Home Vijesti Prezentacija elaborata o lokacijama reciklažnih dvorišta, niša i zelenih otoka
Prezentacija elaborata o lokacijama reciklažnih dvorišta, niša i zelenih otoka PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 28 Ožu 2018 11:13

prezentacija elaborata reciklazno dvoriste 1U velikoj sali Općine Ilijaš predstavnici Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo održali su prezentaciju elaborata o lokacijama reciklažnih dvorišta, niša i zelenih otoka sa lociranjem u prostorno – planskoj dokumentaciji i investicijskim planom. Prezentaciji su prisustvovali općinski načelnik Akif Fazlić, predstavnici Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Službe za saobraćaj, stambeno – komunalno poslove i građenje i Službe za društvene djelatnosi i poslove mjesnih zajednica, te predstavnici KJKP "Rad".

Cilj i zadatak elborata je da na osnovu analize postojećeg stanja infrastrukture za prikupljanje otpada i prostornih mogućnosti ponudi moguće lokacije za novu infrastrukturu – zelene otoke i reciklažna dvorišta.

Ovim elaboratom na području općine Ilijaš planirana su dva zelena otoka u krugu dvije osnovne škole i to OŠ "Stari Ilijaš" i OŠ "Srednje".

Na području općine ukupno je planirano 45 zelenih otoka. Program sanacije niša obuhvata 18 lokacija za prikupljanje otpada sa betoniranom podlogom na kojoj su postavljene posude za selektivno prikupljanje papira, plastike i stakla. Za osam lokacija koje u programu sanacije potrebno je osigurati proširenje, kao i zabranu parkiranja u jednosmjernim ulicama. Svim postojećim nišama nedostaju edukativni panoi sa uputama o selektivnom načinu prikupljanja otpada.

Planirano je da se 27 kontejnerskih mjesta pretovre u zelene otoke. Za devet planiranih lokacija već su izdate urbanističke saglasnosti, a na sedam lokacija evidentiran je problem parkiranih vozila, te je potrebno postaviti znak zabrane parkiranja.

Elaboratom je na području općine Ilijaš planiran dvolinijski sistem prikupljanja otpada u 18 naseljenih mjesta gdje je zastupljeno individualno stanovanje. U ukupno 53 ulice potrebno je dodijeliti crne i žute kante od 240 litara čime bi se u određenom broju domaćinstava uspostavio sistem selektivnog prikupljanja otpada.

Implementacijom ovog sistema u nekim dijovima općine problem mogu predstavljati nepristupačne saobraćajnice te je neophodna nabavka malih vozila autosmećar kako bi se na adekvatan način prikupile količine produkovanog otpada. Za nesmetano uvođenje dvolinijskog sistema potrebno je da se svi putni pravci redovno održavaju u ljetnim i zimskim uslovima.

Na području općine elaboratom je planirana postavka 28 zelenih otoka na javnim površinama u različitim zonama. U objektima obrazovanja planirano je devet zelenih otoka, na trgu u centru Ilijaša četiri, na prezentacija elaborata reciklazno dvoristeuređenoj šetinici duž rijeke Misoče četiri, jedan u sportsko – rekreativnom centru Banovac, šest na zelenim površinama u okviru stambenih cjelina, četiri u parkovima (park kod Srednjoškolskog centra, srebrenički arboretum i park kod BH Pošte).

Na području općine Iilijaš nalazi se zaštićeni pejzaž Bijambare čijim je posjetiocima potrebno pružiti adekvatnu uslugu i infrastukturu. Tako je u obuhvatu zaštičenog područja elaboratom planirano deset lokacija zelenih otoka.

Krovni strateški cilj u oblasti upravljanja otpadom jeste smanjenje količina otpada za finalno zbrinjavanje uz efikasnije korištenje resursa koje podrazumijeva stvaranje uslova za odvojeno prikupljanje otpada i iskorištavnje svih kategorija otpada za koje postoji tržište.

Dostupni podaci o trenutnom stanju u upravljanju otpadom u KS ukazuju na vrlo nizak stepen implementacije sistema odvojenog prikupljanja otpada. Da bi se postigli ciljevi definisani strateškim dokumentima potrebno je smanjiti količinu otpada na njegovom izvoru, uspostaviti sistem odvojenog prikupljanja i reciklažu svih vrsta otpada koje je moguće iskoristiti nadogradnjom postojeće infrastrukture koju će činiti zeleni otoci, reciklažna dvorišta, kante ili kontejneri za dvolinijsko prikupljanje.

Općinski elaborati o lokacijma reciklažnih dvorišta, niša i zelenih otoka za područja devet općina Kantona Sarajevo sa lociranjem u prostorno – planskoj dokumentaciji i investicijskim planom zasnivaju se na Odluci o donošenju plana upravljanja otpadom KS za period 2015. - 2020. godina.

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Javni poziv
 
 
 Prijavni obrazac
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1117
mod_vvisit_counterJuče1604
mod_vvisit_counterOva sedmica1117
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28125