Home Vijesti Završen glavni projekat za sanaciju i konzervaciju zidina Starog grada Dubrovnika
Završen glavni projekat za sanaciju i konzervaciju zidina Starog grada Dubrovnika PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 31 Lis 2018 12:41

thumbnail received 245720579429808Općinski načelnik Akif Fazlić i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš Sanja Zagorac – Jozić održali su sastanak sa izvršnom direktoricom Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo Validom Čelić – Čemerlić i njenim saradnicima Mirhom Šabanović i Amerom Sulejmanagićem.

Na sastanku su predstavnici Zavoda uručili glavni projekat sanacije i konzervacije zidina Starog grada Dubrovnika lociranog u selu Višnjica, na teritoriji općine Ilijaš.

Sredstva za izradu ovog projekta osigurao je Kantonalni zavod putem aplikacije na javni poziv Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Projekat je urađen po fazama i njegov sastavni dio čine predmjeri i predračuni koji daju okvirnu vrijednost pojedinih faza sanacija i konzervacije.

Pomoćnica načelnika Sanja Zagorac – Jozić istakla je značaj ovog projekta, te kazala kako je projekat polazna i realna osnova kako bi se osigurala sredstva sa viših nivoa vlasti.

"Projektna dokumentacija koja nam je uručena značajno će doprinijeti Općini Ilijaš da bude meritornija kod izrade projektnih aplikacija za obezbjeđenje sredstava od viših nivoa vlasti, pa možda i za apliciranje na međunarodne fondove, na primjer IPA fondove u saradnji sa Republikom Hrvatskom ili Crnom Gorom", kazala je Zagorac – Jozić.

Na sastanku je rečeno kako će naredni korak biti izrada sveobuhvatne strategije razvoja cijelog područja na kojem se nalazi srednjovjekovni grad Dubrovnik, sa akcentom na razvoj turističke ponude, odnosno općeg razvoja lokalne i šire zajednice.

Ovaj lokalitet nesumnjivo predstavlja značajan potencijal u kontekstu kulturno – historijskog i prirodnog potencijala.

Iz Zavoda su najavili da namjeravaju raditi na izradi projektne dokumentacije za sanaciju i konzervaciju nacionalnog spomenika nekropola sa stećcima na Kopošićima i starog muslimanskog groblja iz Osmanskog perioda.

Na sastanku je zaključeno da je općina Ilijaš bogata nekropolama stećaka, na njenoj teritoriji nalazi se 500 stećaka, ali neke od tih nekropola nisu evidentirane u zvaničnim kartama i katastarskim operatima. Slična problematika je i u ostalim općinama Kantona Sarajevo.

S tim u vezi je razmatrana inicijativa da Zavod pokrene aktivnosti kako bi se sve općine kantona uključile u izradu registra i katastra nekropola.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1215
mod_vvisit_counterJuče1710
mod_vvisit_counterOva sedmica2925
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28821