Home Vijesti U Ilijašu obilježen Međunarodni dan nestalih osoba
U Ilijašu obilježen Međunarodni dan nestalih osoba PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 30 Kol 2018 10:35

medjunarodni dan nestalihMeđunarodni dan nestalih osoba obilježen je danas na centralnom šetalištu u Ilijašu, u blizini gradske fontane u organizaciji Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš.

Građani koji su dali svoju podršku u obilježavanju ovog vrlo značajnog datuma za općinu Ilijaš mogli su vidjeti instalaciju koja je bila postavljena u gradskom šetalištu na fontani u vidu fotografija sa licima nestalih osoba, siluetom lika, te papučama koje su ostale neobuvene. Instalacija predstavlja 46 nestalih osoba za kojima se još uvijek traga u našoj općini.

Predsjednica Udruženja nestalih općine Ilijaš Zekija Avdibegović jedna je od mnogobrojnih majki koje neumorno rade na pronalasku svojih najmilijih i tragaju za istinom.

„Na području općine Ilijaš još uvijek se traga za 46 nestalih osoba, među kojima je i pet žena. Vlast koja može riješiti ovo na državnom nivou nije zadovoljavajuća. Smatram da bi se ovaj problem mogao riješiti u krtakom vremenskom periodu ali oni koji trebaju da to rade nisu zainteresovani. Lokalna vlast Udruženju pomaže jako mnogo kao i mnoge druge organizacije, medjunarodni dan nestalih 1ali nisu u mogućnosti riješiti problem nestalih na način kao što bi to mogle državne vlasti. Jučer smo imali konferenciju povodom Međunarodnog dana nestalih osoba i bili su pozvani svi predsjednici, kao i oni iz susjednih država, ali nijedan se nije odazvao tom pozivu. Veliku podršku imamo od načelnika Općine Ilijaš i uvijek nam pomaže onoliko koliko može, ipak smatram da lokalne vlasti mogu ovo riješiti već bi bilo sve završeno. Trudimo se da na svaki način skrenemo pažnju ljudi, naročito onih koji znaju za sudbinu naših najmilijih, a i našim vlastima da se više interesuju i da se u međudržavnim razgovorima potenciraju ova pitanja. Nije nam više ni bitno ko je počinio zločin samo želimo već jednom završiti ovu agoniju i pronaći kosti naših najmilijih“, kazala je Avdibegović.

Obilježavanju Međunarodnog dana nestalih na šetalištu u Ilijašu prisustvovao je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić čija je podrška svima onima koji tragaju za istinom i svojim najmilijima neizostavna. Načelnik je podsjetio na obavezu i odgovornost koju imamo prema nestalima i na taj način uputio apel svima koji imaju bilo kakve informacije da ih podijele, jer se jedino na taj način može pomoći porodicama, ali i žrtvama koje još uvijek traže svoj smiraj.

„Općina Ilijaš i njeni građani još uvijek tragaju za 46 svojih najmilijih, ali nažalost mnogo je vremena prošlo otkako se vode kao nestale osobe. medjunarodni dan nestalih nacelnikZapravo te osobe nisu nestale već su sistematski odvedene, stradale i ubijene. Najveća želja svih nas bi bila da pronađemo te osobe i da ih na dostojanstven način ukopamo kako bi znali gdje su njihova mezarja. U posljednjih nekoliko godina institucije koje su zadužene za vođenje postupaka pronalaska nestalih osoba nemaju adekvatne rezultate. Mi kao lokalna zajednica podržavamo udruženja koja se bave ovom problematikom. Ovom prilikom želim uputit poziv svim građanima Bosne i Hercegovine koji imaju bilo kakve informacije da ih podijele jer se jedino na taj način može pomoći porodicama, ali i žrtvama koje još uvijek traže svoj smiraj. Bilo kakva informacija od građana bi sigurno pomogla da se pronađe još jedan broj ljudi“, istakao je načelnik Fazlić.

Međunarodni dan nestalih osoba se obilježava kao svjetski godišnji događaj u kome se svijet prisjeća osoba koje su nestale kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a njihova sudbina i mjesto ukopa su nepoznati.

Ovaj datum ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu jer je proteklom ratu u BiH je nestalo oko 35.000 osoba. Proces traženja nestalih ušao je u vrlo tešku fazu. Kako vrijeme odmiče sve je teže doći do tačne i provjerene informacije o mjestima gdje bi mogli biti posmrtni ostaci. Broj i pouzdanost informacija imaju stalni trend pada i to, uz ostalo, govori da se proces traženja suočava sa poteškoćama.

Izvor: radioilijas.ba

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2055
mod_vvisit_counterJuče2117
mod_vvisit_counterOva sedmica8163
mod_vvisit_counterOvaj mjesec36772