Home Vijesti Dan Armije RBiH obilježen Svečanom sjednicom OV Ilijaš
Dan Armije RBiH obilježen Svečanom sjednicom OV Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Nedjelja, 15 Tra 2018 10:02

received 10215857812664000Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Ilijašu i Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilijaš, upriličeno je obilježavanje 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili na drugi prikladan način, predstavnici boračkih organizacija, političkih partija i vijećnici OV Ilijaš, odali su počast žrtavama rata. Dan Armije RBiH je dan po kojem će se pamtiti historija, dan kada su mnogobrojni borci odlučili reći NE agresoru jer će Bosna i Hercegovina da živi u njenim historijskim granicama.

Načelnik općine Ilijaš, Akif Fazlić kazao je da su građani BiH, u najtežem historijskom trenutku za narode ove države, dali pravi odgovor. Organizovali su se i dali odgovor na pokušaj agresije na BiH i njeno međunarodno priznanje, suverenitet i kontinuitet.

„Taj odgovor je bio formiranje Armije RBiH i formiranje oružanih snaga koje su imale legitimitet i legalitet da brane ovu državu. Želimo da se ovaj dan obilježava na dostojanstven način i da poručimo da će, sada vojska BiH, sigurno braniti BiH, kako suverenitet tako i sve ostalo što jeste zaštita njenih građana. Želimo da Oružane snage BiH jačaju i da budu snaga koja će zaista biti respektabilna i davati dugoročnu sigurnost življenja na ovim prostorima“, kazao je načelnik Fazlić.

received 10215857815864080Mahir Dević predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš, svim pripadnicima Armije RBiH čestitao je ovaj veličanstveni dan, ali i poručio da trebamo baštiniti sjećanje na hrabrost svih boraca koji su bili dio Armije RBiH, koja je formirana u izuzetno teškim uslovima.

“Na osnovu Plana rada Općinskog vijeća Ilijaš, tradicionalno se Svečanom sjednicom, obilježava Dan armije RBiH. Koristim priliku da ovaj veličanstveni dan čestitam svim borcima i pripadnicima Armije RBiH. Na ovaj način trudimo se sačuvati tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95., na području općine Ilijaš, a naravno i u BiH. Cijenimo da OV treba da čuva ove tekovine kako se naša patnja, žrtva i bol koju smo podnijeli u agresiji na BiH, ne bi zaboravila. Za borce se odvajaju značajna sredstva iz svih budžeta. Međutim, received 10215857815224064činjenica je da je i nakon 26 godina rata potrebno revidirati način utroška tih sredstava. Ogromna su finansijska sredstva, a čini mi se da nisu pravilno utrošena. Oni borci do kojih bi zaista ta sredstva trebala doći, često puta ne dođu. Mi smo pokrenuli tu priču na području općine Ilijaš, iako kao opština izdvajamo najmanje sredstava u odnosu na ostale općine, ali cilj nam je da dođu do korisnika koji to zaista zaslužuju“, poručio je Dević.

Hamid Bahto, penzionisani general Armije RBiH, na Svečanoj sjednici OV Ilijaš, upriličio je historijski čas o dešavanjima koja su dovela do formiranja Armije received 10215857815544072RBiH. General Bahto, govorio je teškim situacijama, u kojima se se donosile ključne odluke kada je u pitanju organizovanje boraca i istakao da je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović ujedno i vrhovni komandant Armije RBiH, uvijek donosio mudre i ispravne odluke.

„Ovo je jedan od najznačajnijih datumima u historiji BiH, dan kada je formirana Armija RBiH. Svim pripadnicima TO BiH, čestitam Dan armije BiH, i poručujem ih da baštine tradiciju, budu istrajni. Volio bih da se borci ujedine, da ne budu na ulicama, da nisu bez posla. Potrebna nam je jedinstvena organizacija boraca“, kazao je general Bahto.

Svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine čestitamo Dan Armije BiH.

Izvor: radioilijas.ba

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas244
mod_vvisit_counterJuče1998
mod_vvisit_counterOva sedmica2242
mod_vvisit_counterOvaj mjesec50242