Ministar privrede Kantona Sarajevo posjetio Industrijsku zonu “Luka“ u Ilijašu

DSC 0321U okviru aktivnosti Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, dana 06. 02. 2021. godine ministar privrede Adnan Delić sa pomoćnikom za sektor energetike, vodoprivrede, poduzetništva i ugostiteljstva Nurijom Memić posjetio je Industrijsku zonu „“Luka“ u Ilijašu te održao sastanak sa načelnikom općine Akifom Fazlićem i šefom odsjeka za privredu i lokalni razvoj Općine Ilijaš Mirzom Marukićem.

Tokom posjete upriličene su i zajedničke posjete i razgovori sa direktorima privrednih subjekata KUPRO d.o.o, CloudIT d.o.o, Superior Group d.o.o, LimSar d.o.o, Fabrika namještaja Kalea te Tranzit Export d.o.o.

Općinski načelnik Akif Fazlić istakao je značaj razvoja industrijskih zona u Ilijašu te ukazao na važnost nastavka ulaganja u njeno proširenje. „Općina Ilijaš je sa aspekta kapaciteta u poljoprivrednoj proizvodnji najveća u Kantonu Sarajevo i cijenim da je jako važno da institucije vlasti imaju direktnu komunikaciju sa privrednicima. Danas smo posjetili Industrijsku zonu “Luka“, razgovarali sa našim privrednicima o temama bitnim za razvoj povoljnog ambijenta za poslovanje na našoj općini. Budući da postojeći privredni subjekti imaju potrebu za novim prostorom i širenjem svojih kapaciteta, razgovarali smo o opremanju, širenju i oplemenjivanuju industrijskih zona u Ilijašu. U konačnici, to će donijeti novu društvenu vrijednost, zapošljavanje i izvoz. Općinu Ilijaš i njena privreda je izvozno orijentisana i jedna petina izvoza iz Kantona Sarajevo je upravo iz općine Ilijaš te se oko 230 milona KM vrijednosti robe i usluga izveze na inostrano tržište“, rekao je načelnik Fazlić.

Općinski načelnik Akif Fazlić najavio je proširenje industrijskih zona u IlijašuDSC 0330 izgradnjom nove hale firme AMA Adriatic od 3500m2, završetak radova na objektu od 1500m2 u zoni 3 te početak gradnje objekta firme Kaela od 10000m2. Sve navedeno razultirat će povećanju društvenog bruto proizvoda te otvaranju novih radnih mjesta u Ilijašu.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić naglasio je značaj saradnje ministarstva, lokalne zajednice i privrednika za stvaranje još boljeg poslovnog ambijenta za razvoj privrede Kantona te je istakao da je općina Ilijaš pozitivan primjer ulaganja ministrsva u lokalne samouprave. „Industrijska zona Luka primjer je planske gradnje i primjer na koji način trebamo razvijati zone ali i privrednu koja tu posluje. Ministrstvo privrede je u periodu od 2017- 2020. u ovu zonu uložili oko 1,3 miliona KM i to za rješavanja imovinsko pravnih odnosa, ulaganja u infrastrukturu ali i podršku privrednim subjektima. Zadovoljstvo mi je da imamo ovakve reprezentativne kompanije, koje definitivno stvaraju konkuretski poslovni ambijent i dokaz su da i u toku pandemiji mogu rasti radna mjesta, da Bosna i Hercegovina ima uslove za izvoz te da privredu trebamo graditi na inovacijama i našem znanju“, istakao je ministar Delić.

DSC 0318Jedan od primjera uspješnog poslovanja je kompanija CloudIT, koja je i tokom koronavirusa ostvarila pozitivno poslovanje i povećala broj radnika. „Naša kompanija posluje na području općine Ilijaš od 2018. godine i naš cilj bio je da postavimo nove standarde kada je riječ o pružanju usluge upravljanja dokumentima , poslovnim informacijama i procesima. Iako je 2020. godina bila godina pandemije, za nas je bila izuzetno uspješna te smo uspjeli realizovati drugu fazu, odnosno zaokružiti jedan od najmodernijih objekata u Adriatic regiji za ovu vrstu poslovanja te unaprijediti kvalitet poslovanja na izvan prosječan europski nivo. U Ilijaš smo 2018. godine došli sa 7 zaposlenih radnika, a danas imamo 29 stalno zaposlenih radnika. Korisnici smo programa Ministarstva privrede KS i takvi programi su od izuzetne koristi za male firme kao što je naša“, naglasio je direktor kompaniej Admir Kulić.

Tokom posjete, ministar je najavio kreiranje programa Ministarstva privrede KS, koji će biti finansiran iz Fonda podrške za sanaciju negativnih posljednica koronavirusa u vrijednosti od 21 milion KM, a koji će biti pripremljeni u dogovoru sa privrednim subjektima koji posluju u KS. Također, najavljena je i podrška lokalnim samoupravama u iznosu od 6 milona KM kroz budžetsku stavku podrške opremanja poslovnih zona u KS.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba