Održana 5. redovna sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

Općinsko vijeće Ilijaš održalo je online u četvrtak 29. aprila 5. redovnu sjednicu koju je vodila predsjedavajuća Alma Omerović.

DSC 0713

Nakon usvajanja Dnevnog reda, usvojen je Prijedlog Zaključka o održavanju sjednica Općinskog vijeća Ilijaš u elektronskoj formi.

Na inicijativu vijećnika Anela Bumbulovića jednoglasno je usvojen zaključak da se u koordinaciji sa Ministarstvom zdravstva KS, Zavodom za javno zdravstvo KS i JU Dom zdravlja KS koji su nositelji masovne vakcinacije protiv Covid 19, pokrenu aktivnosti na formiranju punkta za vakcinaciju u Ilijašu, koji bi bio na odgovarajućoj lokaciji Sportskoj dvorani ili Biznis centru, što bi ubrzalo i olakšalo proces vakcinacije građana Ilijaša.

Na prijedlog vijećnika Akifa Bešlije usvojen je zaključak da se zapisnici sa sjednica vijeća dostavljaju u elektronskoj formi sa suštinskom zabilješkom diskusije bez opširnih citiranja i izvoda jer su cjelokupne diskusije dostupne u audio formi.

Izvještaj o radu Pravobranilaštva KS za 2020. godinu je usvojen, nakon obrazloženja najvažnijih procesa koje je Pravobranilaštvo KS vodilo za Općinu Ilijaš.

DSC 0716

Na ovoj sjednici vijećnici su usvojili Izvještaj o poslovanju JKP “Vodostan” d.o.o. Ilijaš za 2020. godinu

JKP Vodostan Ilijaš je 2020. godinu završio sa bruto dobiti u iznosu od 272.011 KM, a neto dobit iznosi 244.687 KM, obrazložila je direktorica Belma Zukić. Zukić je kazala da su ukupni prihodi ostvareni u iznosu od 2.412.468 KM što je za 137. 555 KM više nego prethodne godine, odnosno 6, 04 posto.

U ovoj izvještajnoj godini realizirani su brojni kapitalni projekti i ulaganja u vodovodni i kanalizacioni sistem, čija je ukupna vrijednost 891.953, 65 KM, od čega je 500 hiljada vlastitih sredstava, a oko 400 hiljada projekti za koje sredstva izdvaja Općina Ilijaš. Neki od kapitalnih projekata su: rekonstrukcija i izgradnja kanalizacionog sistema na dionici Malešići i Stari Ilijaš, nastavak radova na rekonstrukciji taložnice na Karašnici, završen projekat energetske efikasnosti objekta na Karašnici, kao i brojne rekonstrukcije vodovodnih i kanalizacionih mreža uključujući Bioču, Malešiće, Srednje, Ljubnići i Malešići i druga ilijaška naselja.

Protekla godina bila je zbog pandemije izazovna jer se nisu mogle dozvoliti redukcije tako da je vodosnabdijevanje bilo uredno, a voda zadovaljavala kriterije ispravnosti za piće. Gradska tržnica Ilijaš najviše je pretrpjela gubitaka, prvenstveno zbog obustave rada u pandemiji i zbog brojnih otkazivanja ugovora o zakupu upravo zbog obustave poslovanja.

Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana Apartmansko naselje “Sovrle 2” Ilijaš dobio je potrebnu podršku općinskih vijećnika.

Informaciju u oblasti zdravstva na području općine Ilijaš za period od 01.01.2020. do 31.12.2020. godine su obrazložili direktor Doma zdravlja Ilijaš doktor Nijaz Štitkovac, direktor Zavoda za hitnu medicinski pomoći KS doktor Adem Zalihić te doktorica Mahira Durić iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS.

Bilo je pojašnjenja o svim problemima s kojima se Dom zdravlja i Hitna pomoć, te Zavod za zaštitu žena i materinstva susretala u prethodnoj godini, od rada covid ambulanti, bolovanja uposlenika, nedostatka kadra, zatvaranja porodičnih ambulanti, obavljenim intervencijama, redovnom radu i drugim aktivnostima koje su prisutne od početka pandemije u martu 2020. godine do danas. Vijećnici su osim pitanja i inicijativa usmjerenih na poboljšanje zdravstva na području Ilijaša, iskoristili priliku da se zahvala doktorima i svim zdravstvenim radnicima za rad i uloženi trud u pružanju usluga građanima tokom pandemije. Ovu informaciju su vijećnici, nakon pitanja i rasprave, primili k znanju.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba