Home Vijesti Javna prezentacija Nacrta Strategija održivog razvoja općine Ilijaš za period 2018-2022
Javna prezentacija Nacrta Strategija održivog razvoja općine Ilijaš za period 2018-2022 PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 10 Sij 2018 12:55

prezentacija 002U sali Općinskog vijeća Ilijaš u srijedu, 10. januara 2018. godine održana je javna prezentacija Nacrta Strategije održivog razvoja općine Ilijaš za period 2018.-2022. godina.


Prezentaciji su prisustvovali predstavnici privrednika sa područja općine Ilijaš, predstavnici Savjeta mjesnih zajednica, članovi Komisije za izradu Strategije i predstavnici Općine Ilijaš.

Prisutnima se obratio općinski načelnik koji je naglasi da kroz javnu raspravu očekuje konstruktivne stavove građana, institucija, privrednika, predstavnika Savjeta mjesnih zajednica, te svih onih kojih se tiče lokalni razvoj.

„Zakonska obaveza lokalnih zajednica je da donose Strategiju. Zakon ostavlja mogućnost da Općinska vijeća potvrde prihvaćanje kantonalnih strategija ili da donosu svoje, naše opredjeljenje je da donesemo vlastitu.

Strategija u potpunosti korespondira sa strategijama i planskim aktima viših nivoa vlasti. Potvrda toga je da se u Strategiji razvoja Kantona Sarajevo, odnosno u programu javnih investicija Kantona Sarajevo za period od 2018. do 2020. godine nalazi 19 programa koji su u vezi sa našom općinom.

Strategija je realna, ali i ambiciozna u isto vrijeme, te predstavlja put daljnjeg razvoja naše loklane zajednice. Definirali smo svoj cilj i viziju, a oni su da općina Ilijaš bude perspektivna lokalna zajednica koja će omogućiti kvalitetan i prosperitetan život svih njenih građana. Kroz provođenje ovakve strategije mi idemo ka tome cilju.

Federalni zavod za programiranje razvoja rangirao je općinu Ilijaš na 41. mjestu po indeksu razvijenosti. U proteklih pet godina napredovali smo za 21. mjesto. U budućnosti će sigurno biti teže napredovati na toj ljestvici, ali trend rasta svakako moramo zadržati. Naš cilj je da se nađemo među 30 općina u Federaciji po indeksu razvijenosti.

Općina Ilijaš je na 11. mjestu u Fedraciji BiH po vrijednosti izvoza. Imamo izvozno orijentisanu privredu i moramo takav trend zadržati i omogućiti stalno povećanje broja zaposlenih“, rekao je Akif Fazlić.

prezentacija 003Koristi od izrade Strategije za lokalnu zajednicu su višestruke. Prije svega ažurirale su se baze podataka u svim oblastima razvoja lokalne zajednice, odnosno nadležnostima Općine i šire. Stvorit će se dobre osnove za izradu sektorskih strategija razvoja Općine Ilijaš. Omogućiti će se efikasnije planiranje i upravljanje razvojem Općine Ilijaš. Osigurat će se kvalitetna baza projektnih ideja radi pripreme aplikacija prema domaćim i međunarodnim institucijama i donatorima, te osiguranje funkcionalnog modela za praćenje razvoja lokalne zajednice.

Moderator prezentacije bio je Mirza Marukić, šef odsjeka za privredu i lokalni razvoj u Službi za privredu i finansije.

prezentacija 006„Strategija je integralni strateški dokument koji tretira sve oblasti razvoja naše loklane zajednice, prije svega životnu sredinu i infrastrukturu, ekonomski i ruralni razvoj, te društveni razvoj. Nacrtom Strategije predloženo je 134 projekta, koji su razvrstani u 42 razvojne mjere, 16 prioritetnih ciljeva i četiri strateška cilja.

Strategiju prati i akcioni plan, u kojem je identificirano 134 projekta, a njihova vrijednost je 61.415.000,00 KM. Predloženim projektima se utiče na ostvarenje razvojnih mjera, prioritetnih i strateških ciljeva, a samim tim i vizija Općine Ilijaš“, kazao je Marukć.

Prezentacija je održana u okviru javne rasprave koja traje 30 dana i završava se 02. februara 2018. godine u 16:00 sati. U toku javne rasprave zainteresovani subjekti mogu dostaviti primjedbe i prijedloge prema Komisiji za izradu Strategije održivog razvoja Općine Ilijaš za period 2018.-2022. godine u pisanoj formi ili putem e-maila: strategija©ilijas.ba. Svi zainteresirani mogu izvršiti uvid u printani dokument Strategije u maloj sali Općine Ilijaš, radnim danima u period od 13:00 do 15:00 sati.

Nacrt Strategije održivog razvoja Općine Ilijaš za period 2018.-2022. godine u PDF formatu može se preuzeti na linku: http://ilijas.ba/PDF/2018/NacrtStrategijeOdrzivogRazvoja.pdf

 

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas351
mod_vvisit_counterJuče2103
mod_vvisit_counterOva sedmica10964
mod_vvisit_counterOvaj mjesec45600