Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić primio delegaciju BZK “Preporod” na čelu s predsjednikom prof. dr

preporod1Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture  “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić sa saradnicima Nazifom Salčinom i Nerminom Hodžićem posjetio je danas načelnika općine Ilijaš Akifa Fazlića.
Predsjednik Kodrić je uputio iskrene čestitke načelniku Fazliću na ponovnom izboru na ovu dužnost i poželio mu uspješan rad u narednom mandate. Kodrić je naglasio vidljiv napredak u razvoju ove općine, kako u njezinoj urbanoj jezgri tako i kroz relaziaciju različitih infrastrukturnih projekata na cijelome području općine.
Načelnik Fazlić je u nastavku ovog srdačnog i prijateljskog razgovora ukazao na značajna postignuća u razvoju općine od njezine reintergacije do danas te naglasio kako Ilijaš, nakon razdoblja obnove, izgradnje i privrednoga zamaha, u narednom periodu nužno mora učiniti više na unapređenju društvenog i kulturnog sadržaja i obogaćenju sadržaja za mlade. S tim u vezi je podsjetio i na važnu ulogu Općinskog društva BZK “Preporod”  kao i HKD “Napredak” koji imaju i imat će i ubuduće odgovarajućuju podršku općinske administracije. Načelnik Fazlić je, također, podsjetio na značajne spomenike kulture koji se nalaze na području općine Ilijaš s posebnim akcentom na nekropole stećaka i Stari grad Dubrovnik kojemu u narednom periodu treba posvetiti značajnu pažnju.
Predsjednik Kodrić je zahvalio načelniku Fazliću na značajnoj podršci koju općina Ilijaš pruža temeljnim organizacijama kulture naroda Bosne i Hercegovine te izrazio očekivanje da će se ona nastaviti  i dodatno unaprijediti. S tim u vezi, predsjednik Kodrić je u ime BZK “Preporod” izrazio spremnost da ova organizacija kulture, uz realizaciju svojih temeljnih kapitalmh projekata, u vremenu koje predstoji posveti dužnu pažnju i unapređenju kulturnog života i produkciji sadržaja žive kulture u lokalnim zajednicama poput Ilijaša koji svojim potencijalima to itekako zavređuje.  Profesor Kodrić je potcrtao kako je upravo to društvena uloga I misija koju “Preporod” nastoji realizirati I kroz aktivnosti svoej Direkcije I kroz djelovanje općinskih I gradskih društava širom Bosne i Hercegovine,
Sagovronici su se složili da samo sinergijom i konstruktivnim zajedničkim djelovanjem lokalnih vlasti i civilnog sektora u budućnosti možemo očekivati kvalitativni napredak u kreiranju ambijenta za ugudno življenje što će, između ostaloga, motivirati i privlačiti mlade ljude na kojima počiva budućnost našega društva.
Fazlić i Kodrić su, također, naglasili izuzetan značaj njegovanja tradicije i identiteta , kako kroz kulturu sjećanja tako i kroz kulturu mira, uz neophodnu razinu senzibiliteta za sve izazove koje sa sobom nosi nova epoha, kao i  nužnost prilagođavanja kulturnih i obrazovnih sadržaja vremenu u kojem živimo.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba