Načelnik Fazlić: Stalni punktovi omogućili bi efikasniju vakcinaciju građana

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić smatra da bi uspostavljanje stalnih punktova za vakcinaciju u udaljenim općinama omogućilo efikasniju masovnu vakcinaciju građana protiv koronavirusa.

akif fazlicNaime, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je preporuku da se otvore vakcinalni punktovi, ali ministar zdravstva KS-a Haris Vranić je poslao upit načelnicima općina da putem mjesnih zajednica anketiraju stanovništvo koliko je zainteresirano za vakcinaciju kako bi poslali mobilne timove.

U razgovoru za Fenu, Fazlić napominje da je od izuzetne važnosti ove usluge približiti građanima čime bi se oni dodatno motivirali posebno imajući u vidu činjenicu da je Općina Ilijaš prigradska općina s velikom prostornom veličinom od 309 kvadratnih kilometara.

“Bilo bi stoga veoma dobro da imamo svoj vakcinalni punkt gdje bi građani mogli primiti vakcinu, a on bi sigurno motivirao građane za vakcinaciju te bi se na njemu mogle dobiti direktne informacije zbog čega i podržavam takvu ideju”, dodao je.

S druge strane pitanje drugačijeg načina organiziranja masovne vakcinacije je neefikasniji način jer bi bilo potrebno tražiti relevantne informacije o tome da li građani žele da se vakcinišu. Proces bi se odužio budući da trebalo intervjue obaviti mnogo ranije, a potom zatražiti dolazak mobilnih timova i određivanje datuma.

Stoga je Fazlić mišljenja da je uspostava stalnog punkta temeljno i sistemsko rješenje koje bi doprinijelo povećanju zainteresiranosti te olakšalo građanima Ilijaša da ne moraju putovati 25 ili 50 kilometara do Olimpijske dvorane “Juan Antonio Samaranch – Zetra“ gdje je centralni punkt za vakcinaciju građana iz Kantona Sarajevo.

“Nije moguće preuzeti odgovornost za izjave građana i koliko će one biti relevantne i koliko će oni postupati po tim izjavama i odgovarati za spiskove. Također, nije efikasno anketiranje građana na nepoznat termin kada će mobilni tim biti dostupan koji će se naknadno utvrditi”, dodaje Fazlić.

Sa aspekta organizacije i efekata, stalni vakcinalni punkt s tačno utvrđenim terminima i načinom funkcioniranja punkta je mnogo efikasnije rješenje i ostavlja mogućnost građanima da dođu u terminu kada njima odgovara, stava je Fazlić.

“Kada jedan dan zakažete mobilni tim u nekoj mjesnoj zajednici onda je to jedini termin kada se može primiti vakcina. Stalni punkt koji bi bio pri Domu zdravlja daje mogućnost građanima da isplaniraju vrijeme i dolazak na vakcinisanje na najefikasniji način”, zaključio je načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić.

U Kantonu Sarajevo prvu dozu vakcine do sada je primilo oko 143.000 ljudi, a 56.000 drugu dozu od 430.000 stanovnika u tom kantonu.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba