Home Vijesti Održana 23. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš
Održana 23. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 27 Ruj 2018 11:13

23 sjednica ov ilijas 1Nakon ljetne pauze danas je u sali Općine Ilijaš održana 23. sjednica Općinskog vijeća sa 12 tačaka dnevnog reda.

Nakon vijećničkih pitanja i inicijativa jednoglasno je usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Ilijaš za period 01.01. - 30.06.2018. godine. Budžet Općine Ilijaš u navedenom periodu bilježi 8.677.569,00 KM ostvarenih prihoda, što je 49 posto od planiranih prihoda u Budžetu za 2018. godinu. Sa druge strane, ostvarni su izdaci u iznosu od 4.696.140,00 KM, što predstavlja 26 posto od planiranih izdataka u Budžetu za 2018. godinu. Prema tome, ostvaren je suficit za navedeni period u iznosu od 3.981.429,00 KM. 

Pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović prezentovala je Izvještaj.

“Obzirom da je izvještajni period također period kada se donosi Budžet, Operativni plan načelnika, kao i plan javnih nabavki, te se pokreću i provode zakonske procedure za realizaciju projekata, pogotovo Zakona o javnim nabavkama razumljivo je da nismo imali značajnije realizacije kapitalnog dijela Budžeta. Ostvarivanjem zakonskih preduslova kao i sa nastupom građevinske sezone otpočela je realizacija projekata planiranih kroz Budžet za 2018. godinu.

Porezni prihodni u izvještajnom periodu su ostvareni u iznosi od 5.637.100,00 KM ili 40 posto. Radi se o prihodima po osnovu poreza na prihod od imovine i imovinskih prava, poreza na nepokretnosti i prava, prihodi po osnovu indirektnih poreza, poreza na dohodak i ostalih poreza. 

Neporezni prihodi u odnosu na ukupne prihode su ostvareni u procentu od 42 posto ili 2.600.500,00 KM. Tekući transferi od Federacije su iznosili 150.000,00 KM. Tekući transferi od KS su ostvareni u iznosu od 335.952,00 KM što u odnosu na plan predstavlja izvršenje od 49 posto, a odnose se prvenstveno na sredstva po osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca i prevoza učenika. 

Prihodi od donacija iznose 126.750,00 KM, a odnose se na učešće građana u realizaciji infrastrukturnih projekata kao i Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja za realizaciju projekta na području Bijambara.

Tekući transferi od ostalih nivoa vlasti su ostvareni u iznosu od 2.089.829,00 KM što predstavlja 45 posto od ukupno planiranih, a detaljno su dati kroz izvještaj od kojih izdvajamo kapitalni transfer od države BiH u iznosu od 100.000,00 KM za opremanje IZ Luka, 23 sjednica ov ilijas 2kapitalni transfer od KS i to Ministarstva privrede za realizaciju projekta rješavanje imovinsko pravnih odnosa u IZ Luka i sufinansiranje projekta uređenja industrijskih zona, zatim sredstava za uređenje korita rijeke Misoče u naseljima Mlini i Misoča, sredstva Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS za izgradnju fiskulturne sale u OŠ “Hašim Spahić” i objekta područne škole u Bioči, Kantonalne uprave za šumarstvo za rekonstrukciju putnih pravaca u zoni šumskog zemljišta, kao i Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture za rekonstrukciju gradske vodovodne kanalizacione mreže i filter postrojenja Karašnica. 

Kada je u pitanju rashodovna strana bruto plate i naknade uposlenim izvršene su u iznosu od 891.544,00 KM. Izdaci za materijal i usluge izvršeni su u iznosu od 443.513,00 KM što je 39 posto planiranih sredstava na godišnjem nivou.

Što se tiče pozicije tekućih transfera evidentirani su izdaci u iznosu od 1.068.806,00 KM što je u odnosu na prošlu godinu uvećanje od 11 posto.
Kapitalni transferi i izdaci su ostvareni u iznosu od 2.154.031,00 KM što je 18 posto od planiranog godišnjeg iznosa, kroz koji su realizovani brojni projekti i koji su omogućili rješavanje brojnih problema građana i koji doprinose poboljšanju uslova i ugodnijeg življenja u općini Ilijaš.

Planirana budžetska rezerva u iznosu od 7.400,00 KM je utrošena za rješavanje stambenog zbrinjavanja”, kazala je u izlaganju Osmanović.

Vijećnici su usvojili i predloženi Plan stipendiranja izuzetno nadarenih učenika u srednjem i studenata u visokoškolskom obrazovanju u školskoj 2018/2019. godini prema kojem je planirano stipendiranje 80 učenika i 112 studenata. Planiran sredstva za ovu namjenu iznose 136.800,00 KM. 

Usvojen je i Plan za stipendiranje 36 učenika u srednjem i 22 studenta u visokoškolskom obrazovanju u stanju socijalne potrebe u školskoj 2018/2019. godini. Planirana sredstva za stipendiranje učenika i studenata u stanju socijalne potrebe iznose 36.000,00 KM. 
 
Usvojen je Izvještaj o procijenjenoj šteti na dijelu općine Ilijaš prouzrokovanoj poplavama.

Zbog poplava i stanja elementarne nepogode koje je područje Misoče zahvatilo ovog ljeta nastale su velike materijalne štete te je za njihovu sanaciju potrebno tražiti pomoć kantonalnih i federalnih službi civilne zaštite i fondova solidarnosti drugih općina i drugih izvora jer sredstva kojima raspolaže Općina nisu dovoljna kako bi se štete sanirale. Komisija za procjenu utvrdila je da je ukupna šteta nastala u iznosu od 43 137,90 KM, navedeno je u Izvještaju.  

23 sjednica ov ilijasOpćinsko vijeće je usvojilo i tri Odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Usvojena je i Odluka o gubitku statusa javnog dobra u općoj upotrebi kako bi se riješili imovinsko – pravni odnosi na dijelu putnog zemljišta u naselju Popovići i to na dijelu od društvenih prostorija prema novoizgrađenom naselju. 

Usvojeno je Rješenje kojim se utvrđuje da je od javnog interesa izgradnja fekalne kanalizacione mreže u mjestu Malešići, te da se u tu svrhu može pristupiti nepotpunoj eksproprijaciji zemljišta.

Također je usvojeno Rješenje kojim se utvrđuje da je od javnog interesa izgradnja dijela vodovodnog sistema u naselju Gornji Malešići, te da se u tu svrhu može pristupiti nepotpunoj eksproprijaciji zemljišta. 

Usvojeno je Dopunsko rješenje kojim je utvrđeno da je od javnog interesa izgradnja sistema vodosanbdijevanja šireg područja Gajeva i Nišičke visoravni sa izvoršita Vrutak sa kapacitetom zahvatanja do 10 litara u sekudni i da se i tu svrhu može prisutupiti potpunoj eksproprijaciji zemljišta radi izgradnje vodozahvata – kaptaže Vrutak, izgradnje pumpnih stanica, te izgradnja distribucionog rezervoara Vrhovi. 

Na kraju sjednice usvojen je zakuljačak kojim se Nacrt Pravilnika o uslovima, načinu i postupku dodjele sredstava iz transfera za mobilnost mladih općine Ilijaš stavlja na javnu raspravu. 

U Pravilniku se navodi kako je evidentno da mladi općine Ilijaš iz godine u godinu bilježe sve bolje rezultate kako u formalnom i neformalnom obrazovanju, tako i u ostalim oblastima društvene nadgradnje i često su sudionici međunarodnih takmičenja u znanju, studijskih posjeta, međunarodnih konferencija i seminara. Sredstva iz transfera za mobilnost mladih treba da povećaju mogućnost sudjelovanja mladih na navedenim aktivnostima.

Javna rasprava o Pravilniku trajat će od 01. do 30. oktobra 2018. godine. Nakon provedene javne rasprave, zainteresirani subjekti sve prijedloge, pitanja i sugestije mogu dostaviti pisanim putem ili putem e-maila Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript najkasnije do 31.10.2018. godine do 15:00 sati.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas972
mod_vvisit_counterJuče2008
mod_vvisit_counterOva sedmica7402
mod_vvisit_counterOvaj mjesec56141