Home Vijesti U Ilijašu promovisana knjiga „Život prije i poslije Srebrenice“
U Ilijašu promovisana knjiga „Život prije i poslije Srebrenice“ PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 04 Srp 2018 07:06

PROMOCIJAKNJIGEU okviru ovogodišnje Manifestacije „Ilijaški dani“ u utorak je u kino sali upriličena promocija romana “Život prije i poslije Srebrenice” autorice Esnefe Smajlović – Muhić. Ovo jedinstveno autobiografsko djelo i kao jedno sasvim autentično svjedočenje veoma je značajan povijesni dokument.

O knjizi su, pored autorice, govorili i profesor Nijaz Mašić i novinar i publicista Avdo Huseinović, a moderator je bio Semir Spahić.

"Ova knjiga je istinito svjedočenje koje podsjeća i opominje da se nikad i nigdje ne ponovi Srebrenica. Kad se spomene Srebrenica misli se na stradanja, bol i dotakla sam se svih teških tema. Svaka rečenica ima poruku, osnažena je i pokazuje život prije i poslije pada Srebrenice , htjela sam sa prikažem narod Srebrenice i Podrinja  onakvim kakvi jesu srčan, otvoren i radišan, da smo iz svih iskušenja izašli samo jači. Narod Srebrenice je umirao da bi živio ponos, a koliko samo ljudi proda svoj ponos da bi živio poniženo. Naši očevi, sinovi, braća i muževi znali su za šta vrijedi umrijeti a drugi nažalost, nikada neće znati vrijednost dostojanstva", kazala je Smajlović-Muhić za Radio Ilijaš.
Profesor Nijaz Mašić kazao je da se radi o knjizi punoj emocija, potresnom svjedočenju, ali govori o hrabroj bosanskoj ženi i njenom ne odustajanju i smjelom koračanju naprijed.

PROMOCIJAKNJIGE2"Ovu knjigu trebaju pročitati mladi i naučiti da u životu ne pokleknu, dijelovi knjige mogli bi se naći u udžbenicima. Ova knjiga opominje da ne šuti i svojevrsna je psihološka terapija o nastavku života i borbe uz poruku koliko je vjera važna na tom putu", kazao je profesor Mašić.

Njegov sadržaj oplemenjuje jasno vidljiva briga i ljubav kćeri prema svojim roditeljima, sestre prema braći i sve druge vrste odanosti jedne Bošnjakinje koja se ne prepušta samo kukanju nad srebreničkom sudbinom, već se hrabro i dostojanstveno dalje bori kroz život,  šireći istinu o genocidu u Srebrenici na poseban način.

Avdo Huseinović je kazao da smo skloni zanemarivanju prošlosti i onoga što se dogodilo Zato treba njegovati kulturu sjećanja, da ostane svjedočenje o jednom vremenu i tragediji, da ostane upamćeno ratno vrijeme u srebreničkoj regiji, a pisanje i govorenje istine i ustrajavanje na tome jedini je način borbe koji nam preostaje.

Knjiga je posvećena autoricinom ocu Omeru koji je imao 45 godina kada su Srbi prekinuli njegov život na putu spasa u julu 1995 godine. Najbitnije od svega, poručila je autorica na kraju, je da  moramo čuvati svoj identitet, svoje korijene, svoju vjeru, svoju historiju i svoju tradiciju.

Izvor: radioilijas.ba

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas944
mod_vvisit_counterJuče1860
mod_vvisit_counterOva sedmica16013
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33615