Home Vijesti Promovisan informatički smjer u SŠC "Nedžad Ibrišimović"
Promovisan informatički smjer u SŠC "Nedžad Ibrišimović" PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Četvrtak, 23 Stu 2017 15:12
PromocijaInformatickogOdjeljenja 016U JU Srednjoškolski centar "Nedžad Ibrišimović" danas je svečano promovisan novoopremljeni informatički kabinet za odjeljenje gimnazije informatičkog smjera. Svečanosti su prisustvovali Ministar finansija Jasmin Halebić, Općinski načelnik Akif Fazlić, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević, predstavnici Ministarstva obrazovanja nauke i mladih Kantona Sarajevo, članovi Školskog odbora škole, profesori i uposlenici Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović".
  
Srednjoškolski centar "Nedžad Ibrišimović" je početkom školske 2017/18. školske godine uveo jedno odjeljenje gimnazije informatičkog smjera, kako bi omogućili učenicima da, nakon završene srednje škole, odaberu da li će PromocijaInformatickogOdjeljenja 023nastaviti svoje obrazovanje na Visokoškolskim ustanovama ili odmah po završetku srednje škole pronaći posao u dobro plaćenom IT sektoru. 
Općina Ilijaš je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila 26.500,00 KM za nabavku informatičke opreme i namještaja za opremanje kabineta. 
Općinski načelnik Akif Fazlić je  čestitao menadžmentu Srednjoškolskog centra na realizaciji ovog projekta, te dodao da je ovaj  projekat jako bitan za našu općinu. "Općina Ilijaš je industrijska općina kojoj su jako potrebna nova zanimanja. Puno je potrebe za školovanje djece vezane za nove tehnologije, imamo značajan prostor da djeca kada završe ovaj smjer odmah pronađu uposlenje. Jako je bitno da se djeca školuju za zanimanja koja imaju bolju perspektivu od postojećih i koja se školuju za puno bolje plaćena zanimanja. Općina Ilijaš je opredjeljena kada je u pitanju segment obrazovanja i niz drugih društvenih djelatnosti, ali uvijek naglašavamo obrazovanje. Budžetski pratimo projekte i zahtjeve naših ustanova i takvo opredjeljenje donosi dobre rezultate", rekao je Općinski načelnik.
Pored ovog zanimanja u Srednjoškolskom centru "Nedžad Ibrišimović" uvedeno je još jedno novo zanimanje, a to je operater na CNC mašinama. U cilju podrške i stimulacije za obrazovanje deficitarnih zanimanja učenicima ovog odjeljenja pored redovnog obavljanja praktične nastave obezbjeđene su i stipendije. 
PromocijaInformatickogOdjeljenja 026Amir Džafo, direktor Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović", zahvalio se Općinskom načelniku, Općinskom vijeću, resornom Ministarstvu i Ministarstvu finansija na podršci pri realizaciji ovog projekta, te dodao: "Vremena se mijenjaju, potrebe na tržištu rada se mijenjaju, a mi pokušavamo da idemo u korak s vremenom i da pratimo nove tehnologije. Hronično je nesrazmjerna ponuda i potražnja na tržištu rada. Postoji jako velika potreba za stručnjacima iz IT sektora, kako u svijetu tako i u BiH. Mi pokušavamo da premostimo taj jaz, a jedan od načina je da pokrećemo nova zanimanja koja će biti konkurentna na tržištu, a čije će se školovanje bazirati na PromocijaInformatickogOdjeljenja 027korištenju savremenih tehnologija. U skladu s tim pokrenuli smo novi informatički smjer u gimnaziji". 
 
Ministarstvo obrazovanja nauke i mladih Kantona Sarajevo u saradnji sa Ministarstvom finansija Kantona Sarajevo je od početka školske 2017/18. godine omogućilo uvođenje informatičkog smjera pored Srednjoškolskog centra "Nedžad  Ibrišimović" u još tri srednje škole na području Kantona Sarajevo. 
Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić je izrazio zadovoljstvo uvođenjem ovih smjerova, te dodao: "Razmišljali smo zašto se jedna ovako dobra ideja koja je pokazala svoje efekte u gradovima i sredinama stranih zemalja ne bi se implementirala u Kantonu Sarajevo. Danas imamo priliku da vidimo da je osposobljen informatički kabinet, da su učenici upisani i nadamo se da će uspješno završiti svoje školovanje kako je predviđeno nastavnim planom i programom".
 
PromocijaInformatickogOdjeljenja 030Da podrška Općinskog načelnika i Općinskog vijeća Ilijaš neće ni u budućnosti izostati kada je u pitanju realizacija projekata iz oblasti obrazovanja obećao je Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević. "Mi pragmatično i planski radimo ulaganje u sve naše javne i odgojno-obrazovne ustanove sa područja općine Ilijaš. Uvođenjem novog zanimanja, programera gimnazijskog smjera u Srednjoškolski centar učenici dobivaju i stručno zvanje poslije srednje škole i obezbjeđuju sebi mogućnost da nastave studij na nekom od tehničkih fakulteta", rekao je Mahir Dević
 
Azemina Njuhović – pomoćnica Ministra za informatizaciju i međunarodnu saradnju u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo PromocijaInformatickogOdjeljenja 032naglasila je da su: "Vlada Kantona Sarajevo i sva Ministarstva u proteklom periodu posvetili svu pažnju informatičkom opismenjavanju naše omladine odnosno uvođenje informaciono-komunikacionih tehnologija u srednje škole. Od ove godine po prvi put imamo jedan novi smjer u gimnazijama i Srednjoškolskom centru "Nedžad Ibrišimović". Namjera nam je u da u narednom periodu smjer programiranje bude medijski bolje praćen, da imamo što više djece zainteresovane za ovaj smjer i koji će nastaviti fakultet i biti programeri, te odgovoriti onom što od njih društvo i zajednica očekuju, a to je zapošljivost".
 
Prema riječima menadžmenta Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" planirani su brojni projekti u 2018. godini. Već u januaru je planirana ugradnja lifta kako bi oboljeli dječak Dženan Pinjić, ali i sva druga invalidna lica mogla imati slobodan pristup svim etažama škole.
Za ugradnju lifta Općina Ilijaš je obezbijedila 30.000,00 KM, a sredstva u iznosu od 20.000,00 KM obezbijeđena su putem humanitarne akcije. 
Također, u 2018. godini najavljeno je poboljšanje materijalno-tehničkih uslova rada, a sve u cilju podizanja kvaliteta nastave. 
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


za stipendiranje izuzetno nadarenih učenika i studenata u 2018/2019


za stipendiranje učenika i studenata u stanju socijalne potrebe 2018/2019


Molba i izjava studenti školska godina 2018/2019


Molba i izjava Učenici školska godina 2018/2019

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas891
mod_vvisit_counterJuče2182
mod_vvisit_counterOva sedmica14911
mod_vvisit_counterOvaj mjesec32476