Home Vijesti Potpisan Ugovor za izgradnju filterskog postrojenja Sokolina u Srednjem
Potpisan Ugovor za izgradnju filterskog postrojenja Sokolina u Srednjem PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 29 Lip 2018 11:35

zukic bralovic fazlic osmanovicU kabinetu općinskog načelnika je upriličeno je potpisivanje Ugovora za izgradnju filterskog postrojenja Sokolina u Srednjem. Potpisivanju su prisustvovali načenik Akif Fazlić, pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović, direktorica Vodostana Ilijaš Belma Zukić, te vlasnik firme "MIBRAL" d.o.o. Milan Bralović.

Vodosabdijevanje naselja Srednje pitkom vodi vrši se sa izvorišta Sokolina. U periodu obilnih padavina dolazi do pojačane mutnoće vode što stvara problem kod redovne isporuke zdravstveno ispravne vode. Kako bi se prevazišao ovaj problem i građanima, privrednim subjektima i O.Š. "Srednje" osigurala zdravstveno ispravna voda, Općina Ilijaš je pokrenula projekat izgradnje filterskog postrojenja Sokolina Srednje.

Načelnik Fazlić je istakao značaj ovog projekta i rješenje problema kvaliteta vode.

„Općina je kroz operativni plan i strategiju razvoja definisala vodosnabdijevanje kao ključnu oblast. Izgradnja filter postrojenja Sokolina omogućiti će snabdijevanje vodom naselje Srednje i njegovo šire područje, te MZ Ljubina. Nakon provedenih procedura danas smo potpisali ugovor sa izvođačem radova i očekujemo da se projekat realizuje negdje do sredine jeseni“, rekao je Fazlić.

Direktorica Vodostana Ilijaš Belma Zukić kazala je kako je na redu novi projekat nakon što je prošle godine realizovana rekonstrukcije filter postrojenja na centralnom vodovodu na Karašnici.

"Radi se o postrojenju koje je ostavilo mogućnost projektne nadogradnje. Ovo filter postrojenje kapaciteta 15 litara u sekundi i treba da omogući kontinuirano vodosnabdijevanje zdravstveno ispravnom vodom naselja Srednje i prilikom povećanih mutnoča na izvorištu. Drago mi je da su se stvorili tehnološki uslovi koji će omogućiti da bez obzira na negativne faktore i vremenske prilike, dobijemo kvalitet vode kakav građani zaslužuju“, naglašava Zukić.

Milan Bralović vlasnik firme koja izvodi radove je rekao da će se projekat realizovati u predviđenom roku i u dvije faze. Prva faza je izrada projektne dokumentacije s kojom firma "MIBRAL" počinje odmah, a potom slijedi izrada objekta.

Postrojenje treba da obezbijedi uklanjanje suspendovanih materija – mutnoće iz vode, tako da se poslije tehnološkog procesa prečišćavanja vode (koagulacijom, flokulacijom i filtracijom) dobije voda za piće u skladu sa Pravilnikom o kvaliteti vode za piće.

Projektno rješenje se sastoji od:

- arhitektonsko građevinskog dijela i hidroinstalacija koje se sastoji od prostora za smještaj filterskih jedinica sa ostalom opremom, prostora komandne sobe, prostora za hemikalije, rezervoara za otpadnu vodu i platoa za opremu za obradu mulja;

- tehnološko - mašinskog dijela koji uključuje filtersko postrojenje od jednog filterskog para sa dvije filterske jedinice i

- elektroinstalacija.

Vrijednost projekta iznosi 511.518,65 KM. Finansira se iz Budžeta Kantona Sarajevo i Općine Ilijaš. Izvođač radova je firma "MIBRAL" d.o.o. Sarajevo, a rok za izvođenje radova je 120 dana.

 

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas963
mod_vvisit_counterJuče1860
mod_vvisit_counterOva sedmica16032
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33634