Home Vijesti Potpisani sporazumi za nastavak ulaganja u industrijske zone i uređenje korita rijeke Misoče
Potpisani sporazumi za nastavak ulaganja u industrijske zone i uređenje korita rijeke Misoče PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 24 Tra 2018 13:22

received 10215925795363525U kabinetu općinskog načelnika upriličeno je potpisivanje dva sporazuma između Općine Ilijaš i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo kojima je omogućeno dalje ulaganje u razvoj ilijaških industrijskih zona, kao i uređenje korita rijeke Misoče.

Riječ je o Sporazumu o sufinansiranju projekata za infrastrukturno uređenje industrijskih zona u iznosu od 400.000 KM i to za izgradnju saobraćajne infrastrukture u industrijskim zonama Luke i Željezara u iznosu od 140.000 KM, potom asfaltiranje saobraćajnice u krugu industrijske zone Željezara u iznosu od 40.000 KM, rekonstrukcija saobraćajnice na lokaciji podvožnjaka u Starom Ilijašu u iznosu 100.000 KM i nastavak izgradnje saobraćajne mreže unutar industrijske zone Luke u iznosu od 120.000 KM.

Drugim Sporazumom se sufinansira projekat regulacije riječnih korita na području općine Ilijaš i to projekat regulacije rijeke Misoče u naselju Mlini u vrijednosti 133.206,45 KM i projekat regulacije rijeke Misoče u naselju Donja Misoča u iznosu od 152.000 KM.

Sastanku su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ministar privrede KS Muharem Šabić sa saradnicima, te pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović.

Ministar Šabić kazao je da je jedini način napretka ulaganje u realni sektor i stvaranje pogodnosti za investitore.

"U svim općinama Kantona Sarajevo svi ekonomski parametri napreduju, broj kompanija i radnih mjesta u stalnom je porastu. Nastavljamo politiku iz prethodnih godina, ovisno o zahtjevima općina, broju zaposlenih, a najviše se ulaganja odnose na uređenje infrastrukture industrijskih zona, sve u cilju privlačenja received 10215925780963165investitora. Sa Svjetskom bankom smo dosta radili na projektima olakšavanja procedura, sve s ciljem da se kompanije šire, otvaraju nova radna mjesta, privuku investitori, smanje se nameti a kako bi mladi ljudi lakše došli do posla", kazao je Šabić.

Investicije u oblasti industrijske proizvodnje su osnova za snažniji ekonomski razvoj i otvaranje većeg broja novih radnih mjesta, tako da se kao strateški cilj razvoja lokalne privrede nameće potreba aktivne uloge lokalne zajednice u privlačenju domaćih i inostranih investicija. Stoga je potpisivanje ovih sporazuma nastavak politike usmjerene ka ekonomskom razvoju

"Ovi sporazumi znače nastavak ulaganja u industrijske zone, kao i uređenje vodotoka kako bi se zaštitila naselja i poljoprivredna zemljišta. Sporazumom za uređenje infrastrukture industrijskih zona za koju su definisana sredstva od 400 hiljada KM koje izdvaja kantonalno Ministarstvo privrede i Općina Ilijaš 220 hiljada. Projekti su vezani za ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu, u pristupne puteve u Industrijsku zonu Željezara i Industrijsku zonu Luka, kao i rekonstrukciju puteva u ovim zonama. Za narednih mjesec dana pripremamo četiri nove lokacije u industrijskim zonama, tako da očekujemo ovog ljeta četiri nova investitora", rekao je Fazlić.

Nakon potpisivanja sporazuma, delagacija Kantona Sarajevo i Općine Ilijaš posjetila je Misoču.

received 10215925776643057Prethodne dvije godine realizirali su se projekti regulacije korita rijeke Misoče, izgradnje kaskada, silazne rampe, te riblje staze. U 2017. godini uređeno je 150 metara korita, a vrijednost te investicije je 135.000 KM. Ove godine uređeno je 200 metara, u vrijednosti 240.000 KM. Preostalo je uređenje još 100 metara i time će se okončati projekat uređenje vodotoka Misoče. Radove je finansiralo Ministarstvo privrede, a Općina Ilijaš je izradila projektnu i građevinsku dokumentaciju Izvođač radova je firma Bosman.

Planiraju se projekti i na ostalim vodotocima na području općine Ilijaš. U prvom redu tu je vodotok rijeke Bosne. Zajedno sa Agencijom za vodno područje rijeke Save Općina Ilijaš definirala je nekoliko projekata i planirana je njihova realizacija.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Javni poziv
 
 
 Prijavni obrazac
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1114
mod_vvisit_counterJuče1604
mod_vvisit_counterOva sedmica1114
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28122