Home Vijesti Održana općinska takmičenja iz geografije i matematike
Održana općinska takmičenja iz geografije i matematike PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 15 Ožu 2018 14:48

geografija JU OŠ "Srednje" bila je domaćin općinskog takmičenja iz geografije koje održano danas. Takmičenje je organizovano za učenike IX razreda iz pet osnovnih škola sa područja općine Ilijaš, a prema kalendaru takmičenja, smotri i drugih manifestacija u organizaciji i učešću u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo za školsku 2017./2018. godinu.

Učenici su se takmičili za prva tri mjesta koja vode na kantonalno takmičenje i mogućnost za nastavak takmičenja iz geografije na višim nivoima.

Učenik OŠ "Podlugovi" Muhamed Jusupović osvojio je 95 bodova i zauzeo prvo mjesto, učenici OŠ "Hašim Spahić" Džanin Dević, sa osvojena 93 boda i Almedina Dugić, sa 92 boda, zauzeli su drugo i treće mjesto.

U skladu sa propozicijama za općinsko takmičenje iz geografije, učenici koji su na takmičenju osvojili više od 80 bodova od maksimalnih 100 stekli su pravo na učešće na kantonalom takmičenju, a oni su Emin Šukrija i Hana Begić iz OŠ "Podlugovi", te Lejla Smajić iz OŠ "Đulistan".

takmicenje geografija nastavnik direktorNastavnik geografije u OŠ "Srednje" Mahir Mališević pripremio je i upriličio za učenike i kolege iz drugih škola prezentaciju sistema Augmented Reality Sandbox ili Sistem povećane realnosti.

Naime, u kutiji sa pijeskom formira se željeni reljef, a potom ga sistem automatski pretvara u topgrafsku kartu, koju djeca uobičajeno vide u 2D obliku, a ovaj sistem omogućava prikaz reljefa u 3D-u.

Sistem je razvijen u Sjedinjenim Američkim Državama na Univerzitetu UC Davis, u Kaliforniji i jedan je od od najmodernijih u geografskoj nauci u svijetu. OŠ "Srednje" prva je u BiH koja posjeduje ovaj sistem, a u susjednim državama nalazi se u Beogradu na Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti i na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

"Softver sam preuzeo preko interneta, potom samostalno kompletirao hardver i prezentovao učenicima. Na ovaj način moguće je učenje kroz takmicenje geografija sistem topografske karteigru, što je najbolja i najlakša metoda i za učenike i nastavnike. Znatno mi pomaže kada učenici vide u stvarnosti topgrafski kartu, a ne samo na crtežima", rekao je Mališević.

Tačmičenje iz matematike

U prostorijama JU OŠ "Hašim Spahić" prošlog petka, 9. marta, održano je općinsko takmičenje iz matematike. Takmičenje je organizovano za učenike VII, VIII i IX razreda iz pet osnovnih škola sa područja općine Ilijaš.

Učenica sedmog razreda OŠ "Stari Ilijaš" Adla Matoruga osvojila je prvo mjesto, Sarah Smajlović učenica OŠ "Srednje" drugo i Ajsela Šehić iz OŠ "Stari Ilijaš" treće mjesto.

Učenici osmih razreda OŠ "Hašim Spahić" zauzeli su prva tri mjesta i to Šaćir Mešetović prvo mjesto, Sendin Pašović drugo i treće mjesto Medina Porić.

takmicenje matematikaKada su u pitanju učenici devetih razreda najuspješnija je bila učenica OŠ "Đulistan" Merdijja Zarean, drugo mjesto osvojila je Ivona Jozić učenica OŠ "Stari Ilijaš" i treće mjesto Emina Muratović iz OŠ "Stari Ilijaš".

Općina Ilijaš je učenicima takmičarima osigurala užinu, osvježenje, te za osvojena prva tri mjesta novčane nagrade i priznanja. Ovakva okupljanja su prava prilika za druženje učenika i nastavnika iz svih škola i razmjenu brojnih iskustava među nastavnicima.

Takmičenja se održavaju u svim općinama KS u isto vrijeme, a zadatke za takmičenje pripremaju savjetnici Prosvjetno-pedagoškog zavoda.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas945
mod_vvisit_counterJuče1595
mod_vvisit_counterOva sedmica11272
mod_vvisit_counterOvaj mjesec44891