Home Vijesti Obilježena 26. godišnjica odreda “Tale” i pogibije heroja Ibre Talića
Obilježena 26. godišnjica odreda “Tale” i pogibije heroja Ibre Talića PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 27 Lip 2018 07:02

mezarjeUčenjem Ya sina i otkrivanjem spomen obilježja na kući Osmana Halilovića, gdje je bio smješten ratni štab u Misoči počelo je obilježavanje 26. godišnjice Odreda “Tale” i pogibije gazije Ibre Talića.

Dženan ef. Mahmutović na šehidskom mezarju u Gornjoj Misoči podsjetio je na hrabrost i borbu šehida i našu obavezu da ih nikada ne zaboravimo.

Spomen obilježje na nekadašnjem štabu i sanitetu otkrili su Izet Dedić i Biba Kahriman. Dedić je podsjetio na herojstvo misočkih boraca i na važnost same lokacije na kojoj je otkrivena spomen ploča kao podsjećanje sadašnjih i budućih generacija na opasnosti koje su stanovnici Misoče doživjeli koji su se nenaoružani i nespremni uspjeli suprotstaviti agresoru.

Program je nastavljen polaganjem cvijeća na spomen obilježju Ibri Taliću na Halugama, važnoj koti misočkog ratišta.

Pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Nijaz Spahić kazao je da će ovih dana početi prva faza izgradnje Spomenika braniteljima Misoče u naselju Milakov do.

misoca nijazIzgradnja spomenika je planirana u pet faza i kompleks će se sastojati od ulazne kapije, spomenika kao centralnog dijela, četiri šadrvana i spomen sobe.

Ukupna vrijednost projekta je 202.293,70 KM, a ove godine je planirana realizacija I faze u iznosu od 80.000,00 KM od čega će Ministarstvo za boračka pitanja KS sufinansirati 50.000,00 KM, a Općina Ilijaš 30.000,00 KM.

Predsjednik Komisije za boračka pitanja i direktni učesnik borbe na Halugama Alija Ćosić podsjetio je prisutne na važnost kote i u kakvoj su se teškoj situaciji nalazili borci, koji nisu imali gotovo nikakvog oružja, ali je najvažnije što su civili odbranjeni i 08. jula 1992. godine poslednji civil iz Misoče je izašao na slobodni teritorij.

Ćosić je naglasio i da su mnogi na Halugama životom platili odbranu, a posebno borci koji su došli kao ispomoć iz Kaknja za koje su Haluge bile težak i nepoznat teren.

On se zahvalio Općini Ilijaš i svima koji su doprinijeli da počne realizacija projekta izgradnje Memorijala u Misoči.

patriotPredsjednik Udruženja boraca odred “Tale” Misoča Salhudin Matoruga dodijelio je zahvalnice za podršku borcima Misoče i izgradnji spomenika načelniku Akifu Fazliću, pomoćniku načelnika Nijazu Spahiću, predsjedniku Komisije za boračka pitanja Aliji Ćosiću, direktoru Sarajevo-šuma Nerminu Demiroviću i Hasreti Abadžiji, koja je dala svoj doprinos idejnom rješenju Memorijala koji će biti izgrađen u Misoči.

Na kraju je svojom monodramom program obogatila Dženeta Hasečić, a prisutni su pozvani da prisustvuju tevhidu koji će biti proučen u džamiji u Misoči 29. juna 2018. godine.

Izvor: radioilijas.ba

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas954
mod_vvisit_counterJuče1860
mod_vvisit_counterOva sedmica16023
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33625