Home Vijesti U Ilijašu održana svečana akademija UABNOR-a povodom Dana državnosti BiH
U Ilijašu održana svečana akademija UABNOR-a povodom Dana državnosti BiH PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 23 Stu 2018 07:04

slika-2Povodom Dana državnosti BiH i 75. godišnjice ZAVNOBiH-a Udruženje antifašista i boraca NOR-a Ilijaš organiziralo je svečanu akademiju. Prije početka akademije upriličena je posjeta i polaganje cvijeća na spomen obilježju palim borcima NOR-a 1941. – 1945. i historijski sat u Alića gaju. Na ovom lokalitetu je sahranjeno 700 žrtava fašizma. Zatim je cvijeće položeno na spomen obilježju palim šehidima kod SŠC „Nedžad Ibrišimović“. Manifestaciji obilježavanja 25. novembra prisutvovali su, pored organizatora i čelnici Općine Ilijaš, općinskih udruženja, Udruženja UABNOR-a susjednih gradova, učenici osnovnih i srednjih škola s područja općine Ilijaš te građani Ilijaša. Na Spomen kosturnici Alića gaj prisutnima se obratio Omer Mujalo, koji je još jedini živi učesnik NOR-a u našem gradu te u kratkim crtama opisao ratni put tadašnjih boraca i onih koji su dali svoje živote za domovinu.

O značaju obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH govorio je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

„Veoma je važno da se različitim svečanostima i programima obilježava Dan državnosti BiH kako u općini Ilijaš, tako i u cijeloj zemlji. Ovo je svakako, uz Dan nezavisnosti BiH, jedan od najznačajnijih datuma naše države. Ovaj dan nas obavezuje na trajno
djelovanje i očuvanje naše domovine. U to vrijeme na ZAVNOBiH-u smo obnovili državnost BiH i usvojili civilizacijsko dostignuće koje se zove antifašizam. Zaista se trebamo potruditi da gradimo našu državu, jer bez jedinstva i ravnopravnosti svakog čovjeka na ovoj teritoriji zaista se pokazuje da su perspektive sve manje. Trebamo se truditi da bi sljedeće generacije bile sretne i da imaju jednu prosperitetnu državu“, rekao je načelnik Fazlić.

Prisutnima je Dan državnosti čestitao i predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Općine Ilijaš Selver Herić, te se zahvalio svima koji su došli da uveličaju današnju svečanost.

„Danas ćemo obilježiti Dan državnosti BiH koji je 25. novembra 1943. godine donesen na ZAVNOBiH-u, da bi nekoliko dana poslije toga to potvrdio AVNOJ koje je tada bilo najveće zakonodavno tijelo. U to vrijeme nam je vraćena državnost koju su nam oduzeli 1943. godine u vrijeme Osmanskog carstva. Stanovnici BiH trebaju biti zahvalni drugu Titu što je tada donio odluku da BiH ima svoju državnost i samim tim bude na nivou Srbije i Hrvatske. U svim gradovima smo organizovali svečane akademije, a evo danas je došao na red i Ilijaš.", kazao je
Herić.

Predsjednik SABNOR-a Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić istakao je kako je važno da se svake godine obilježava ovaj dan, a posebno omladina, koja treba da baštine vrijednosti svoje domovine BiH.

„Imamo sreću što smo uvijek u rukovodstvu, posebno kada je u pitanju izvršna vlast u ovom gradu uvijek imali podršku od svih poslijeratnih načelnika općine. Ono što mi je jako važno da je općinsko udruženje Ilijaš krenulo u svoju organizaciju na pravi način. Iz tog razloga građani Ilijaša imaju obavezu da glasnije nego do sada govorite i isčupate iz historije ono što se dešavalo 1941. godine. Vrlo je značajno da se svake godine obilježava ovaj dan kako ne bi zaboravili našu historiju jer mi smo dobili temelje državnosti i državu Bosnu i Hercegovinu i mi zato nastojimo da to ne padne u zaborav jer neki u ovoj zemlji pokušavaju da promijene historiju. Prve puške na ovom terenu pukle su u Ilijašu i o tome se treba više govoriti i mogu slobodno kazati da su ovo mjesta i prilike da to radimo“, istakao je Čomić.

Obraćajući se velikom broju građana, gostiju i zvanica, ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo je uz ostalo podsjetio da je 25. nacnovembra 1943. godine, na zasjedanju ZAVNOBIH-a, potvrđena državnost BiH, kao države Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih građana, te je naglasio da je ZAVNOBIH tekovina svih građana BiH.

„Ovog 25. novembra navršava se 75. godina od dana kada su u Drugom svjetskom ratu zasjedali vijećnici ZAVNOBIH-a, pripremajući se za AVNOJ koji je uslijedio četiri dana kasnije u Jajcu. Tada je u Mrkonjić Gradu donesena rezolucija u kojoj je, između ostalog, stajalo po prvi put u historiji BiH, predstavnici Srba, Muslimana i Hrvata BiH, ujedinjeni u narodnooslobodilačkom pokretu. Izuzetno sam sretan što je ova naša omladina večeras pokazala kroz program koji su pripremili kako se zaista voli svoja zemlja“, rekao je Fišo.

Ugledni univerzitetski profesor Mirko Pejanović u svom izlaganju upoznao je prisutne sa značajem 25. novembra kao historijskog datuma za BiH.

„Tada su narodi u BiH odlučili da njihova država bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, s granicama iz srednjovjekovne Bosne. Na tom zasjedanju zapravo je samo obnovljena državnost BiH koja je izgubljena 1463. kada je pala pod Osmansku vlast. U jeku rata u cijelom svijetu, pod velikim pritiskom nađen zajednički jezik i BiH je opstala u svojim granicama koje ima i danas“, naglasio je Pejanović.

U kulturno - umjetničkom programu ovogodišnje svečane akademije, učestvovali su i učenici osnovnih škola na području općine Ilijaš i SŠC “Nedžad Ibrišimović“. Oni su recitalima, pjesmama i citatima poznatih i uglednih književnika, pjesnika i muzičara još jednom podsjetili na sve prirodne ljepote, gradove, stećke i opširnu bosanskohercegovačku kulturu.

Izvor: radioilijas.ba

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas446
mod_vvisit_counterJuče2723
mod_vvisit_counterOva sedmica9093
mod_vvisit_counterOvaj mjesec45796