Uručena edicija „Bošnjačka književnost u 100 knjiga“ za SŠC Nedžad Ibrišimović i Gradsku biblioteku

DSC 0408Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić povodom 25. godišnjice reintegracije općine Ilijaš, Dana nezavisnosti BiH, a u saradnji sa BZK „Preporod“ Bosne i Hercegovine poklonio je biblioteci Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ i Gradskoj biblioteci JU KSC i Radio Ilijaš ediciju „Bošnjačka književnost u 100 knjiga“.

Uručenju edicije prisustvovali su predsjednik BZK „Preporod“ BiH Sanjin Kodrić, direktor JU Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“ Amir Džafo, direktor JU KSC i Radio Ilijaš Benis Fazlić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić i drugi.

Nešto više o samoj ediciji kazao je predsjednik BZK „Preporod“ BiH Sanjin Kodrić.

–Edicija „Bošnjačka književnost u stotinu knjiga“ jedan je od temeljnih projekata BZK „Preporod“ BiH kao bošnjačke kulturne matice. Od 1995. godine edicija se priređuje i objavljuje u našem Institutu za bošnjačke studije. Sama edicija koncipirana je kao izbor od 100 najvažnijih knjiga iz ukupne povijesti bošnjačke književnosti od srednjega vijeka do savremenoga trenutka, od zapisa na stećku do recentnih autora. Edicija uključuje i brojne antologije, sukus najboljeg, najvažnijeg i najvrijednijeg u ukupnoj bošnjačkoj književnoj praksi i najvrijednijeg u bosanskom jeziku, jer sukus najvrijednijeg u jeziku jeste njegova književnost, kazao je profesor Kodrić.

Načelnik Fazlić naglasio je da je došlo vrijeme za unapređenje kulturnog, sportskog, obrazovnog života građana, te izrazio nadu u nastavak saradnje sa BZK „Preporod“ BiH.

-Nastavit ćemo podršku našim udruženjima, želja nam je da i dalje intenzivno sarađujemo sa BZK „Preporod“. Odnos prema važnim institucijama odvija se na takav jedan način da dolaze zahtjevi i do manje razvijenih općina da spašavamo institucije kulture, Zemaljski muzej, a to nije dobro. Oni koji to trebaju raditi nisu našli adekvatan način. Općina Ilijaš se uključuje u skladu sa mogućnostima, a ovo je naš način da iskažemo svoju odgovornost uručenjem ove vrijedne edicije našim bibliotekama, istaknuo je načelnik Fazlić.

Direktor Džafo kazao je da je donacija došla na pravo mjesto i da neće ostatiDSC 0404 neiskorištena. Dodao je da je književnost puna čuda, a da mi u Ilijašu svakodnevno pokazujemo da su čuda moguća.

–Infrastruktura nam je bila na koljenima, pa smo je podignuli, ekonomija raste svaki dan, obrazovanje je na koljenima zbog situacije ali nećemo dozvoliti da padne. Čitalačka kultura je trenutno na niskom nivou, ali promijenit ćemo neke stvari, posebno u našoj školi. Imamo ozbiljne planove naslonjene na rad rahmetli Nedžada Ibrišimovića i Legološko udruženje koje je pokrenuo, napravit ćemo sličan projekat u našoj školi i vratit ćemo djecu u biblioteku u velikoj mjeri, nakon što ih vratimo u školu, istaknuo je Džafo.

Direktor Fazlić također je izrazio svoju zahvalnost za ovu vrijednu donaciju i obogaćivanje fonda Gradske biblioteke.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba