U Ilijašu obilježena 29. godišnjica Armije Republike Bosne i Hercegovine

Jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH, 15. april, dan kada je formirana Armija RBiH obilježen je i u Ilijašu, uz manji broj predstavnika Općine Ilijaš i boračkih udruženja, s obzirom na trenutnu situaciju izazvanu panedmijom korona virusa. Na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu položeno je cvijeće, te uz učenje Fatihe ili na drugi prikladan način, odata je počast svim šehidima i poginulim borcima.

Prisutim se obratio Enes Durak, ratni komandant 126. Ilijaške brigade, koji je podsjetio na ratni put i čestitao svim pripadnicima Dan Armije R BiH.

"Govoriti o ovome periodu je i teško i lahko, teško jer bi trebalo puno vremena da neke stvari dočaram i pojasnim. Oni koji su aktivni učesnici rata jako dobro znaju, a oni koji su tek poslije rođeni trebaju da saznaju od nas i da čuvaju tekovine ovog perioda. Naime u nekim „kuhinjama„ je bilo planirano da jednog naroda nestane, i svih onih koji osjećaju BiH svojom domovinom. Da se to ne bi dogodilo mi smo se organizovali, u početku su to bili pripadnici policije, samoooganizovane grupe i straže, do perioda kada se Teritorijalna odbrana transformiše u ARBiH. Bio je to jako težak period, kada smo nadljudskim naporima pokušavali napraviti organizaciju da ne bismo nestali sa ovih prostora. Da nije bilo pripadnika ARBiH ne bi bilo ni prilike da se pregovara o državi BiH. Mi smo bili u veoma teškoj zoni kako fizički i strateški tako i geografski. Imali smo veoma razuđenu zonu odgovornosti od Misoče do Korita i jedan naš bataljon u Crnoj Rijeci i Kruševu.Takođe davali smo doprinos na drugim ratištima. Bili smo jako bitni jer planom koje su imale pojedine „kuhinje“ je planirano da se preko Čemerske planine spoji sa Vozučom, kako bi se Sarajevo stavilo u dva prstena. To je situacija kada se dovodi u pitanje opstanak Bosne. U jednom momentu smo znali imati po devet napada, i u jedno od takvih napada je poginuo i naš komadant opstinskog štaba Hašim Spahić, kojeg moramo stalno spominjati i ne smijemo zaboraviti njegov doprinos. Ja vas molim da se ne zaboravi ni rahmetli Hašim ni svi ostali koji su dali svoje živote, kako se ne bi ponovilo", poručio je Durak.

DSC 0575

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić u svojoj izjavi istakao je da se radi o najvažnijem datumi u modernoj historiji BiH.

„Na današnji dan, prije 29 godina, Odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, sve oružane formacije, na cijeloj teritoriji naše domovine, stavljene su pod jedinstvenu komandu štabova Teritorijalne odbrane. Upravo zbog historijskog, vojnog i političkog značaja te odluke, 15. april 1992. godine je određen kao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine i Taj dan, s ponosom i dostojanstveno obilježavamo. Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila antifašistička, odbrambena, oslobodilačka i najčasnija Armija u historiji ratovanja. Njeni pripadnici su pred daleko moćnijim neprijateljem odbranili državu BiH i narode koji u njoj žive. Činjenice govore da su pripadnici Armije goloruki ili sa skromnim naoružanjem, hrabrim srcem uz božiju pomoć izvojevali neke od najvećih pobjeda na ratištima širom naše domovine i to je bilo Čudo bosanskog otpora. Svi mi imamo obavezu da govorimo i prenosimo istinu o brutalnoj agresiji na našu domovinu i herojskoj borbi naše Armije. Na kraju povodom 15. aprila Dana Armije Republike BiH najiskrenije čestitke upućujem svim pripadnicima Armije R BiH , porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima , dobitnicima najvećih ratnih priznanja , veteranima Armije R BIH i svim ostalim istinskim patriotama naše domovine BiH", izjavio je načelnik Fazlić.

DSC 0577

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba