Home Vijesti Obnova i progušćavanje geodetske mreže
Obnova i progušćavanje geodetske mreže PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 18 Srp 2018 12:12

OBAVJEŠTENJE

Obnova i progušćavanje geodetske mreže na području općine Ilijaš

 

Operativnim planom općinskog načelnika i sužbi Općine Ilijaš za 2018. godinu planirane su aktivnosti na obnovi i progušćavanju geodetske mreže na području općine Ilijaš. Shodno navedenom, Odsjek za katastar Općine Ilijaš izvršio je provjeru stanja postojeće geodetske mreže, odnosno postojećih oznaka premjera na terenu.

Pod oznakama premjera podrazumijevaju se sve vrste biljega kojima su podzemno ili nadzemno obilježene stalne geodetske tačke: astronomske, gravimetrijske, trigonometrijske, poligonometrijske i nivelmanske, biljege stalnih geodetskih tačaka za snimanje detalja, kao i biljege kojima su označene granice posjeda (Zakon o premjeru i katastru zemljišta – Službeni list SR BiH broj 14/78, 12/87, 26/90 , Službeni list R BiH broj 4/93 i 13/94) .

Navedenom provjerom na terenu koja je obavljena u toku mjeseca juna 2018. godine utvrđeno je da je određenom broju stalnih geodetskih tačaka uništen nadzemni dio, dok je većem broju istih uništen i nadzemni i podzemni dio, odnosno geodetske tačke su u potpunosti uništene.

Članom 78. Zakona o premjeru i katastru zemljišta propisano je da se " biljege i oznake kojima su obilježene tačke premjera ne smiju uništavati, oštećivati, niti neovlašćeno pomjeriti ili izmjestiti" Takođe je propisano da su " korisnici na čijem se zemljištu nalaze biljege ili oznake premjera dužni o svakom uništenju, oštećenju, pomjeranju ili izmještanju biljega odnosno oznaka premjera obavijestiti nadležni općinski organ uprave u roku od 15. dana od dana nastalog oštećenja, uništenja, pomjeranja ili izmještanja biljega odnosno oznaka premjera".

Članom 79. istog Zakona propisano je da " ako se na zemljištu na kome se nalaze biljege kojima su obilježene tačke premjera ili njihovoj neposrednoj blizini vrše građevinski ili drugi radovi kojima bi se mogli uništiti ili oštetiti biljege ili smanjiti mogućnost njihovog korišćenja, izvođač radova je dužan da najmanje 15. dana prije otpočinjanja radova o tome pismeno obavijesti nadležni općinski organ uprave. A ako uslijed radova treba postojeću biljegu pomjerati, izmjestiti ili uništiti, ili ako se uslijed tih radova djelimično ili potpuno umanji mogućnost njenog korišćenja, investitor radova snosi sve troškove izmještanja biljega, odnosno nadoknađuje štetu".

Tarifnim brojem 1. Odluke o naknadama za vršenje usluge iz oblasti premjera i katastra (Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine broj 49/15) određene su naknade za obnovu tačaka geodetske osnove, po jednoj tački i to:

 

Usluga

Jedinica mjere

Cijena (KM)

Trigonometrijska tačka 3. popunjavajućeg ili 4. reda

tačka

1000

Referentna GPS tačka

tačka

1000

Tačka relativne gravimetrijske mreže

tačka

1500

Vezna (orijentaciona) tačka

tačka

500

Pologonometrijska tačka

tačka

500

Poligonska tačka

tačka

200

Linijska tačka

tačka

100

Reper preciznog gradskog ili generalnog nivelmana

tačka

200

 Ovim putem apelujemo na posjednike, a posebno na investitore i izvođače radova da krajnje ozbiljno shvate ovo obavještenje. Stalne geodetske tačke predstavljaju javno dobro. Za oštećene ili uništene biljege Općina Ilijaš je u obavezi da provede zakonsku proceduru i sankcioniše sve one koji svojim ne/djelovanjem doprinesu njihovom oštećenju ili uništavanju.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas252
mod_vvisit_counterJuče1998
mod_vvisit_counterOva sedmica2250
mod_vvisit_counterOvaj mjesec50250