Načelnik Fazlić uručio dozvolu za građenje nove proizvodne hale vlasniku firme Kalea

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić sa saradnicima iz općinske Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša posjetio je danas fabriku namještaja "Kalea".

Vlasniku i direktoru fabrike "Kalea" Jasminu Klici ovom prilikom uručio je odobrenje za građenje još jednog proizvodnog objekta uz već postojeće na lokalitetu u Starom Ilijašu.

kalea 1Riječ je o novoj proizvodnoj hali površine cca 9.000 kvadratnih metara. Investicija je vrijedna oko četiri miliona KM. Po završetku građenja, prema riječima direktora, planirano je zapošljavanje minimalno 40 do 50 novih radnika.

Fabrika namještaja "Kalea" trenutno zapošljavoa oko 300 radnika, a novi objekat će svakako doprinijeti poboljšanju privrede na podrčju općine Ilijaš i zapošljavanje novih radnika sa područja naše općine.

"Danas smo dobili građevinsku dozvolu i u ovom trenutku se moram zahvaliti općinskom načelniku i administraciji Općine Ilijaš, posebno nadležnoj službi na čelu sa pomoćnicom načelinka Melihom Avdibegović. U kratkom vremeskom roku i vrlo otvorenim pristupom prema privrednicima izdali su nama građevinsku dozovlu. Općinska administracija čini sve da mi privrednici ovdje budemo zadovoljni. Pozivam sve privrednike da dođu i vide kako brzo i bez komplikacija mogu dobiti potrebnu dokumentaciju i dozvole, te da investiraju na području ove općine", rekao Klico.

kalea 2Parcela na kojoj će se graditit nova hala je inače u obuhvatu Regulacionog plana Stari Ilijaš i njena gradnja je planirana. Uz postojeći objekat i novi koji će se graditit postoji još prostora koje je investitor na vrijeme planirao i kupio zemljište, te tako osigurao mogućnost širenja za još dodatna dva objekta.

Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Općine Ilijaš po službenoj dužnosti pribavlja sve saglasnosti u ime investitora.

"Općina Ilijaš, Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, je jedna od rijetkih u KS, možda i jedina, koja u ime investitora pribavlja dokumentaciju po službenoj dužnosti, od infrastrukturnih preduzeća, nadležnih institucija i ministarstava. Obzirom na složenu zakonsku proceduru u oblasti građenja, jako je važna saradnja investitora u ovim procesima. U ovom slučaju je investitor ispoštovao sve upute službe i rokove za dostavu potrebne dokumentacije kako bi se što prije izdalo odobrenje za građenje. Također treba naglasiti da je zagrijavanje objekta planirano na gasnu mrežu, urađen je i projekat vanjskog uređenja, tako da će se izgradnjom proizvodnog objekta, u kojem će biti smještena i uprava preduzeća, te izgradnjom priključne saobraćajnice sa regionalne ceste, za kompleks preduzeća, predmetni lokalitet urbanistički, ekološki i vizualno uljepšati", kazala je Meliha Avdibegović, pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

kalea 3U neposrednoj blizini ove lokacije trenutno se rekonstruiše i regionalana cesta. Regulacionim planom Stari Ilijaš planirano je da se pored postojeće dvije trake izgradi i treća saobraćajna traka kako bi se osigurao nesmetani ulaz i izlaz u ovu fabriku.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba