Home Vijesti Počeo Sajam organskih proizvođača u Ilijašu
Počeo Sajam organskih proizvođača u Ilijašu PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 03 Srp 2018 11:06

sajam ilijasNa šetalištu u Ilijašu počeo je Sajam organskih proizvođača, u okviru manifestacije „Ilijaški dani“ 2018. Tim povodom, predstavnici firme „Halilović“ d.o.o. kao nositelji aktivnosti, upriličili su i tematsko predavanje u Biznis centru. Eminentni predavači iz oblasti ogranske proizvodnje govorili su o važnosti i prednostima organske proizvodnje i konzumiranju organskih proizvoda. Mejra Halilović, vlasnica firme „Halilović“ d.o.o. pozvala je ilijašane da posjete sajam organskih proizvođača  kako bi došli do visokokvalitetnih proizvoda.

„U fokusu predavanja je organska poljoprivreda, zatim agro turizam kroz organsku poljoprivredu, razvoju sela, i koliko utiče globalno poljoprivreda na ekonomiju. Mi besplatno edukujemo kako bi naši proizvođači primjenili u praksi. Trudimo se da kroz ovakve aktivnosti pomognemo našim proizvođačima“, kazala je gospođa Halilović.

Prof. dr. Nezir Tanović profesor na Agromediteranskom fakultetu u Mostaru istakao je da je prostor Federacije pa i BiH kada je u pitanju zemljište djevičanski čisto i da nema puno problema sa organskom proizvodnjom hrane.

„U suštini, ono što nam je  potrebno jeste dobra organizacija, stimulacija i proizvodnja kod poljoprivrednih proizvođača. Organski proizvod je i u biljnom i u animalnom proizvodu značajno skuplji. Istina tu treba malo više animalnoga rada. Prema tome ako gledamo zdravstvene aspekte nema drugog rješenja osim da se svi usmjeravamo prema tom aspektu. Biljna i animalna proizvodnja na općini Ilijaš zauzima jedno progresivno mjesto na nivou BiH i ona je kao takva prepoznata. Proizvodi na sajmovima u BiH i van BiH, dobijaju najbolja odličja. Biljni i proizvodi od meda su iznad evropskih vrijednosti. Nedostaje nam organizovano tržište. Ono što bih želio sajam2poručiti organskim proizvođačima jeste da smjelije i hrabrije idu u organsku, veću, konvencionalnu i održivu proizvodnju. Da do godine u Ilijašu govorimo o više kilograma, tona i vagona, da govorimo o izvozu i više uposlenih. Načelnik općine Ilijaš i njegova služba zaista daje potporu svim aspektima proizvodnje. Ovo je svjetli primjer kako postupati prema poljoprivrednicima i sektoru agrara“, kazao je profesor Tanović.

Nermin Marušić predsjednik Skupštine saveza organskih proizvođača F BiH istakao je da prije svega, trebamo razviti svijest kod ljudi o organskoj proizvodnji i proizvodima.

„Organska proizvodnja je hrana bogatih. Ne usmislu onih koji imaju novac. Nego onih koji imaju zdravlje, samim tim imaju i bogatstvo. Naše zdravlje je na policama sajma koji je danas upriličen u Ilijašu“, kazao je Marušić.

Babić Tifa jedna je od izlagača na Sajmu organskih proizvođača u Ilijašu. Istakla je da se duži niz godina bavi pčelarstvom, počevši od dvije košnice pa do 200 košnica trenutno.

„Imamo u ponudi bagrem, šumu i livadu i radimo sa ljekobiljem. Slogan je „Organska proizvodnja“ i vjerujem da svi posjetitelji mogu pronaći željene proizvode jer je asortiman raznovrtan“, kazala je Babić.

Pozivamo sve posjetitelje manifestacije „Ilijaški dani“ 2018. da posjete Sajam organskih proizvođača i uvjere se u bogatu ponudu.

Izvor: radioilijas.ba

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas965
mod_vvisit_counterJuče1860
mod_vvisit_counterOva sedmica16034
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33636