Održana šesta sjednica Štaba civilne zaštite Općine Ilijaš

DSC 0431Zbog pogoršanja epidemiološke situacije održana je šesta sjednica Štaba civilne zaštite Općine Ilijaš (OŠCZ). Komandant, načelnik te članovi štaba usvojili su zapisnik sa prethodne sjednice, razmatrali aktuelnu epidemiološku situaciju te donijeli nove zaključke u vezi sa pandemijom Corona virusa (COVID 19) na području općine Ilijaš.

Prim.dr. Nijaz Štitkovac, direktor Organizacione jedinice Dom zdravlja Ilijaš dao je osvrt na pogoršanu zdravstveno-epidemiološku situaciju te nedostatak medicinskog kadra: “Posljednje dvije sedmice naglo se povećava broj zaraženih u cijeloj državi, a posebno u Kantonu Sarajevo i možemo reći da Ilijaš prednjači u broju zaraženih. Trenutno se borimo sa nedostatkom kadra, budući da je pet naših doktora zaraženo korona virusom, kao i osam medicinskih tehničara. Zbog povećanja broja zaraženih u Covid ambulanti moramo imati dva tima te smo od jučer uveli i Covid call centar za naše građane. Također, zbog potreba Covid ambulante i nedostatka kadra bili smo primorani do daljnjeg zatvoriti ambulante u Podlugovima i Mrakovu. Nadam se da će ova mjera trajati što kraće i da ćemo ubrzo nastaviti sa normalnim radom i funcionisanjem područnih abmulanti.”

DSC 0434

O sigurnosnoj situaciji na području općine Ilijaš izvijestio je pripadnik 7. Policijske uprave – Policijska stanica Ilijaš Stipo Ivanić, koji je istakao da se povećao broj lica koji se nalaze u samoizlozaciji te da policijski službenici obilaze oko 100 lica u toku 24 sata.“Od petka Sedma policijska uprava Ilijaš radi pojačano na kontroli, preventivi i sankcionisanju lica koji ne poštuju propisane epidemiološke mjere. Od petka, 12. marta 2021. godine ponovo nam je vraćena nadležnost izdavanja prekršajnih naloga za nepoštivanje mjera. Stanje je jako složeno te se povećava i broj zaraženih policijskih službenika. Od petka do danas u prosjeku je izdato 10-12 prekršajnih naloga. Također, izdajemo i upozorenja, a posebno za starije osobe”, naglasio je Ivanić.

Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a nakon cjelodnevnog zasjedanja, Vlada KS je na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom donijela odluku kojom se od petka (12. marta 2021. godine) u 20:00 sati pa do ponedjeljka (15. marta 2021. godine) do 07:00 sati zabranjuje rad svim poslovnim subjektima, izuzev djelatnostima koje se bave prodajom prehrambenih proizvoda, apoteka, benzinskih pumpi, zdravstvenih ustanova i javnog prijevoza.

U skladu sa Odlukom Vlade KS i Kriznog štaba KS, Općinski Štab civilne zaštite (OŠCZ) na šestoj sjednici donio je dva zaključka:

1. Zabranjuje se održavanje pijace i rad tržnice u Ilijašu svake subote do daljnjeg. Rad tržnice ostalim danima u sedmici ostaje nepromijenjen.

2. Da OŠCZ pošalje pismo v.d. generalnoj direktorici JU Domovi zdravlja KS i ministru zdravstva KS u vezi sa nedostatkom kadrova u DZ Ilijaš.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba