Home Vijesti Obilježena 26. godišnjica donošenja odluke o pružanju otpora u MZ Gajevi-Lokva
Obilježena 26. godišnjica donošenja odluke o pružanju otpora u MZ Gajevi-Lokva PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Ponedjeljak, 23 Tra 2018 13:40

lokve1Učenjem Fatihe, odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na Spomenik šehidima i borcima NOR-a u Čevljanovićima i prigodnim kulturno-umjetničkim programom na lokalitetu Lokva obilježena je ovog ponedjeljka 26. godišnjica donošenja odluke o organizovanju i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Srednjeg i šire okoline, što uključuje i dijelove općina Vogošća, Olovo, Vareš i Sokolac. Organizatori su udruženje RVI Ilijaš i MZ Gajevi. April 92. godine bio je presudan mjesec za gotovo sve gradove naše domovine, a ova Odluka značila je spas lokalnog stanovništva MZ Gajevi i šire, a kasnije i formiranje jedinica koje će braniti narod.

Sve ono što je tada dogovorilo više od osamdeset patriota sa ovog područja u potpunosti je provedeno u djelo, a nekoliko hiljada civila iz 22 sela bezbjedno je evakuisano na slobodne teritorije.

– U to vrijeme u jednoj bezizlaznoj situaciji smo našli rješenje kada je bila neizvjesna sudbina ovog stanovništva koje je bilo zbunjeno i nije znalo šta da radi. Najvažnija odluka tog sastanka održanog na 22. aprila je bila da se ne predaje oružje. Formirano je pet odreda teritorijalne odbrane na ovom razuđenom području koje obuhvata osam mjesnih zajednica i graničilo je sa općinama Sokolac, Olovo i Vareš. Ti borci su kasnije ušli u sastav 126. Ilijaške brigade i Prve slavne olovske brigade, koje su dale nemjerljiv doprinos u odbrani domovine. Osnovni zadatak je bio zaštiti stanovništvo,a drugi zadatak je bio organizovati evakuaciju stanovništva što je i bezbjedno urađeno i nekoliko hiljada je prebačeno na sigurne teritorije. Važno je da mladim ljudima danas poručimo da u životu nisu samo lijepi dani, doživi čovjek i rat kao iracionalan i težak događaj, ali da se i u naizgled bezizlaznih situacijama može pronaći izlaz, kazao je u izjavi za Radio Ilijaš jedan od organizatora otpora Bajezid Karavdić, koji je prisutnima i održao historijski čas o značaju ovog datuma i odluke za pružanje otpora agresiji.

lokve2S ovoga područja 133 borca su dala živote, od toga 15 zlatnih ljiljana i dva borca nositelji policijske značke, što samo po sebi govori o spremnosti pružanja otpora i odbrani zemlje od agresije.

Fahrudin Demirović, predsjednik Organizacije RVI Ilijaš zahvalio se prisutnima što su uveličali ovaj događaj,a predstavnicima općinskih struktura vlasti na podršci obilježavanju ovog historijski značajnog datuma za Ilijaš, Srednje i okolna sela i općine, te posebno učenicima, nastavnicima i direktoru OŠ „Srednje“ koji svake godine pripreme sadržajan program i daju značajan doprinos obilježavanju godišnjice.

Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš naglasio je kontinuiranu podršku Općine Ilijaš i načelnika Općine Ilijaš svim značajnim tekovinama proteklog rata i da će to nastavitičiniti izgradnjom nijaz spahic lokvespomen oblježja, pisanjem monografija, podržavanjem manifestacija i drugih svjedočanstava o otporu i odbrani na području Ilijaša. Ovakve godišnjice i događaji su jedina mjesta gdje se mladi na pravi način mogu informisati o nedavnoj historiji, žrtvi šehida i boraca koji su život dali za današnji mir.

Spahić je najavio skoru rekonstrukciju Spomenika šehidima i palim borcima na Čevljanskom polju, kao i nekoliko drugih spomen obilježja na području općine Ilijaš, koji su oštećeni od starosti ili vremenskih neprilika.

Na kraju programa obratio se predsjednik MZ Gajevi Besim Gljiva kazavši da će značaj ovog događaja pasti u zaborav ukoliko ne bude bolja posjeta manifestaciji lokalnog stanovništva i samih učesnika dešavanja, te da se nada da će posjeta biti bolja u budućim obilježavanjima.

Cvijeće su položili predstavnici Općine Ilijaš, Koordinacija boračkih udruženja Općine Ilijaš-RVI Ilijaš i Udruženje porodica šehida i poginulih boraca, Udruženje 126. Ilijaške brigade, Četa Dragoradi, UABNOR Ilijaš, MZ Gajevi i drugi.

Izvor: radioilijas.ba

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Javni poziv
 
 
 Prijavni obrazac
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1114
mod_vvisit_counterJuče1604
mod_vvisit_counterOva sedmica1114
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28122