Ilijaš u projektu "Opštine sa nula otpada"

Projektni tim Opštine sa nula otpada nastavlja posjećivati pilot opštine u kojima će se implementirati projektne aktivnosti. U prostorijama Općine Ilijaš, 22. aprila 2021. održan je prvi sastanak na kojem su predstavljeni projektni ciljevi i aktivnosti te očekivani rezultati. Sastanku su prisustvovali predstavnici Opštine Ilijaš, JKP „Rad“ i Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović", kao i eksperti iz Centra za energiju, okolinu i resurse - CENER 21, predstavnici vodećeg projektnog partnera.

DSC 0665

Predstavnici lokalne zajednice i javnog komunalnog preduzeća upoznati su sa modelom cirkularne ekonomije i konceptom nula otpada, te na koji način će ovaj koncept poboljšati kvalitet života građana Ilijaša.

Projektne aktivnosti koje će biti implementirane na području Opštine Ilijaš su:

  1. Razvoj „Akcionog plana za nula otpada“;
  2. Razvoj tehničko-investicione dokumentacije za koncept nula otpada;
  3. Razvoj interaktivne GIS mape sa lokacijama divljih deponija na području Ilijaša;
  4. Čišćenje jedne odabrane divlje deponije i
  5. Nabavka i instalacija kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada i opreme za unapređenje upravljanja komunalnim otpadom.

Opština Ilijaš jedna je od šest pilot opština prekograničnog područja u kojoj će se sprovoditi navedene aktivnosti i koja će imati priliku među prvim u Bosni i Hercegovini započeti proces prelaska na cirkularnu ekonomiju.

Poseban fokus projekat "Opštine sa nula otpada" stavlja na jačanje javne svijesti građana te će u skladu s tim projektne aktivnosti uključivati edukacijske trening programe za predstavnike javnih institucija i mjesnih zajednica projektnog područja. Razmjena znanja i dobrih praksi bit će ostvarena kroz zajedničku studijsku posjetu Regionalnom centru za upravljanje otpadom u Mariboru, Slovenija.

DSC 0663

Jedan od ciljeva projekta je uvođenje vannastavnog programa o cirkularnoj ekonomiji i konceptu nula otpada u odabranu srednju školu u Ilijašu koja će, uz obuku za nastavnike i učenike, dobiti opremu za recikliranje koja će poslužiti za praktičnu nastavu.

Značaj projekta Opštine sa nula otpada ogleda se u širem utjecaju koji će proizaći iz implementacije projektnih aktivnosti, a koji će usmjeriti rješavanje problema u sistemu upravljanja otpadom ka konceptu nula otpada i u konačnici ka cirkularnoj ekonomji“ – istakla je Šejla Mahmutović, projektna menadžerica i ekspert za efikasno upravljanje resursima i cirkularnu ekonomiju iz CENER 21.

Projekat Opštine sa nula otpada ima za cilj povećati javnu svijest stanovništva u Srbiji i Bosni i Hercegovini i doprinijeti poboljšanju društveno – ekonomskog razvoja u prekograničnom području kroz sprovođenje ciljanih i konkretnih akcija za unapređenje sistema upravljanja otpadom.

Evropska unija finansira projekat „Opštine sa nula otpada“ u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru upravljanja otpadom.

Kroz primjenu zajedničkih akcija baziranih na principima nula otpada i cirkularne ekonomije projekat nastoji ojačati održivi razvoj u preko 90 jedinica lokalne samouprave prekograničnog područja Srbija - BiH. Zajedno ga od 1. marta 2021. godine realizuju Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH) i Inženjeri zaštite životne sredine – EEG iz Novog Sada (Srbija) i trajaće 24 mjeseca. Ukupni budžet projekta je 413.608,44 eura, od čega je Evropska unija obezbjedila 351.567,17 eura bespovratnih sredstava.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba