Home Vijesti Održana 20. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš
Održana 20. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 31 Svi 2018 11:52

20 sjednica vijecaDvadeseta sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je ovog četvrtka u sali Općinskog vijeća uz prisustvo 21 vijećnika. Na dnevnom redu našlo se 12 tačaka, a sjednicu je vodio dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Alen Hasković.

U povodu Dana bijelih traka i stradanja stanovnika Prijedora vijećnici su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast poginulim borcima i šehidima.

Nakon toga svečanu zakletvu položio je novi vijećnik iz Stranke demokratske akcije Fahir Hasanović, koji je zamijenio kolegu Saudina Durmića.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji zaključaka sa prethodne sjednice Općinskog vijeća Ilijaš kojim se zadužuje menadžment JU „Kulturno - sportski centar i Radio Ilijaš“ da u budućem radu nastoje povečati prihode po osnovu marketinga, te da u zimskom periodu osiguraju postavljanje ledene plohe u gradu Ilijašu.

Sjednica je potom nastavljena jednoglasnim usvajanjem Odluke kojom se daje saglasnost na plan utroška namjenskih sredstava u iznosu od 300.000,00 KM prikupljenih po osnovu naknade za korištenje državnih šuma na području općine Ilijaš u 2018. godini za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje infrastrukturnih objekata.

Vijećnici su usvojili Odluku kojom se objekat „Gradska tržnica Ilijaš“ povjerava na upravljanje i korištenje Javnom komunalnom preduzeću „Vodostan“ Ilijaš. Usvojena je i Odluka o organizaciji, upravljanju i održavanju pijace kojom se definiše prostor za organizaciju pijace i podjela u četiri zone koje obuhvataju zatvoreni prostor, natkriveni 20 sjednica vijeca 2prostor, te dvije zone izvan toga u kojima je dozvoljena trgovina. Na ostalim lokacijama bit će zabranjeno održavanje pijace, a nadzor i kontrolu nad poštivanjem propisa pratit će komunalni inspektor i PU Ilijaš.

JKP „Vodostan“ se ovom Odlukom obavezuje da donese pijačni red, na koji saglasnost donosi općinski načelnik, da organizuje rad pijace u skladu sa važećim pozitivnim propisima, potom zaključuje ugovore o zakupu sa korisnicima pijace i da uz godišnji izvještaj o poslovanju dostavi i izvještaj o radu pijace. Većinom glasova usvojena je i Odluka o utvrđivanju cijene komunalne usluge – tržno-pijačnih usluga.

Usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju interesa za organizovanje i održavanje manifestacije kulture, sporta i trgovine „Ilijaški dani“.

20 sjednica vijeca 1Vijećnici su jednoglasno podržali Odluku o pristupanju izradi regulacionog plana „Junakovac“. Naime, Općina Ilijaš je pokrenula inicijativu za izradu provedbenog planskog dokumenta „Junakovac“ koji se nalazi unutar granica Prostornog plana područja posebnih obilježja Zaštičeni pejzaž „Bijambare prema kojem je propisana obaveza izrada Regulacionog plana „Junakovac“ u površini 21,8 ha. Obzirom da se u predmetnom obuhvatu nalazi izgrađeno etno-selo (lokalitet Nišića), zatim rezervoar Junakovac sa zonama sanitarne zaštite i više izgrađenih vikend objekata, zbog postojećih ograničavajućih faktora koji se tiču zaštite prostora i vodosnabdijevanja izrada provedbenog plana je neophodna kako bi se zadovoljila zakonom propisana procedura. Cilj izrade plana je da se u skladu sa karakterom zaštićenog područja planira njegov razvoj kao turističko – rekreacioni potencijal općine Ilijaš i Kantona Sarajevo.

Na dnevnom redu sjednice našao se i Prijedlog Odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta, te Prijedlog rješenja iz imovinsko - pravne oblasti.

20 sjednica vijeca 3Vijećnici su primili k znanju informaciju o izvršenju Budžeta Općine Ilijaš za period 01.01. – 31.03.2018. godine. Budžet Općine u ovom periodu bilježi 5.387.257,00 KM ostvarnih prihoda, što je 30% od planiranih prihoda u Budžetu za 2018. godinu. Ostvarni su izdaci u iznosu od 2.246.722,00KM, što predstavlja 13% od planiranih izdataka u Bužetu za 2018. godinu. Prema tome, ostvaren je suficit za navedeni period u iznosu od 3.140.535,00 KM.

Na kraju sjednice primljena je k znanju i informacija o aktivnostima uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo na području općine Ilijaš za 2017. godinu.

Sjednici prisustvovali su i učenici Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas352
mod_vvisit_counterJuče2103
mod_vvisit_counterOva sedmica10965
mod_vvisit_counterOvaj mjesec45601