Home Vijesti Prezentacija Projekta izdvajanja šuma visoke zaštitne vrijednosti u ŠGP Gornjebosansko
Prezentacija Projekta izdvajanja šuma visoke zaštitne vrijednosti u ŠGP Gornjebosansko PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 12 Pro 2017 12:40

JavnaPrezentacijaSume 008U sali Općinskog vijeća Općine Ilijaš u utorak, 12. decembra 2017. godine, održana je prezentacija Projekta izdvajanja šuma visoke zaštitne vrijednosti u šumsko-gospodarskom području Gornjebosansko.

Projekat organizira i finansira Fedralno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Prezentator projekta bio je Samir Omerović iz JP Bosanaskohercegovačke šume i Muhamed Bajrić docent na Šumarskom fakultetu u Sarajevu. Projektom je prvenstveno obuhvećeno izdvajanje šuma visoke zaštitne vrijednosti.

Šumsko-gospodarsko područje Gornjobosansko najvećim dijelom se nalazi na području općine Ilijaš. Projektom su načelno identifikovane šume visoke zaštitne vrijednosti na području kanjona rijeke Ljubine i Misoče, te Draževići, Sokolina i Tukovi.

"Sve šume su zaštitne prije svega, međutim svaka pored toga što nosi prefiks zaštitna ima i primarnu funkciju proizvodnje drveta. Moderno i tradicionalno šumarstvo ne pridaje važnost samo proizvodnji drveta, koji je jedan od osnovnih parametara šume, nego prije svega šumu vrjednuje i sa drugih vrlo bitnih funkcija kao što su okolinske, ekološke i socijalne. Upravo u tom smislu ovaj projekat i predstavlja prepoznavanje i izdvajanje pojednih dijelova šuma kojima će se pored osnovnih funkcija unaprijediti i održavanje ostalih funkcija koje su interesantne za širu društvenu zajednicu", kazao je Samir Omerović.

Kako bi se šuma proglasila za visokozaštitnu potrebno je utvrditi nekoliko kriterija, prvi korak je identifikacija, potom predprocjena, procjena i konačno izdvajanje gdje se propisuju mjere gospodarenje i monitoring.

JavnaPrezentacijaSume 005"Šuma u kanjonu rijeke Ljubine je izdvojena kao protiverozivna šuma. No, u predprocijeni je eliminisana iz razloga što je u potpunosti minirana, te je onemogućen proces gospodarnja nad njom. Šume u kanjonu rijeke Misoče su ujedno i vodozaštitna zona, ali i tu postoji problem jer je značajan dio terena pod minama. Na području Sokoline nije bilo nikakvih problema.

Na lokalitetu Tukovi je riječ o tisovoj šumi, a tisa se nalazi na crvenoj listi, odnosno na zvaničnom spisku rijetkih i ugroženih vrsta. Izvrešno je njeno identifikovanje i izdvajanje. Sve procijene su rađene u državnim šumama, jer je nemoguće privatnim licima reći ili narediti kako da gospodare šumom", rekao je Muhamed Bajrić.

Jedan od elemenata za izdvajanje šuma visoke vrijednosti jeste i parcipativno učešće, odnosno upoznavanje javnosti kako se postupa sa takvim šumama. Javnost mora biti upoznata i dati pristanak.

"Bez obzira što je ovo temeljno šumarski projekat i kao takavog ga razvijaju institucije šumarstva bitan je uticaj društvene zajednice. Donošenje bilo kakvih prijedloga budućih mjera gospodarenja nema svoj potpuni smisao ukoliko cjelokupuna društvena zajednica nije uključena", kazao je Omerović.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici mjesnih zajednica Ljubina, Srednje, Gajevi, Misoča i Mrakovo, predstavnik JKP Vodostan Ilijaš, planinarskog društva Bijambare, lovačkih društava Zec i Srednje, predstavnici Udruženja odreda izviđača Mladost Ilijaš, i predstavnici Asocijacije za mlade, ekologiju, kulturu i obrazovanje-AMEKO.

Pripremila: Nermina Avdukić

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Javni poziv
 
 
 Prijavni obrazac
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1115
mod_vvisit_counterJuče1604
mod_vvisit_counterOva sedmica1115
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28123