Home Vijesti Obilježen 21. juni – Dan sjećanja na kakanjske šehide i poginule borce semizovačkog ratišta
Obilježen 21. juni – Dan sjećanja na kakanjske šehide i poginule borce semizovačkog ratišta PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 21 Lip 2018 14:11

semizovacka cestaPolaganjem cvijeća na spomen-obilježje i prigodnim obraćanjima, te vjerskim programom danas je u mjestu Ljubina, u blizini Semizovca, obilježen Dan sjećanja na 13 šehida Trećeg manevarskog bataljona Kakanj koji su živote za slobodu dali u drugoj polovini juna 1995. godine na semizovačkom ratištu u operaciji deblokade Sarajeva.

Treći manevarski bataljon je 21. juna 1995. godine, u ranim jutarnjim satima, ovladao prvom linijom odbrane neprijatelja i dijelom komunikacije Srednje – Sarajevo. Isti dan u kasnim popodnevnim satima, uz jak kontra udar daleko nadmoćnijeg neprijatelja, a usljed izostanka dejstava ostalih jedinica, Treći manevarski bataljon bio je prinuđen na povlačenje uz velike gubitke: 13 poginulih, 12 teže ranjenih i 36 lakše ranjenih boraca. Bili su to najveći gubici tokom ratnog puta ovog bataljona. Sjećajući se tog događaja i poginulih boraca, na spomen obilježju u Semizovcu okupili su se saborci, roditelji, djeca, braća, sestere i supruge poginulih, njihove komšije i prijatelji.

Prisutnima se obratio Mevludin Delibašić, pripradnik Trećeg manevarskog bataljona Kakanj, koji kaže da nikada ne treba zaboraviti to što se dogodilo i da zauvijek pamtimo, pišemo i pričamo istinu.

„Trebamo podsjećati na ono što se dogodilo tog 21. juna 1995. godine. Naši saborci su došli na ovu komunikaciju, presjekli je i držali je pola dana. To je bio najveći podvik u deblokadi Sarajeva, ali nakon kontra ofanzive neprijatelja bili smo prisiljeni napustiti tu komunikaciju. U borbi je stradalo 13 naših saboraca, a u drugim borbama stradalo je njih šest i samim tim manevarki bataljon ima 19 šehida. Mi se svake DELIBASICgodine sjećamo naših saboraca. Pokazujemo našoj djeci da nikada ne zaborave to što su njihovi roditelji, braća, prijatelji učinili da Bosna i Hercegovina bude ono što danas jest. Nećemo zaboraviti ni našeg komandanta Elvedina - Dinku Šehagića i ovo je prvi put da smo ovdje bez njegovog pozdrava. Od njega smo naučili da treba pamtiti, pričati i pisati o onome šta se dogodilo za vrijeme rata. On nas je također naučio i da se okupljamo i družimo povodom značajnih datuma Trećeg manevarskog bataljona i Armije Republike Bosne i Hercegovine“, naglasio je Delibašić.

Šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu Općine Kakanj Rešad Zaimović govorio je o tome kako su borci mogli biti daleko odavde, ali su ostali u namjeri da razbiju obruč oko glavnog grada Bosne i Hercegovine.

„Danas smo se ovdje, kao i svake prethodne godine, okupili da obilježimo dan kada su naši Kakanjci dali svoj život. Njima je bio cilj i životna želja da se oslobodi Sarajevo, došli su na ovaj put i život dali za Bosnu i Hercegovinu. Općina Kakanj će zajedno sa boračkim udruženjima nastaviti dostojanstveno obilježavati sve značajne datume iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Semizovačka cesta budi bolne uspomene na naše borce čiji je život ovdje okončan. To su bili mladi ljudi, ali su svojim razmišljanjem bili daleko od svojih mladih godina. Mogli su birati da ne budu u prvim redovima, ali bili su dobrovoljci i heroji za slobodu. Imali su svoje ZAIMOVICmladalačke snove. Tog juna mogli su biti daleko odavde, ostali su ovdje da bi razbili obruč oko glavnog grada Bosne i Hercegovine“, istakao je Zaimović.

"Suza je bilo jutros, ali i svaki dan se sjetim svega kao da je jučer bilo. Godine su prošle, bol ostaje zauvijek u mom srcu. Zahvaljujem se svima koji misle na nas i što dođu ovdje kako bi se sjetili i naših heroja", kazala je Vasvija Ljubović, majka kakanjskog heroja Harisa Ljubovića za Radio Ilijaš.

Prisutnima se obratio i Sulejman ef. Čeliković, glavni imam Medžlisa IZ Kakanj, a nakon toga upriličen je vjerski program i polaganje cvijeća na spomen-obilježje u Semizovcu.

Izvor: radioilijas.ba

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1025
mod_vvisit_counterJuče1860
mod_vvisit_counterOva sedmica16094
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33696