Home Vijesti Održana 18. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš
Održana 18. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 29 Ožu 2018 11:48

18 sjednica ov1Uz prisustvo 23 vijećnika danas je održana 18. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilijaš koju je vodio predsjedavajući OV Mahir Dević. Usvojen je Izvještaj o realizaciji zaključaka sa prethodne sjednice Općinskog vijeća Ilijaš, kojim se odobravaju novčana sredstva u iznosu od 30.000 KM za pomoć licima koja se nađu u stanju socijalne potrebe, a svoja prava ne mogu ostvariti putem Službe za opću upravu, boračko - invalidsku i socijalnu zaštitu.

Sjednica je potom nastavljena jednoglasnim usvajanjem Izvještaja o izvršenju Budžeta Općine Ilijaš za 2017. godinu. Budžet Općine Ilijaš u periodu od 01.01.2017. do 31.12.2017. godine bilježi 15.680.258,00 KM ostvarenih prihoda, što je 98 posto od planiranih prihoda u Bužetu za 2017. godinu. Ostvareni su izdaci u iznosu od 13.082.173,00 KM što predstavlja 82 posto od planiranih izdataka u Bužetu za proteklu godinu. Prema tome, ostvaren je suficit za navedeni period od 2.598.085,00 KM.

„Posebno bih istakla kapitalni dio Budžeta koji je realizovan sa preko osam miliona konvertibilih maraka, a omogućio je realizaciju brojnih projekata koji su doprinijeli poboljšanju kvaliteta života građana naše općine. Istakla bih projekte iz oblasti vodosnabdijevanja, u koje 18 sjednica ov2ubrajamo rekonstrukciju filter postrojenja gradskog vodovoda u iznosu oko 900.000,00 KM i projekat istražne bušotine u Gornjoj Misoči u iznosu oko 100.000,00 KM, zatim projekat izgradnje gradske tržnice čija vrijednost je oko 700.000,00 KM, projekti iz oblasti putne infrastrukture za koje je izdvojeno oko dva miliona KM, naravno istakla bih i projekte iz oblasti obrazovanja i zdravstva, a posebno energetske efikasnosti Doma zdravlja Ilijaš i nabavku ultrazvučnog aparata“, kazala je Merima Osmanović, pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije.

Vijećnici su potom usvojili Odluku o odlaganju izbora u mjesnim zajednicama i produženju mandata članovima Savjeta mjesnih zajednica na području općine Ilijaš, koji su izabrani na izborima održanim 12. aprila 2014. godine do provođenja novih izbora, a najkasnije do mjeseca maja 2019. godine.

Prijedlog Zaključka o realizaciji inicijative za ukidanje finansiranja boračkih udruženja, koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš čiji je inicijator Emir Palić izazvala je diskusiju uz konstataciju da se 18 sjednica ov3mora donijeti jedinstven stav, te da će o ovoj temi biti održana posebna sjednica Kolegija Općinskog vijeća i usaglašeni stavovi svih političkih subjekata. Naglašeno je da Općina Ilijaš izdvaja najmanji iznos za finasiranje boračkih udruženja u Kantonu Sarajevo, te da se time željelo racionalizovati trošenje novca.

Načelnik Fazlić kazao je da će realizacija ove inicijative biti proces, koji ne bi trebao biti dug, ali na kojem će se usaglasiti stavovi i odrediti cijeli postupak i modus ukoliko dođe do prestanka finasiranja boračkih udruženja. Inicijator Emir Palić kazao je da će kad prestane finasiranje boračkih udruženja, biti formirano jedno krovno udruženje koje će predstavljati svu boračku populaciju jer od sadašnjih nema koristi nijedan borac.

Usvojenim Zaključkom općinski načelnik se zadužuje da za jednu od narednih sjednica Općinskog vijeća Ilijaš pripremi stavove i prijedloge u vezi sa ovom inicijativom.

Većinom glasova usvojena je Odluka kojom se utvrđuju nazivi poslovnih zona, ulica i trgova u okviru zakonom određenih naselja na području općine Ilijaš.

18 sjednica ov5Nazivi ulica i trgova dodjeljuju se područjima, u naseljenim mjestima, prema nazivu naseljenog mjesta Balibegovići, Banjer, Donja Bioča, Gornja Bioča, Ilijaš, Kadarići, Kamenica, Karaula, Krivajevići, Luka, Lješevo, Ljubina, Ljubnići, Malešići, Mrakovo, Nišići, Odžak, Podlugovi, Popovići, Ribarići, Solakovići, Sovrle,Srednje i Vlaškovo.

Za naseljena mjesta Bokšići, Buljetovina, Čemernica, Četojevići, Donji Čevljanovići, Donje Selo, Dragoradi, Draževići, Duboki Potok, Donja Misoča, Duševine, Gajevi, Gajine, Gojanovići, Gornja Misoča, Gornji Čevljanovići, Hadžići, Han Karaula, Han Šići, Homar, Ivančići, Korita, Košare, Kožlje, Krčevine, Kunosići, Lađevići, Lipnik, Luka kod Stubline, Medojevići, Moševići, Ozren, Podlipnik, Rakova Noga, Stomorine, Stubline, Sudići, Šabanci, Taračin Do, Velika Njiva, Vidotina, Vilić, Visojevica, Višnjica, Vladajevići, Vrutci, Vukasovići, Zakutnica i Zlotege obilježavanje i numeracija kućnih brojeva izvršiti će se prema nazivu naseljenog mjesta.

Na dnevnom redu sjednice našle su se Odluka o davanju mišljenja i saglasnosti Kantonu Sarajevo na prijedlog zakona o izmjeni Zakona o komunalnim djelatnostima i Odluka o davanju mišljenja i saglasnosti Kantonu Sarajevo na prijedlog zakona o izmjeni Zakona o komunalnoj čistoći, te su obje jednoglasno usvojene.

18 sjednica ov4Usvojena je Odluka o stavljanju van snage Odluke o ustupanju prava korištenja nad zemljištem Udruženju Sportska akademija Ilijaš u svrhu izgradnje malonogometnog igrališta sa umjetnom travom.

Jednoglasno je podržano Rješenje kojim se utvrđuje da je od javnog interesa izgradnja spomen obilježja šehidima i poginulim borcima u mjestu Dragoradi.

Na kraju sjednice primljena je k znanju informacija o dodjeli općinskih stipendija za učenike i studente u školskoj 2017./2018. godini.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas252
mod_vvisit_counterJuče1998
mod_vvisit_counterOva sedmica2250
mod_vvisit_counterOvaj mjesec50250