Home Vijesti Hrabra historija Misoče: Obilježen 19. juli da se ne zaboravi zarobljavanje prvog tenka
Hrabra historija Misoče: Obilježen 19. juli da se ne zaboravi zarobljavanje prvog tenka PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 20 Srp 2018 10:25

misoca godisnjica 19 juli 1U organizaciji Udruženja „Patriotska liga 91“ Ilijaš, u haremu džamije u Misoči jučer je upriličeno obilježavanje manifestacije „19. Juli 1992. - 2018.“ Misoča da se ne zaboravi zarobljavanje prvog tenka. Građani i borci Misoče su zaustavili i zarobili agresorski tenk, među prvim zarobljenim u Federaciji BiH. Ovaj hrabri događaj slavi se kao pobjeda misočkog odreda „Tale“, te govori o hrabrosti, mogućnosti pružanja otpora, organizaciji i onoga što je najvažnije odbrani svog narod i države. Prisutnima se obratio predsjednik UO„ Patriotske lige 91“ Ilijaš, Šerif ef. Ćatić koji se zahvalio svima koji baštine kulturu sjećanja.

„Poslije rata, Misoča je bila sva porušena. Danas smo ovdje u obnovljenom mjestu gdje posjećujemo mezarja gdje su naši šehidi. I mi zbog sebe, ne smijemo zaboraviti šta su oni učinili za nas. Svi koji su bili 1992. u Misoči znaju da je to bio pakao. Za odbranu Misoče i države, živote su položili zaista veliki ljudi koje ne smijemo zaboraviti”, kazao je ef. Ćatić.

U vrijeme žestokih borbi, kada je neprijatelj napadao sa svih strana, kod naših boraca se javio prkos i moral u želji da odbrane svoje ognjište. Hrabri borci koji su najzaslužniji za zarobljavanje tenka, zaslužuju posebne riječi hvale. Hisotirjski čas o dešavanjima 19. Jula 1992. održao je Sakib Pušina.

misoca godisnjica 19 juli 3„Mi borci, branioci Misoče ponosni smo na ono što smo učinili za Misoču. Kada se desilo zarobljavanje tenka, bila je nedjelja, 19. juli 1992. godine. Svaka subota i nedjelja bila je užasna i kobna, ne samo zbog toga što su nas napadali srbočetnički vojnici, nego što su njima dolazili u pomoć i četnici iz Crne Gore i Srbije. Taj 19. juli otpočeo je sa snažnim granatiranjem Misoče, i mi smo bili naviknuti mjesec dana na to. Uvijek smo bili spremni da dočekamo neprijatelje. U pet jutarnjih sati ispaljeno je 3 500 granata. Teško nam je bilo jer nismo bili naoružani kao oni, koji su imali potpuno pješadijsko naoružanje. Ali koliko je bio žestok napad, toliko je i otpor. Taj dan, Fikret Alić – Crni iz zolje je pogodio tenk. To je za njih bio znak da moraju napustiti taj položaj. Silno su se borili da tenk ne padne u naše ruke. Granatirali su konstantno tenk kako bi ga uništili. U njemu je ostalo 39 granata što je sve ostalo u našim rukama. Ta nedjelja ostat će nam svima u sjećanju“, kazao je Pušina.

Mahir Dević, predsjedavajući OV Ilijaš istakao je da je jasno šta su bili ciljevi velikosrpske i velikohrvatske agresije.

„To je potpuno uništenje pravnog subjektiviteta BiH, njena potpuna podjela i bukvalno uništenje njenog najbrojnijeg naroda Bošnjaka. To bi se i desilo da nije bilo pripadnika Armije R BiH. Za svaku minutu koju ste proveli u tom paklu dajem ogromno priznanje. U onim okolnostima u kojima se Bošnjački narod nalazio, sa materijalno-tehničkim resursima, kadrovskim političkim i drugim okolnostima, vi ste izvukli više od maksimuma na ovom ratištu. Nas često uspavaju pa nam prigovaraju da držimo političke govore. Zapamtite da je snaga našeg naroda u jedinstvu i to garantuje opstanak našeg naroda. Ja vas od srca pozivam na jednu potpunu integraciju, koja nam je potrebna na dnevnoj bazi. Truju nas sistemski kroz medije. Danas imamo otvoreni fašizam i sa istoka i sa zapada. Mi ovu zemlju moramo braniti na sve načine“, poručio je Dević.

Obaveza nam je da gajimo kulturu sjećanja i da čuvamo od zaborava važne događaje koji su bili prekretnica u historiji našeg naroda u cilju misoca godisnjica 19 juli 4očuvanja naše domovine. Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da je na obilježavanju važnih datuma sve više ljudi.

„Svako naše dijete znat će o ratnim dešavanjima ako nastavimo ovakvim putem. Ovaj datum je simbol herojstva i otpora. Misoča je mnogo dala za odbranu. Na svim radio stanicama slušao sam vijesti iz Misoče, kako se brane, kako pružaju otpor i bila je važna poruka organizacije koja se slala iz Misoče, što je mnogima podizala moral. Misoča je bila mjesto u kojem su muslimani davali izuzetne odgovore na to kako treba biti nacionalno osvješten. To je mjesto gdje su se gajili narodni običaji i pokazivali privrženost vjeri. Sve to dovelo je i do pozitivnih vojnih odgovora. Moramo stalno raditi na izgradnji svakog našeg čovjeka, nacionalnog identiteta, naše odgovornosti. Izgraditi to da smo svi svjesni da smo svi odgovorni, i tu je poruku Misoča poslala 1992. godine. I to je temelj na osnovu kojeg trebamo dati doprinos u odbrani našeg grada i domovine“, kazao je načelnik Fazlić.

Dženeta Hasečić pročitala je literarni rad i pjesmu koja je nastala u ratnim danima, autora Envera Ljubijankića-Paše. Mnogobrojne delegacije položile su cvijeće na šehidskoj česmi u Misoči i na šehidskom mezarju Gornja Misoča, a nakon kulturnog programa i na Memorijalnom spomen obilježju u haremu džamije u Misoči.

Ove godine bit će upriličeno još nekoliko aktivnosti u okviru obilježavanja manifestacije „19. Juli 1992. - 2018.“ Misoča da se ne zaboravi zarobljavanje prvog tenka.

20.07.2018. godine / petak
18:00 sati Turnir u malom nogometu za pionire

21.07.2018. godine / subota
18:00 sati Turnir u malom nogometu za seniore, te dodjela nagrada.

Izvor: radioilijas.ba

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas916
mod_vvisit_counterJuče2159
mod_vvisit_counterOva sedmica3075
mod_vvisit_counterOvaj mjesec36694