Home Vijesti Svečano otvorena Gradska tržnica u Ilijašu
Svečano otvorena Gradska tržnica u Ilijašu PDF Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Nedjelja, 20 Svi 2018 11:00

PIJACA-NASLOVNASvečanim programom, upriličeno je otvorenje Gradske tržnice u Ilijašu. Uz prisustvo mnogobrojnih zvanica iz političkog i društvenog života, moderni objekat Gradske tržnice zvanično je na usluzi svim građanima općine Ilijaš. Objekat se sastoji od zatvorenog i otvorenog dijela tržnice. Izgrađen je od najsavremenijih i najkvalitetnijih materijala koji se koriste u savremenoj gradnji. Dimenzije zatvorenog dijela su 20×15 metara gdje su instalirane rashladne vitrine za prodaju animalnih proizvoda odnosno mliječnih i mesnih proizvoda. Na otvorenom dijelu tržnice, dimenzija 20×25 vršit će se prodaja voća i povrća te drugih proizvoda. Projekat je finansiran iz Budžeta KS, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Budžeta Općine Ilijaš, čija je vrijednost 640 000,00 KM. Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, kazao je da je prošlo dugo vremena od ideje da se izgradi Gradska tržnica.

„U tom periodu imali smo niz dilema od toga vezano za lokaciju, pozicioniranja u smislu kapaciteta i konstrukciju finansiranja. Sve je krenulo ubrzanim tokom onog dana kada je direktor Ureda za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopštio da će finansirati izgradnju ovog objekta sa 100 000,00 dolara. To je bio osnov da krenemo u ubrzane procedure. Poslije toga i Vlada KS odlučila se za sufinansiranje objekta sa 300 000,00 KM. Koristim ovu priliku da posebnu zahvalnost iskažem dvojici ministara iz Vlade KS, ministru finansija gospodinu Jasminu Halebiću i ministru komunalne privrede i infrastrukture gospodinu Senadu Hasanspahiću. Preostali dio sredstava finansirala je Općina Ilijaš iz svog Budžeta. Cilj ovog projekta je stvaranje uslova, da na jedan puno bolji, efikasniji i organizacijski uspješniji koncept riješimo pitanje pijace. Ovaj projekat zadovoljio je sve standarde. nacelnikerMi nastavljamo dalje sa stambeno-poslovnim kompleksom Banovac. Za narednu godinu najavljujem gradnju novog objekta koji će se ovdje praviti, a to je podzemna garaža sa nekih 60 parking mjesta i time želimo riješiti problem parkiranja u ovom dijelu Ilijaša. Nastavlja se i izgradnja objekta stanogradnje“, kazao je načelnik Fazlić.

Realizaciji projekta Gradske tržnice izuzetan doprinos dao je i predsjedavajući OV Ilijaš Mahir Dević.

„Izgradnja Tržnice u Ilijašu je naš dugogodišnji san, i hvala Bogu da samo u mjesecu Ramazanu dočekali da otvorimo istu i damo je na uslugu našim građanima. Ovo predstavlja jednu plansku aktivnost koja se provodi od strane lokalne politike, načelnika općine Ilijaš i Općinskog vijeća Ilijaš, kao jedna kruna na lokaciji stambeno-poslovnog dijela Banovac. Poptuno sam ubijeđen da će Tržnica upotpuniti sadržaje i biti potpuno na usluzi našim građanima. U nadi da ćemo, ako Bog da, zajedno i u narednom periodu otvoriti puno dobrih projekata u općini Ilijaš i staviti ih na uslugu građanima općine Ilijaš, želim vam puno zdravlja, sreće i uspjeha a svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti Ramazan Šerif Mubarek Olsun“, kazao je predsjedavajući Dević.

Direktor Ureda za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva gospodine Halil Omanović istakao je važnost izgradnje ovog objekta koja se ogleda u povezivanju proizvođača sa tržištem.

„Sufinansirali smo izgradnju ovog prelijepog objekta u cilju stavranja boljih veza i uslova između farmera i tržišta. Koristim priliku da u ime Ureda svima vama poželim dobro zdravlje, dug život i da što više koristite Tržnicu, i oni koji izlažu svoje proizvode a i oni koji kupuju iste“, kazao je direktor Omanović.

Senad Hasanspahić, ministar privrede i infrastrukture u Vladi KS pohvalio je rukovodstvo općine Ilijaš za realizaciju izuzetno važnih projekata za građane općine Ilijaš.

„Zaista moram kazati da je vrlo lahko sarađivati sa vašom općinom jer imate dobrog načelnika i ministra finansija u Vladi KS gospodina Jasmina Halebića. Potpuno sam ubijeđen da će Ilijaš imati još mnogo dobrih projekata koji će imati podršku“, kazao je ministar Hasanspahić.

Objekat Gradske tržnice predat je na upravljanje JKP „Vodostan“ Ilijaš koje je i u prethodnom periodu bilo zaduženo za organizaciju pijace u Ilijašu.

„Susretali smo se sa velikim problemima obzirom da nisu postojali uvjeti za prodaju proizvoda animalnog porijekla. Izgradnjom ovog lijepog, modernog i funkcionalnog objekta i taj smo problem konačno riješili. Imamo uslove za prodaju svih prehrambenih proizvoda. Općina Ilijaš je prepoznatljiva po tome da ima mnogo poljoprivrednih proizvođača, oni su dobili mjesto gdje mogu izložiti i prodati svoje proizvode. Također, naši sugrađani su dobili priliku da kupuju proizvode za koje znaju ko je i gdje proizveo. Ovo je mjesto susreta naših proizvođača i kupaca. Zainteresovanost je izuzetno velika i ovim putem pozivam sve naše sugrađane da koriste, kupuju i prodaju u našoj Tržnici“, kazala je dirketorica Zukić.belma

Projektant objekta Gradske tržnice bila je firma AMBIJENTA d.o.o. Sarajevo. Nazdzor je vršila firma „Project-Construct“ d.o.o. Zavidovići a izvođač radova bila je firma „Fazum-Gradnja d.o.o. Ilijaš.

Izvor: Radio Ilijaš

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas353
mod_vvisit_counterJuče2103
mod_vvisit_counterOva sedmica10966
mod_vvisit_counterOvaj mjesec45602