Home Vijesti Održana 19. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš
Održana 19. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 26 Tra 2018 12:45

19 sjednica vijeca1Sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je ovog četvrtka u sali Općinskog vijeća uz prisustvo 23 vijećnika. Dnevnim redom bilo je planirano 11 tačaka o kojima su vijećnici trebali odlučivati, ali je tačka kojom se definira izmjena Odluke o davanju saglasnosti za provođenje postupka dodjele koncesije za eksploataciju mineralne sirovine – krečnjaka na lokalitetu Šabanci u općini Ilijaš povučena sa dnevnog reda.

Nakon nekoliko vijećničkih pitanja i inicijativa, jednoglasno je usvojena Odluka o novčanim podrškama u poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Ilijaš za 2018. godinu. Ovom Odlukom će se otvoriti novi i nastaviti započeti procesi u poljoprivrednom sektoru i time postići povećanje obima poljoprivredne proizvodnje kroz rast produktivnosti i ekonomičnosti.

Vijećnici su usvojili Odluku o neposrednoj pogodbi za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta u površini 40 metara kvadratnih u gradu lijašu. Još jedna odluka iz imovinsko – pravne oblasti dobila je podršku, a riječ je o Odluci o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Na sjednici je jednoglasno usvojen i Izvještaj o radu Pravobranilaštva Kantona Sarajevo za Općinu Ilijaš za 2017. godinu. Izvještaj je prezentirala zamjenica kantonalnog pravobranioca Maida Šuško – Gluho.

19 sjednica vijeca2U 2017. godini u radu Pravobranilaštva kao zakonskog zastupnika Općine Ilijaš evidentirano je ukupno 163 predmeta, od kojih je 67 parničnih predemta, 25 izvršnih, 20, upravnih, 12 vanparničnih, jedno mišljenje, jedan upravni spor, 36 mišljenja u vezi sa nadležnostima Pravobranilaštva shodno Zakonu o građevinskom zemljištu i Zakonu o stvarnim pravima, te dva stambena predmeta.

Općinsko vijeće je podržalo Zaključak kojim se usvaja Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU „Kulturno – sportski centar i Radio Ilijaš“ za 2017. godinu, sa Izvještajem o manifestaciji „Ilijaški dani 2017.“ i Izvještajem o održavanju i finansijskim efektima antenskog stuba na Karašnici.

Izvještaj o radu JU „KSC i Radio Ilijaš“ prezentirao je direktor Benis Fazlić, koji je kazao da su u sklopu finansijskog izvještaja za proteklu godinu prihodi 448.546,00 KM, rashodi 440.295,03 KM i time ostvaren pozitivan bilans od 8.250,00 KM.

„Uporedni pokazatelji za 2016. godinu pokazuju da nije bilo većih promjena u rezultatu poslovanja kako na prihodovnoj, tako i na rashodovnoj strani. Prihodi su povećani za sedam procenata, također u istom iznosu i rashodi. Evidentno je da su budžetski prihodi uvećani za 42.627,00 KM što iznosi 13 posto, a vlastiti prihodi manji za 13.000,00 KM što iznosi 11 posto. U prošloj godini nije došlo do povećanja plata, navedena razlika odnosi se na projekat zapošljavanja pripravnika Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Stavka usluge knjigovodstva je uvećana kako bi se izmiro dug iz prethodnih godina“, rekao je Fazlić.

19 sjednica vijeca3Vijećnici su usvojili Odluku o davanju saglasnosti na plan rada JU „KSC i Radio Ilijaš“ za 2018. godinu, sa zaključkom da se se realizuje projekat „Ledene plohe“, kao i da u narednom periodu treba raditi na poboljšanju usluga marketinga, što bi doprinijelo povećanju prihoda ove ustanove.
Izvještaj o radu i poslovanju JKP „Vodostan“ Ilijaš za proteklu godinu prezentirala je direktorica Belma Zukić.

Finansijski pokazatelji u protekloj godini imali su trend rasta u ovoj ustanovi. Ostvarena je dobit u iznosu od 246.738,00 KM, što je za 51% više nego u 2016. godini. U protekloj godini ovo preduzeće je bilo usmjerno na poboljšanje svih vitalnih funkcija vodovodnog sistema, sa posebnim akcijama na dva pravca djelovanja i to na rekonstrukciju i poboljšanje svih funkcija vodovodne mreže, koje je imalo za cilj smanjanje gubitaka i podizanja kvaliteta i zdravstvene ispravnosti vode.

„U 2017. godini smo sa Općinom Ilijaš zaključili Sporazum o implementaciji sredstava i Sporazum o vodnim naknadama koji je uspješno okončan, pri čemu je ralizirano i implementirano oko 560.000 KM. U okviru tih projekata rekonstruisana je vodovodna mreža u ulicama Ivana Franje Jukića, dio Bogumilske ulice, dio ulice Hašima Spahića, kanalizaciona mreža u Ljubnićima, Gornjoj Luci i OŠ „Podlugovi“. Ukupno je izgrađeno i zamijenjeno oko sedam kilometara vodovodne mreže i dva kilometra kanalizacione mreže.

U okviru sredstava iz Sporazuma o vodnim naknadama urađen je i projekat regulacije pritiska. To je projekat sa višestrukim efektima i značajem za općinu Ilijaš. Regulacija pritiska i držanje pritiska na optimalnom nivou u vodovodnoj mreži je ključna, na taj način se prvenira pucanje i dalje kvarenje na mreži. Projekat regulacije pritiska rezultirao je smanjenjem gubitaka u vodnovodnoj mreži i trenutno iznosi 31,5%. Moram naglasiti da su svi pomenuti projekti realizirani krajem prošle godine tako da će se pravi efekti ovih projekata pokazati u ovoj i narednoj godini.

Rađeno je puno i na podizanju kvalitete i higijenske ispravnosti vode. Realizirali smo projekat rekonstrukcije filterskog postrojenja na Karašnici, urađen je SCADA sistem na Karašnici koji osim mjerenja, nadzora i kontrole omogućava daljinsko 19 sjednica vijeca4upravljanje nivoima vode u rezervoaru i pumpama.

U proteklog godini realizovan je i implementiran sistem kvalitete HACCP standard. Radi se o međunarodnom certifikatu koji obavezuje sve proizvođače hrane, a obzirom da je i voda hrana i mi smo imali obavezu implementacije tog sistema. On je garant našim građanima da je put vode od izvorišta do krajnjeg korisnika apsolutno kontrolisan. Pored ilijaškog Vodostana još samo dva preduzeća u BiH imaju implementiran HACCP standard“, kazala je direktorica Zukić.

Vijećnici su pohvalili Izvještaj JKP ”Vodostan”, napomenuvši kako je ovo preduzeće primjer odličnog rada menadžmenta i uposlenih.

Na kraju sjednice primljena je k znanju informacija u oblasti zdravstva na području općine Ilijaš za period 01.01. do 31.12.2017. godine, sa zaključkom Općinskog vijeća da se obavezuje načelnik općine uspostaviti potrebne kontakte sa Ministarstvom zdravstva KS, Zavodom zdravstvenog osigurnja KS i privatnim zdravstvenim ustanovama koje djeluju na području Kantona Sarajevo u smislu osigurnja pružanja kvalitetnijih zdravstvenih usluga građanima općine Ilijaš koje bi se u budućnost pružale u privatnim zdravstvnim ustanovama, a finansirale bi se iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas952
mod_vvisit_counterJuče1860
mod_vvisit_counterOva sedmica16021
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33623