Home Vijesti Obilježen Dan odbrane Salkanovog Hana i Popovića
Obilježen Dan odbrane Salkanovog Hana i Popovića PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 09 Srp 2018 11:04

memorijalni turnir tufo alic1Program obilježavanja 21. godišnjice “Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića“ započeo je 6. jula 2018. godine, obilaskom šehidskog mezarja u Brezi gdje je Organizacioni odbor položio cvijeće, nakon čega je, poslije akšam namaza u mektebu u Popovićima proučen Tevhid šehidima.

Drugog dana Manifestacije, u 10:00 sati počeo je memorijalni turnir ”Tufo Alić”. Salkanov Han i Popovići ostali su jedina slobodna teritorija općine Ilijaš u vrijeme rata, a da u MZ Mrakovo ne zaboravljaju svoje heroje govori i izgrađeno spomen obilježje sa njihovim imenima. U okviru obilježavanja Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića, organizuje se tradicionalni Memorijalni turnir “Tufo Alić” posvećen šehidu, heroju, velikom sportisti i čovjeku Tufi Aliću.

Općinski načelnik Akif Fazlić čestitao je na dobroj organizaciji Savjetu MZ Mrakovo i Organizacinom odboru manifestacije koji svojim trudom i zalaganjem čuvaju ovaj bitan datum od zaborava.

„Danas obilježavamo godišnjicu stradanja našeg šehida Tufe Alića. Naš dug je da obilježavamo ovu godišnjicu, ali ne samo prema njemu nego prema svim borcima naše države koji su dali svoje živote. Zaista trebamo prenositi mladima šta su šehidi uradili za sve nas. Ovo je bilo vrlo važno područje i važna linija na kojoj su se branile slobodne teritorije Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga danas se nalazimo ovdje i memorijalni turnir tufo alic2gajimo sjećanje na naše šehide“, kazao je načelnik Fazlić.

Predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije Mehmed Kozić rekao je da sa ovom Manifestacijom žele sačuvati od zaborava naše šehide i sve ono što se dešavalo u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

„Zadovoljni smo odzivom građana i prijavljenih ekipa koji će učestvovati na turniru. Izuzetno mi je drago da je ovaj turnir i obilježavanje ušlo u tradiciju, a mi ćemo nastojati da to i nastavimo obilježavati. Iz godine u godinu ova manifestacija poprima sve veći značaj“, naglasio je Kozić.

Predsjedavajući općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević govorio je o važnosti čuvanja uspomena na one koji su svoje živote dali u periodu agresije.
„Ovo je već postala tradicionalna manifestacija koja podrazumijeva obilježavanje odbrane Popovića i Salkanovog Hana. Naravno tu se treba spomenuti i stradanje komadanta Tufe Alića i organizatori svake godine upriliče program koji traje duži vremenski period. Zaista bih pohvalio što na ovakav način pokušavamo da oživimo uspomenu na herojski otpor koji je narod Salkanovog Hana i Popovića pokazao u memorijalni turnir tufo alic3proteklom ratu“, rekao je Dević.

U okviru programa obilježavanja Dana odbrane Popovića i Salkanovog Hana prisutim se obratio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo koji je podsjetio prisutne na važnost spominjanja onog što se dogodilo, te na žrtve koje su dale svoje živote za našu jedinu domovinu.

„Prije svega moram napomenuti da je ovo mjesto na kojem se nalazimo bilo jedno od mjesta u općini Ilijaš koji su naši branioci 126. brdske brigade Ilijaš odbranili. Među njima danas spominjemo i našeg Tufu Alića. Cilj ove manifestacije jeste da se mladim ljudima kaže šta se dešavalo za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Danas smo tu da se podjsećamo, da se ne umorimo, da u našim razgovorima, kontaktima napominjemo da se ne smije zaboraviti“, izjavio je ministar Fišo.

O odbrani Popovića i Salkanovog Hana govorio je i komadant 304. Brezanske brigade Mirsad Begić, koji se prisjetio tadašnjih ratnih dešavanja i značaja odbrane ovoga područja.

„Emotivno sam jako vezan za sve događaje koji su se desili za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Svaki dan bi se mogla napisati jedna knjiga memorijalni turnir tufo alic4o svim ratnim dešavanjima sa ovih prostora. Ovdje je bilo porušeno sve do zadnje kuće, sve je srušeno teškom artiljerijom kao posljedica borbenih dejstva. Bili smo slabo naoružani i oprema nam je bila simbolična, tako da smo teško izvršavali zadatke. Borili smo se protiv moćnijeg neprijatelja, a opstali smo zahvaljujući našim borcima. Iskoristio bih priliku da pošaljem poruku i ovim mladim ljudima koji se nalaze ovdje da znaju da smo se odbranili, zahvaljujući prije svega našim borcima i da čuvaju sjećanje na naše borce i naše događaje ovdje“, dodao je Begić.

Predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije Mehmed Kozić uručio je zahvalnice, te je nakon polaganja cvijeća na Spomen obilježju nastavljeno odigravanje utakmica memorijalnog turnira „Tufo Alić“.

Izvor: radioilijas.ba

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1019
mod_vvisit_counterJuče1860
mod_vvisit_counterOva sedmica16088
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33690