Prezentirani programi i ekonomske mjere za dodjelu poticaja razvoju male privrede

U prostorijama Biznis centra u Ilijašu danas je održana promocija Godišnjeg plana provođenja programa razvoja mlade privrede za 2021. godinu, a koji je predstavio ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić. Sastanku je prisustovao i Općinski načelnik Akif Fazlić sa saradnicima, predstavnici BBI banke te privrednici sa područja općine Ilijaš.

DSC 0916

Ministarstvo privrede KS će u narednim danima raspisati javne pozive za dodjelu poticaja za 11 programa.

“Ovdje je fokus na programima razvoja male privrede, koja su naša zakonska obaveza gdje svake Ministarstvo privrede izdvaja 0,5 do dva posto za poticaj razvoju malih i srednjih područja. Ove godine iznos je povećan i iznosi više od 0,5 posto koliko je dosad izdvajano i bit će 8, 49 miliona KM. Programa imamo 11, oni su sveobuhvatni, pokušali smo da motivišemo i subvencioniramo djelatnosti od strateškog značaja za KS. Kada je u pitanju Općina Ilijaš moram da pohvalim administraciju sa kojom imamo izuzetnu saradnju. Već smo potpisali ugovore o unapređenju preduzetničke infrastrukture, izdvojili smo milion KM za industrijsku zonu Luka, koja je primjer sistemaskog i planskog građenja zona. Nadam se da će privrednici imati mogućnost da iskoriste sve ove programe. Općina Ilijaš iskoristi najviše sredstava u svrhu poticaja poljoprivrednoj proiizvodnji i veoma nam je bitno da imamo uspješnu saradnju sa Općinom Ilijaš“, istakao je ministar Delić.

DSC 0917

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić naveo je da su u pandemijskoj godini zatvaranjem tržišta najviše pogođeni izvozno orjentisana drvno-prerađivačka, metalska industrija i industrija namještaja jer je samo u aprilu prošle godine izgubljeno 507 radnih mjesta. Kroz programe mjera i stabilizacije saniraju se posljedice, te se ušlo u fazu predpandemijskoj rasta o čemu govore zahtjevi za gradnju novih proizvodnih hala u industrijskim zonama. Programi koje nudi Ministarstvo stoga puno znače ilijaškim privrednicima.

“Sredstva koja su definisana ovim mjerama su jako bitna za svakog privrednika , 11 linija za mala i srednja preduzeća omogućava svakom od privrednih subjekata da sebe nađe u tim finasijskim linijama, a od razvijenost i kapaciteta menadžmenta preduzeća ovisi koliko će moći povući sredstava iz programa koje formira vlada. Bitno je da svaki privredni subjekt dođe do sredstava koja će značiti dalji razvoj, povećanje zaposlenosti, povećanje obima proizvodnje i usluga, izvoza i svega što znači stabilan ekonomski rast“, naglasio je načelnik Fazlić.

Nakon prezentacije uslijedila su pitanja i diskusija sa prisutnim privrednicima o pojedinostima programa i finasijskih linija koje mogu i namjeravaju koristiti.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba