Home Vijesti Održana 16. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš
Održana 16. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Utorak, 30 Sij 2018 12:40

16.sjednica OV 002U utorak, 30. januara 2018. godine održana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilijaš. Zasjedanje je vodio Mahir Dević, predsjedavajući Općinskog vijeća.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o realizaciji zaključaka sa 15. Sjednice Općinskog vijeća, Izvještaj o realizaciji Programa rada Općinskog vijeća za 2017. godinu i Izvještaj o rješavanju upravnih predmeta u protekloj godini.

Komandir VII Policijske uprave Ilijaš Amir Halilović prezentirao je vijećnicima informacije o stanju kriminaiteta, javnog reda i mira i saobraćaja na području općine Ilijaš za 2017. godinu.

“U 2017. godini zabilježeno je 31 djelo teške krađe, a 34 djela su rasvjetljena, odnosno rasvijetljeno je nekoliko djela iz prethodne godine. Krađa je bilo sedam, isto toliko oštećenja tuđih stvari, osam slučajeva nasilja u porodici, jedna krađa šume, šest slučajeva posjedovanja i omugućavanja uživanja opojnih droga. Dodatnim angažovanjem policiji u pojedinim akcijama MUP-a  Kantona Sarajevo i akcija lokalnog karaktera sužen je prostor za kriminalno djelovanje, kako pojedinaca, tako i organiziranih grupa“, kazao je komandir Halilović.

16.sjednica OV 008Zbog raznih oblika narušavanja javnog reda i mira policijski službenici registrovali su izvršenje 60 prekršaja, bilo je 20 tuča, 12 naročito drskih ponašanja i sedam prosjačenja. U prošloj godini evidentirano je 307 saobraćajnih nezgoda, dvije sa smrtno stradalim licima i 58 nezgoda u kojima su osobe zadobile lakše tjelesne povrede. U 2017. godini registrovano je 6666 prekršaja iz oblasti sigurnosti saobraćaja na putevima. Policijski službenici i u 2017. godini vršili su osiguranje svih javnih skupova i manifestacija, a nastavljeni su i uspješni projekti rada policije u zajednici,  dobre saradnje sa Općinom Ilijaš i građanima.

Općinsko vijeće usvojilo je Prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja Općine Ilijaš za 2017. godinu. Plaketa općine Ilijaš, kao javno priznanje za 2017. godinu dodjelit će se ministru finansija KS dr. Jasminu Halebiću, vijećniku Saudinu Durmiću i Javnoj ustanovi O.Š. "Hašim Spahić" Ilijaš.

Općinsko vijeće je usvojilo zaključak da se predsjednicima Savjeta šest mjesnih zajednica koje učestvuju u Projektu jačanja uloge mjesnih zajednica, koji provodi UNDP dodijele zahvalnice. Priznanja će se uručiti 28. februara 2018. godine na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš povodom obilježavanja Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH.

Vijeće je usvojilo Odluku o visini bazne cijene za određivanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta na području općine Ilijaš za 2018. godinu. Ovom Odlukom se definiše prosječna cijena uređenja građevinskog zemljišta u iznosu od 200 KM po 1 m2 korisne stambene površine. Naknada za uređenje građevinskog zemljišta za Industrijsku zonu Luke kao poticajna mjera investitorima utvrđuje se u fiksnom iznosu od 10,50 KM po 1 m2 korisne površine objekta.

Usvojena je Odluka o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene 1 m2 korisne stambene površine u stambenoj izgradnji na području općine Ilijaš za 2018. godinu. Odlukom se definiše da prosječna građevinska cijena 1 m2 korisne stambene površine u stambenoj izgradnji na području općine Ilijaš u 2018. godini iznosi 800,00 KM, odnosno da se zadrži na nivou iz 2017. godine.

16.sjednica OV 004Vijećnici su podržali Odluku o utvrđivanju raspona cijena za neizgrađeno građevinsko zemljište prema zonama građevinskog zemljišta u općini Ilijaš za 2018. godinu. Ovom Odlukom određuje se raspon cijena za neizgrađeno građevinskko zemljište prema zonama građevinskog zemljišta utvrđenim Odlukom o građevinskom zemljištu na teritoriji općine Ilijaš i to za prvu zonu od 80,00 KM do 100,00 KM po 1 m2, za drugu zonu od 35,00 KM do 80,00 KM po 1 m2, za treću zonu od 20,00 KM do 55,00 KM po 1 m2 i za četvrtu zonu od 3,00 KM do 15 KM po 1 m2. Ovom Odlukom se cijene okolnosti afimisanja daljeg investiranja u IZ Luke, gdje je predloženo da cijena za neizgrađeno građevinsko zemljište bude u rasponu od 35,00 KM do 55,00 KM po 1 m2.

Većinom glasova Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o visini komunalnih taksi kojom se utvrđuje visina komunlanih taksi po predmetima i uslugama u skladu sa Zakonom o komunalnim taksama Kantona Sarajevo koje se plaćaju na području općine Ilijaš. Za svaku istaknutu firmu, oznaku, obilježje ili natpis na poslovnim i drugim prostorijama, objektima i mjestima, kojima se označava da određeno pravno ili fizičko lice obavlja izvjesnu djelatnost ili zanimanje, utvrđuje se godišnja taksa. Visina takse utvrđuje se prema vrsti djelatnosti i zoni u kojoj se nalazi poslovna ili druga prostorija, objekat i mjesto na kojem je istaknuta firma, oznaka, obilježje ili natpis.

Jednoglasno je usvojen Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o zonama sanitarne zaštite i zaštitnim mjerama za izvorište Junakovac. Nakon izvršenih istražnih radova kroz Elaborat zaštite izvorišta Junakovac i utvrđivanja prve zašitne zone došlo je do stupanja na snagu novog premjera i uspostave nove katastarske općine Nišići, a samim tim i do promjene brojeva parcela koje su ušle u obuhvat prve zaštitne zone.

Usvojen je Prijedlog izmjena odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana Banovac.

Vijeće je usvojilo Rješenje kojim se razrješava dužnosti član Komisije za statut i propise Alen Bajić, a na tu poziciju izabran je Đemo Beganović.

16.sjednica OV 001Usvojeno je Rješenje kojim se dužnosti člana, a time i predsjednika Komisije za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i ekologiju razrješava Dženan Velić, a na tu poziciju se imenuje Suljić Šifa i Rješenje kojim se razrješava dužnosti član Komisije za mlade i obrazovanje Mirnes Đozić, a na tu poziciju izabran je Ejub Baltić.

Na sjednici je usvojeno Rješenje kojim se utvrđuje javni interes za izgradnju Spomen obilježja šehidima i poginulim borcima Misočkog ratišta iz proteklog rata u mjestu Misoča, kako bi se mogao otpočeti postupak eksproprijacije zemljišta ne kojem će se graditi navedeno spomen obilježje.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


Nacrt Odluke o izvršavanju Budžeta općine Ilijaš za 2019.godinu


Nacrt Budžeta općine Ilijaš za 2019.godinu

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1595
mod_vvisit_counterJuče1778
mod_vvisit_counterOva sedmica13963
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28556