U Ilijašu na Trgu Alije Izetbegovića obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

U organizaciji Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš i Crvenog križa Ilijaš na Trgu Alije Izetbegovića obilježen je Međunarodni dan nestalih osoba. Prisutni su poslali poruku „Govorite, šutnja je bol duše“ i pitanje „Gdje je?“. Na području općine Ilijaš još uvijek se traga za 46 osoba, među kojima je i pet žena.

DSC 1406Predsjednica Udruženja nestalih općine Ilijaš Zekija Avdibegović jedna je od mnogobrojnih majki koje neumorno rade na pronalasku svojih najmilijih i tragaju za istinom.

“Mi tragamo za našom djecom, majkama i očevima, sestrama i braćom i tražimo da se proces ubrza. Sigurna sam da vlasti u Bosni i Hercegovini to mogu uraditi ako žele, jer negdje u nekim arhivama postoje potrebni podaci. Nestale osobe zapravo nisu nestale, već prislino odvedene, ubijene i sakrivene. Nevino su stradali u proteklom ratu, a i danas se o tome šuti, zato je naš slogan „Govorite, šutnja je bol duše“. Porodice nestalih žele da nakon 29 godina napokon nađu smiraj i ovo je nešto što se ne smije nikad zaboraviti”, kazala je Zekija Avdibegović.

612cad837a42cObilježavanju Međunarodnog dana nestalih prisustvovao je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, koji je kazao kako je važno da institucije kontinuirano rade na pronalasku nestalih osoba, a da građani vrše pritisak kako bi se što veći broj nestalih osoba pronašao.

"Ovo je pretužan dan za nas Ilijašne. Još uvijek ne znamo gdje je 46 naših sugrađana. Najviše boli činjenica da kako vrijeme prolazi sve je manje osjećaja moralne odgovornosti. Prije svega tu mislim mislim na institucije koje trebaju da rade na pronalasku nestalih osoba. Također mislim i na one koji imaju određene informacije, a nisu ih još podijelili i u konačnici na sve nas koji moramo dolaziti na obilježavanja ovakvih datuma vršeći pritisak. U tom smislu čestitam našem Udruženju porodica nestalih općine Ilijaš i Međunarodnom Crvenom krstu koji obilježavaju ovaj datum kao stalni poziv da nam pronalazak nestalih osoba ostane moralna i najvažnija obaveza u našem radu", rekao je Fazlić.

DSC 1401U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za preko sedam hiljada osoba. Ovaj datum se obilježava kao svjetski godišnji događaj u kome se svijet prisjeća osoba koje su nestale kao posljedica oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a njihova sudbina i mjesto ukopa su nepoznati.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba