Home Vijesti Uključivanjem javnosti u procese donošenja odluka do boljih javnih usluga za građane KS
Uključivanjem javnosti u procese donošenja odluka do boljih javnih usluga za građane KS PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 26 Lip 2018 13:02

cci salaCentri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Općini Ilijaš organizovali uličnu akciju i javnu debatu pod nazivom „Bolje Sarajevo - za sve nas“ u okviru istoimene kampanje, koja ima za cilj informisanje i uključivanje građana u procese donošenja odluka kojima se može uticati na poboljšanje javnih usluga na lokalnom i kantonalnom nivou.

Na Uličnoj akciji, građani su se putem pripremljenog štampanog materijala, upoznali sa problematikom sukoba nadležnosti u Kantonu Sarajevo (KS), prijedlozima zakonskih rješenja od interesa za građane i javne usluge koje im pružaju opštine, grad i kanton, te dobili osnovne informacije kako bi bili spremni aktivno učestvovati u daljem procesu .

„Ustavne nedorečenosti i sukob nadležnosti između devet sarajevskih općina, Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo (KS) prepreka su da cci setalistekvalitet usluga i zadovoljstvo građana budu iznad svih drugih prioriteta. Usvajanjem amandmana na Ustav KS krajem jula 2017. godine, stekli su se preduslovi za uspješno provođenje reformi Ustava KS, koje vode ka otklanjanju sukoba nadležnosti, poboljšanju javnih usluga u KS i kvalitetnijem životu građana. Putem javnih debata, nastoji se doći do dodatnog mišljenja šire javnosti i podrške reformskim procesima i zakonima, te upoznavanje javnosti u jedinicama lokalne uprave sa ciljevima procesa i reformi koje nova zakonska rješenja donose. Period usvajanja novog Zakona o lokalnoj samoupravi KS, kojim se regulišu nadležnosti i najveći broj usluga je nabolji trenutak za uključivanje građana i otvaranje dijaloga“, navela je Lejla Deronja Suljić menadžerica projekta.

Općinski načelnik Akif Fazlić je kazao kako su višegodišnji sukobi nadležnosti između sarajevskih općina, Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo utjecali na kvalitet javnih usluga i njihovu cijenu.

„Reforma Ustava KS je neophodan temelj i ključni preduslov za donošenje nekoliko bitnih zakona, čije će usvajanje unaprijediti legislativu o lokalnoj samoupravi, jasno precizirati nadležnosti, raspodjelu prihoda i u konačnici doprinijeti poboljšanju javnih usluga i komunalnih servira poput urbanog planiranja, komunalne čistioće, korištenja javnih površina, lokalnih cesta u Kantonu Sarajevo. Kroz cci sala1reforme Ustava Kantona Sarajevo, institucionalno o finansijski će se osnažiti lokalna samouprava, što bi za posljedicu imalo povećanje kvaliteta života i zadovoljstva građana“, rekao je Fazlić.

Ulične akcije i javne debate biće održane i u drugim općinama u Kantonu Sarajevo u naredna dva mjeseca. Sljedeća je Općina Vogošća, gdje su slični događaji planirani za 2. juli 2018. godine. Aktivnosti se provode u saradnji sa općinskim vlastima, kao i Ministarstvom pravde i uprave KS.

Svi zainteresovani građani više informacija mogu dobiti putem FB stranice Bolje Sarajevo ili e-mail adrese Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript .

Kampanju podržava Vlada Švicarske, a sprovode Centri civilnih inicijativa u BiH.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1019
mod_vvisit_counterJuče1860
mod_vvisit_counterOva sedmica16088
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33690