Home Vijesti Općinski načelnik potpisao Sporazume sa Ministarstvom za obrazovanja, nauku i mlade KS
Općinski načelnik potpisao Sporazume sa Ministarstvom za obrazovanja, nauku i mlade KS PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 29 Ožu 2018 13:47

potpisivanje sporazuma 1U kabinetu općinskog načelnika upriličeno je potpisivanje dva sporazuma između Općine Ilijaš i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Riječ je o Sporazumu o sufinansiranju izgradnje sale za tjelesni odgoj u OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš i Sporazumu o namjenskom korištenju sredstava iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu za sanaciju objekta područne škole u Bioči koja se nalazi u sastavu OŠ „Stari Ilijaš“.

Sastanku su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović, te direktori škola Mahir Dević i Mirsad Kustura.

Vrijednost potpisanog sporazuma za OŠ „Hašim Spahić“ iznosi 700. 000 KM, a za područnu školu Bioča 30.000 KM.

“Projekat izgradnje nove fiskulturne sale OŠ “Hašim Spahić” vrlo je značajan. Općina Ilijaš je osigurala svu potrebnu dokumentaciju za relaziciju ovog projekta, riješeni su imovinsko – pravni odnosi, dobivena je urbanistička suglasnost, izvedbeni projekat i građevinska dozvola. Naredne sedmice raspisat ćemo tender za izbor izvođača radova. Do kraja godine je planiran završetak kompletnog projekta.

Drugi projekat je utopljavanje područne škole u Bioči, čija se realizacija također očekuje do kraja godine. Općina Ilijaš uz podršku Ministarstva i Vlade KS nastavlja ulagati u infrastrukturu obrazovnih ustanova i možemo se pohvalti dobrim uslovima u svim objektima osnovnog obrazovanja. Općinskim Budžetom su također definisani projekti u vezi sa rekonstrukcijom i utopljavanjem područnih škola u Ljubnićima i Kamenici, a koji će biti završeni do kraja godine.

Želim se zahvaliti Vladi KS, posebno resornom ministru jer su procijenili značaj ovog projekta. Općinsko vijeće je kroz Budžet definiralo oba projekta kao prioritetne, a razliku sredstava koja će se definirati po provedenoj tenderskoj proceduri obezbijedit će Općina”, kazao je Fazlić.

potpisivanje sporazuma 2Ministar Kazazović je naglasio da su u protekle tri godine mandata ove Vlade osigurana značajna sredstva za projekte u oblasti infrastrukture obrazovnih ustanova, te da je osim izgradnje novih škola finanirano na desetine projekata energetske efikasnosti.

“Prigradske općine su lošije pozicionirane u odnosu na ostale općine u KS. Naše je opredjeljenje da djeca u prigradskim općinama i u područnim školama imaju iste uslove, te da princip pravednosti bude zastupljne na cijelom teritoriju KS i u svim općinama. Nadam se da će realizacija ovih projekarta omogućiti bolje uslove rada učenicima i uposlenicima”, rekao je Kazazović.

Direktor OŠ „Stari Ilijaš“ Mahir Dević kazao je da je opredjeljenje Općine Ilijaš i resornog Ministarstva ulaganje u oblast obrazovanja, a dokaz tome je niz realiziranih višemilionskih projekata u proteklih nekoliko godina.

"Područne škole u Malešićima i Misoči su u jako dobrom su stanju, a ostalo nam je još poboljšanje uslova u Bioči. Odlučili smo ove godine krenuti u projekat rekonstrukcije, zamjenu stolarije i projekat energetske efikasnosti u Bioči. Imali smo podršku i ministra i načelnika i ukoliko svi tehnički uslovi budu ispunjeni radovi mogu početi već na kraju školske godine tako da će naša djeca od septembra pohađati rekonstruisanu školu", rekao je Dević.

Direktor OŠ “Hašim Spahić“ Mirsad Kustura kazao je da će đaci i uposlenici dobiti puno bolje uslove za rad izgradnjom nove fiskulturne sale.

"Dobit ćemo optimalne uslove za odvijanje nastave iz tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Od stare sale planirali smo napraviti četiri nove učionice, a izmještanjem školske kuhinje omogućiti produženi boravak, kao i odvijanje nastave u jednoj smjeni čime bi se postigle dodatne uštede. Također, ne bismo više plaćali zakup dvorane za odvijanje nastave iz tjelesnog i zdravstvenog odgoja", kazao je Kustura zahvalivši se svima koji su podržali ovaj projekat.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas249
mod_vvisit_counterJuče1998
mod_vvisit_counterOva sedmica2247
mod_vvisit_counterOvaj mjesec50247