Home Vijesti BZK “Preporod” Ilijaš poklonio gradu predivnu Večer najljepših ilahija
BZK “Preporod” Ilijaš poklonio gradu predivnu Večer najljepših ilahija PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 13 Stu 2017 07:36
bzkPreporod1Najspektakularniji, scenski usavršen, inovativan, vokalno i izvođački nadmoćan bio je ovogodišnji tradicionalni ilijaški Koncert najljepših ilahija u organizaciji BZK “Preporod” Ilijaš , koji je ponovo okupio najeminentnije soliste i grupe duhovne muzike i više hiljada posjetitelja u Sportskoj dvorani Ilijaš.
 
Ašere je na početku koncerta proučio Tarik ef. Hašimović.  Na koncertu su nastupili: SOLISTI: Armin Muzaferija, Latif Moćević, Ahmed Alili, Mustafa Isaković, Šerif Delić, Miralem Babajić, Selma Droce, Lejla Čaušević i Adna Gurda. HOROVI: hor “Šapat srca”, „Ašik“  i domaćin koncerta hor “Preporod” Ilijaš i Ansambl Džemšida Hodžića.
 
Učesnici, kao i posjetitelji poslije koncerta kazali su da su duhovnom hranom zadovoljili svoje duše, a kako reče producent koncerta  Tarik Omerhodžić ta pozitivna energija širila se dvosmjerno između izvođača i publike.
 
BzkPreporod2"Od samog početka sam uz ovaj projekat, kao i uz ovaj koncert. Mi na sceni smo uživali i nakon dva sata nema  uopće umora, samo veliko zadovoljstvo i jednostavno sam uživao. Ta emocija se prenosi, ono što se napravi u Ilijašu je urnek koji je zapažen i u velikim gradovima. Publika je žedna ovakvih sadržaja i to se osjeti i uspostavi prava interakcija sa publikom, tako da se dobije poseban doživljaj. Zahvaljujem se svim saradnicima iz agencije Produkcija, koji su sebe nesebično dali za ovaj projekat,  svim izvođačima i horovima koji su na moj poziv odmah se odazvali i došli. Ovaj koncert kruna je godišnjeg uspješnog rada BZK „Preporod“ Ilija"š,  kazao je Omerhodžić zahvalivši se i svima ostalima koji su dali doprinos za uspješnu realizaciju Večeri najljepših ilahija.
 
Utisci učesnika
 
BzkPreporod3Posebno emotivno ovu ilijašku večer je doživio i Latif Moćević, kazavši da je poseban doživljaj i zadovoljstvo učestvovati na koncertu koji organizuju prijatelji.
 
"Ovo su koncerti koji imaju posebnu dimenziju jer su vezani za prijatelje i ljude s kojima smo i privatno prijatelji. To doda posebnu energiju i sretan sam što se oživljava duh i čuva tradicija naše duhovne muzike, to je ono što me najviše ispunjava i čestitam organizatorima koji u tome uspijevaju svake godine", zaključio je Moćević.
 
Već treću godinu na ilijaškom koncertu ilahija učestvuje i talentovani  Ahmed Alili, sin hafiza Aziza Alilija. Posebnu emociju prenio je mladi Alili izvedbom ilahije Aziza Alilija „Džibrilov mi dodajte ibrik“, odnosno „Ya, Rabbena“.
 
"Publika u Ilijašu prepoznaje vrijednost duhovne muzike i cijeni emociju koju ona u vjerniku proizvodi. Od 2014. godine učestvujem na koncertu i izvođači su odlični. Publike je sve više iz godine u godinu i radostan sam zbog toga", kazao je Ahmed Alili.
 
Šerif Delić u posljednjih 10 godina čest je gost na raznim vjerskim manifestacijama u našem gradu, Ramazanskim večerima sa hafizom Bugarijem.
 
BzkPreporod4"Prvo što sam iz Kaknja, pa sam bliže Ilijašu i osjećam se kao domaćin, ovo je bila još jedna predivna večer i po mom mišljenju najbolji koncert do sada. Načelnik Općine Ilijaš uvijek ima razumijevanja i podržava u svemu ovakve manifestacije što cijelom događaju daje posebnu vrijednost,a i Tarik Omerhodžić uvijek ima volje i uspijeva na najbolji način organizirati ovako velike događaje", naglasio je Delić izrazivši nadu da će tradicija koncerata ilahija dugo potrajati.
 
Profesorica muzike Selma Droce kaže da je čast nastupati sa izvođačima, solistima, horovima i da je ovaj koncert urađen na najvišem profesionalnom nivou.
 
"Sa domaćinima i organizatorima koncerta sarađujem već četvrtu godinu i čast je i ponos biti dio ove večeri jer je sve urađeno na maksimalno profesionalnom nivou i zadovoljava najviše standarde i što se tiče scene, izvođača, muzike i kompletnog aranžmana. Trudimo se raditi na najbolji mogući način i sačuvati originalnu ljepotu i izvornost svake ilahije i kaside", istakla je profesorica Selma.  
 
Devet  heroja
 
BzkPreporod5Na koncertu  su premijerno prikazani dijelovi spota kaside „Devet heroja“ Mustafe Isakovića, koji će svoje prvo prikazivanje imati 17. novembra  u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo.   Mustafa Isaković, poznati interpretator ilahija, proteklu godinu je angažovan na projektu pod nazivom “Devet heroja”. Riječ je o kasidi posvećenoj devetorici heroja Armije Republike Bosne i Hercegovine odlikovanih najvećim ratnim odličjem, Ordenom heroja oslobodilačkog rata, među kojima su general; Izet Nanić, Hajrudin Mešić, Safet Hadžić, Safet Zajko, Mehdin Hodžić, Midhat Hujdur, Adil Bešić, Nesib Malkić, Enver Šehović. Kasidu prati kratki dokumentarni film posvećen bosanskim gazijama.
 
 
Inače, Isaković je široj bh. javnosti poznat i po tome što je predstavljao BiH u jednoj od najpopularnijih televizijskih emisija posvećenih takmičenju u najboljoj interpretaciji i izvođenju ilahija i kasida, Munshid Al-Shariqah, koje se održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
 
Inserti sa koncerta
 
Do suza je prisutne dovela naša Adna Gurda spektakularnom izvedbom pjesme Hanke Paldum „Mojoj Majci“  Izvanredni nastup Hora „Ašik“ i Armina Muzaferije pratio je i derviški ples, što je bio poseban doživljaj za publiku. To su bili djelići savršeno ukomponovanog mozaika uređenog za potpuno audio-vizuelno, ali i ono posebno nemjerljivo duhovno zadovolJstvo svake prisutne duše ove subote u Sportskoj dvorani Ilijaš.
 
Zahvalnice
 
Organizatori BZK „Preporod“ Ilijaš ove su godine za podršku u radu dodijelili zahvalnice ministru finansija u Vladi Kantona Sarajevo Jasminu Halebiću i direktorima osnovnih škola „Stari Ilijaš“ i „Hašim Spahić“ Mahiru Deviću i Mirsadu Kusturi.
 
Humanitarna akcija
 
BzkPreporod6Koncert je i ove godine bio humanitarnog karaktera. Svi posjetioci mogli su  donirati novčana sredstva, u skladu sa svojim mogućnostima, za izgradnju lifta u SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš, koji ne neophodan učeniku Dženanu Pinjiću ali i svim ostalim učenicima sa sličnim problemima.
 
 
JU KSC i Radio Ilijaš je glavni medijski pokrovitelj i domaćin sa svojim kapacitetima. SPONZORI: Općina Ilijaš, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta KS, BH Pošta.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


za stipendiranje izuzetno nadarenih učenika i studenata u 2018/2019


za stipendiranje učenika i studenata u stanju socijalne potrebe 2018/2019


Molba i izjava studenti školska godina 2018/2019


Molba i izjava Učenici školska godina 2018/2019

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas891
mod_vvisit_counterJuče2182
mod_vvisit_counterOva sedmica14911
mod_vvisit_counterOvaj mjesec32476