Obilježen Dan šehida

Delegacija Općine Ilijaš predvođena općinskim načelnikom Akifom Fazlićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Almom Omerović, obilaskom šehidskih mezarja obilježila je Dan šehida.

DSC 0894

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su za vrijeme agresije dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru. Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

DSC 0923

Općina Ilijaš svake godine obilježavanje ovog značajnog datuma upriliči obilaskom Centralnog spomen obilježja u Ilijašu i šehidskih mezarja u Misoči, Starom Ilijašu, Lješevu, Crnoj Rijeci, Solakovićima,Solunu,  Brezi, Vlasenici, Zaklopači, Bratuncu i Potočarima, a u organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš.

misoča

Općinski načelnik Akif Fazlić istakao je važnost obiilježavanja Dan šehida, kao dana sjećanja na sve one koji su se svojom hrabrošću i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine uzdigli do najsvjetlijih primjera boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo.

„Jako je važno da ovaj dan obilježimo na dostojanstven način, da pošaljemo poruku svima nama, a naročito generacijama koje dolaze. Moramo biti svjesni da je period 1992. – 1995. bio jedan od najtežih perioda u historiji našeg naroda, gdje je iz skupštinskih klupa poručeno da će jedan narod nestati. Žrtvom naših šehida taj narod nije nestao. Šehidi su nam omogućili slobodu, šansu i perspektivu za budućnost i zbog toga se moramo sjećati njih i imati na umu da su nam ostavili u amanet da čuvamo i očuvamo našu državu Bosnu i Hercegovinu. To je najmanje što možemo, a i moramo učiniti. Mislim da je to poruka za sve nas - stalna borba na putu emancipacije i ljepše budućnosti svih građana Bosne i Hercegovine“, rekao je načelnik Fazlić.

srebrenica

Edina Genjac predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilijaš kazala je da je ovo posebno emotivan dan za članove šehidskih porodica.

„Nama porodicama šehida svaki je dan, Dan Šehida jer se svakodnevno prisjećamo naših najmilijih koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu. Međutim, drugi dan Bajrama je posebno emotivan za nas jer smo svjesni da se svi prisjećamo šehida, njihove žrtve i onoga što su oni dali za našu domovinu. Drago mi je da je ovaj dan medijski ispraćen, i da mogu govoriti o žrtvi naših šehida jer to je jedan od načina da čuvamo od zaborava ono što se dešavalo u periodu 1992. – 1995. godine. Treba da podsjećamo na to i opominjemo generacije kako se to nikada i nigdje ne bi ponovilo“, kazala je predsjednica Genjac.

DSC 0960

Na svim navedenim mezaristanima položeno je cvijeće i proučena Fatiha.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba