Home Vijesti Obilježena 25. godišnica stradanja Bošnjaka Stupnog Dola
Obilježena 25. godišnica stradanja Bošnjaka Stupnog Dola PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 24 Lis 2018 06:17

stupniU Stupnom Dolu kod Vareša obilježena je 25. godišnjica stradanja Bošnjaka. U jutro 23.oktobra 1993. pripadnici specijalne postrojbe Maturice iz sastava brigade HVO-a Josip ban Jelačić iz Kiseljaka, ubili su 38 civila. Među njima 17 žena i petero djece. Najmlađa ubijena je bila dvoipogodišnja Sabina Likić, a ubijeni su i trogodišnjaci Indira Žutić i Enis Likić. U ovom stravičnom zločinu 11 osoba su žive zapaljene i izgorjele u jednoj od kuća. Spaljeno je 58 kuća i mjesna džamija. Istog dana, u Varešu je zarobljeno oko 450 muškaraca Bošnjaka, a sedam osoba je ubijeno među kojima i starica Esma koja je imala 80 godina. 

Imena ubijenih pročitana su na obilježavanju 25. godišnjice zločina. Tišinu su prekidali jecaji porodica koje su ostale da se okupljaju svakog 23. oktobra kako bi svjedočile o onome što se dogodilo 1993. godine, a vrisak glumice Elme Fetić iz Vareša prolamao se brdima u kojem su mnogi mještani Stupnog Dola u naletu neprijatelja pronašli spas.

Predsjednik Mjesne zajednice Stupni Dol Emir Likić je kazao da Vareš stupnidonije doživio veće stradanje u jednom danu te da je ubijanje, silovanje, paljenje i pljačkanje bilo sastavni plan da se zastraše Hrvati, a da se Bošnjacima očita lekcija o hrabrosti HVO-a.

“Moramo pronaći snagu za oprost i pomirenje, ali zaboravu ne smijemo dati priliku. Moramo napominjati na ono što se dogodilo ovdje, jer Stupni Do živi s dubokim ranama u prošlosti”, kazao je Likić.

Načelnik Vareša Zdravko Marošević je prisustvovao danas u Stupnom Dolu obilježavanju 25. godišnjice ratnog zločina. Kazao je da je primjereno da svaki čovjek oda počast onima koji su nevino ubijeni, a onaj ko nije u stanju da se pokloni nevinim žrtvama ne pripada ljudskom rodu.

U svom obraćanju citirao je i riječi Alije Izetbegovića koji je u jednom javnom obraćanju kazao kako se treba prisjećati prošlosti i tražiti odgovornost, ali da se ne smije živjeti u njoj.

“Upravo ta poruka Alije Izetbegovića rješava sve probleme koje naša djeca danas imaju i zbog čega idu van BiH. Ona nam je bitna zbog budućnosti naše djece”, poručio je Marošević.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je kazao da je na svima odgovornost pronaći izvršioce ovog zločina, a to je potvrdio i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka Šefik Džaferović.

“Nećemo zaboraviti šta se dogodilo u cijeloj BiH od 1992. do 1995. godine. Ovdje smo da poručimo da ćemo tragati za istinom i zahtijevati pravdu ovog gnusnog zločina. U ovom slučaju, kao i u daferovićmnogim, morat ćemo otvoriti neka pitanja sa susjedima Hrvatskom i Srbijom, jer je više nego evidentno da se dvojna državljanstva zloupotrebljavaju za bijeg od zločina. Ona se ne smiju upotrebljavati za to i zbog toga sam najavio inicijativu za osnivanje centra za istinu i pravdu. BiH će ići dalje”, kazao je Džaferović.

Program u Stupnom Dolu završen je učenjem Ya sina na mjesnom mezarju gdje je ukopana većina stradalih, a tevhid proučen u džamiji nakon podne-namaza.
Kako bi se prikrili zločini pred međunarodnom zajednicom, Rajić je pokrenuo lažnu istragu s pogrešnim informacijama čiji je cilj bio sakriti pravu prirodu zločina u selu.
Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije osudio je 2006. godine zapovjednika HVO-a Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina i kršenja Ženevskih konvencija u Stupnom Dolu. Sud je izdao takvu kaznu jer je Rajić priznao krivnju i iskazao kajanje, a pušten je nakon dvije trećine kazne nakon čega se vratio u Hrvatsku.

Izvor: radioilijas.ba

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1254
mod_vvisit_counterJuče1710
mod_vvisit_counterOva sedmica2964
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28860