Home Vijesti Dan šehida na mezarju u Solunu - Ove godine potpuno uređenje kompleksa
Dan šehida na mezarju u Solunu - Ove godine potpuno uređenje kompleksa PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Nedjelja, 17 Lip 2018 20:51

solun3Nebo se ove godine na Dan šehida suzama solidariše sa majkama, sinovima, kćerkama, braćom, sestrama i nama ostavljenima jer ne prestaje bol za najmilijim koji prerano dadoše najsvetije i najvrijednije-svoje živote za odbranu i našu kakvu-takvu slobodu.

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš i ove je godine organizovala besplatan prijevoz autobusima i do šehidskog mezarja u Solunu povodom obilježavanja ovog značajnog datuma. Oko 50 putnika, uglavnom porodica i rodbine iz Ilijaša je krenuo za Solun na dovu šehidima kako bi odali počast hrabrim ilijaškim sinovima koji su život izgubili na olovskom ratištu, jednom od najžešćih u posljednjem ratu.

Porodice mezarja obilaze svake godine, zagrle bijeli nišan, isplaču se i ispričaju sa onima koji ih u Džennetu čekaju, pomiješaju bajramsku radost sa suzama nedostajanja, olakšaju teret svojoj duši.
Kako je kazao Mujo Numanović, imam džamije u Solunu cijeli dan pristižu rodbina i prijatelji, ali i zvaničnici ispunjavajući tako svoju dužnost da na Bajram posjećuju mezarja umrlih i da njihove duše obraduju neprocjenjivim poklonima- proučenom Fatihom i Ja sinom.

Numanović je kazao da će se sljedećih mjeseci intenzivno raditi na uređenju mezarja i harema. Ispravljeni su nageti nišani, poravnani i dalje slijedi njihovo uređenje kako bi posjetiteljima bio olakšan prilaz mezarima.

- Uslijedit će potom uređenje staza, pristupnog puta, ravnjanje terena i hortikulturno uljepšavanje kompletnog prostora. Za ovu namjenu Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada ZDK odobrili su dodatna sredstva od 96.000 KM. Radi se o projektu u kome učestvuju i kantonalno Ministarstvo rada socijalne politike i izbjeglica, Općina Olovo, Općina Ilijaš, Općina Vogošća i Federalno ministarstvo za pitanja boraca.

solun0Vratiti se ponovo na ovo mjesto i pogledati sve mezare za većinu posjetitelja je potresno,a posebno saborce ukopanih šehida. Na mezarju u Solunu u kome je ukopano 140 šehida, mnogi su sa područja općine Ilijaš. Svi su junaci, iz elitnih, napadačkih jedinica i ljudske veličine. Svi su žive rane u srcima svojih majki, djece i očeva.

I na današnji dan je poslana poruka da njihova hrabrost mora biti putokaz budućim naraštajima, da se pamti, voli svoja domovina, a tuđe pravo poštuje.
Na Spomen obilježju su uklesana imena boraca koji su život dali za odbranu Olova i cijele Bosne i Hercegovine gdje su ukopani šehidi iz Olova, Ilijaša Sokoca i Han Pijeska.

Cvijeće su na mezarju u Solunu položile delegacije Udruženja porodica šehida Općine Ilijaš i Udruženje porodica šehida Općine Vogošća.

Izvor: radioilijas.ba

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas935
mod_vvisit_counterJuče1860
mod_vvisit_counterOva sedmica16004
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33606