Home Vijesti Održana 24. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš
Održana 24. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 30 Lis 2018 12:52

24.sjednica ov1Oktobarska sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je ovog utorka uz prisustvo 21 vijećnika. Dnevnim redom je planirano osam tačaka, a sjednicu je vodio dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Alen Hasković.

Na početku sjednice svečanu zakletvu položio je novi vijećnik iz Stranke demokratske akcije Mirza Bektić, koji je zamijenio kolegu Armina Matorugu. Besim Gljiva   je istupio iz kluba vijećnika Stranke za Srednje i ubuduće će biti nezavisni vijećnik.

Nakon nekoliko vijećničkih pitanja i inicijativa usvojen je Izvještaj o realizaciji zaključaka sa prethodne sjednice Općinskg vijeća.

Potom je većinom glasova usvojena Odluka o izmjeni i dopuni statuta Općine Ilijaš. Usvajanjem ove Odluke Član 91. Statuta Općine Ilijaš se mijenja i dopunjava u cilju unapređenja dokumenata i propisa u vezi sa mjesnim zajednicama.

Vijećnici su podržali Odluku o izmjeni odluke o utvrđivanju cijena komunalne usluge – tržno – pijačnih usluga. Ovom Odlukom se utvrđuje cijena komunalnih usluga - tržno – pijačnih usluga koje pruža 24.sjednica ovJKP „Vodostan“ d.o.o. Ilijaš na novootvorenoj gradsko tržnici. Tako se za prodajno mjesto u C i D zoni mjesečno mora izdvojiti 7 KM prostora do 1 metra kvadratnog, odnosno 10 KM preko 1 metra kvadratnog.

Za mjesečni zakup mjesta u B zoni potrebno je 30 KM (do 1 metar kvadratni), odnosno 40 KM (preko 1 metra kvadratnog), mjesečni zakup tezge u A zoni koštat će 50 KM, dok će tezga u A zoni sa rashladnom vitrinom koštati 80 KM (do 1 metar kvadratni), odnosno 120 KM (preko 1 metra kvadratnog).

Jednoglasno je usvojena Odluka o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta kojom se utvrđuju uslovi o raspisivanju Javnog konkursa za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Općine Ilijaš putem nadmetanja radi izgradnje poslovnog objekta u Starom Ilijaš u skladu sa Regulacionim planom "Stari Ilijaš". Početna prodajna cijena za neizgrađeno građevinsko zemljište iznosi 80,00 KM za kvadratni metar.

Većinom glasova usvojen je Nacrt Odluke o usvajanju izmjene i dopune Regulacionog plana "Banovac", te Nacrt Odluke o provođenju izmjene i 24.sjednica ov2dopune RP "Banovac".

Javni uvid u Nacrte Odluka biće održan u periodu od 9. novembra 2018. do 10. decembra 2018. godine u maloj sali Općine Ilijaš, na II spratu, a javna rasprava na Nacrte će se održati u utorak, 11. decembra 2018. godine u velikoj sali Općine, na III spratu, sa početkom u 14:30 sati.

Primjedbe, prijedloge, sugestije i mišljenja svih zainteresovanih subjekata planiranja, MZ-a, potencijalnih investitora, građana, vijećnika OV-a dostavljaju se u Općinu Ilijaš, Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, koja organizuje i sprovodi javnu raspravu.

Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoliša dužna je nakon sprovedene javne rasprave podnijeti izvještaj Općinskom vijeću o rezultatima javne rasprave koji sadrži primjedbe, prijedloge i mišljenja kao i da obrazloži razloge zbog kojih pojedine primjedbe, prijedlozi i mišljenja nisu prihvaćeni.

Usvojeno je i jedno Rješenje iz imovinsko – pravne oblasti.

24.sjednica ov3Informacije o uspjehu učenika osnovnih i srednjih škola u učenju i odgoju u školskoj 2017./2018. godini primljene su k znanju.

Informacije obuhvataju ukupan broj učenika u osnovnom obrazovanju, a on je 2097 učenika, ukupan broj učenika u srednjoškolskom obrazovanju je 446. Procent prolaznosti u osnovnom obrazovanju je 99,966%, dok je u srednjoškolskom 98,28%.

Srednja ocjena u osnovnom obrazovanju je 4,376, a u srednjoškolskom 4,015. Primjerno vladanje u osnovnom obrazovanju ima 1418 učenika ili 98,466%, a u srednjoškolskom obrazovanju 313 učenika ili 80,24%.

Odgojno disciplinskih mjera u osnovnom obrazovanju izrečeno je za 20 učenika, a u srednjoškolskom za 125 učenika. Broj odličnih učenika u osnovnom obrazovanju je 1017 ili 57,328%, a u srednjoškolskom 102 učenika ili 31,72%.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1239
mod_vvisit_counterJuče1710
mod_vvisit_counterOva sedmica2949
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28845