Home Vijesti Budžet Općine Ilijaš za 2017. godinu iznosi 15.990.000,00 KM
Budžet Općine Ilijaš za 2017. godinu iznosi 15.990.000,00 KM PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 31 Lis 2017 13:08
13SjednicaOV 001Trinaesta sjednica Općinskog vijeća Ilijaš održana je danas. Njenim radom je predsjedavao Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Alen Hasković.  
Na samom početku sjednice vijećnici su većinom glasova podržali Izmjene i dopune Budžeta Općine Ilijaš za 2017. godinu koji iznosi 15.990.000,00 KM.  
Budžet Općine Ilijaš izmijenjen je u mjesecu junu 2017. godine i iznosio je 14.993.600,00 KM, a od momenta donošenja Izmjena i dopuna Budžeta Općine Ilijaš desile su se promjene koje su uticale na strukturu i visinu prihoda odnosno rashoda u Budžetu.  

Zabilježen je porast u iznosu od 22% za povećanje na poziciji Prihoda po osnovu poreza, povećanje na poziciji neporeznih prihoda – prihodi po osnovu komunalne naknade za 14%, odnosno prihodi po osnovu rente i uređenja građevinskog zemljišta za 18%, prihod po osnovu naknade za izgradnju skloništa za 33%, te prihodi po osnovu tehničkog pregleda građevina za 77%, uvećani su prihodi po osnovu tekućeg priliva od strane 13SjednicaOV 018kantone za 45%, a smanjen prihod po osnovu kapitalnih transfera od kantona za 7%. Općinski načelnik Akif Fazlić je pri iznošenju uvodnih napomena po ovoj tački istakao: "Osnov za pokretanje izmjena i dopuna Budžeta su izmjene i dopune Budžeta Kantona Sarajevo koji treba da se usvoji na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, a koji tretira dva značajna projekta za Općinu Ilijaš. Jedan projekat je nastavak rekonstrukcije puta na Vlaškovu do granice sa općinom Vogošća u iznosu od 600.000,00 KM i drugi projekat izgradnja filter postrojenja za vodoopskrbni sistem iz kojeg se snabdijeva Srednje. Očekujemo da Skupština usvoji rebalans i da se ovi projekti implementiraju. Prijedlog Budžeta Općine Ilijaš iznosi 15.990.000,00 i u stalnoj raspodjeli sredstava došlo je do nekoliko ključnih raspodjela. Planirano je značajno povećanje sredstava za nabavka zemljišta u Industrijskoj zoni "Luka"  potpisali smo Ugovor za nabavku zemljišta, pored Gradskog stadiona u Ilijašu u površini od 6,5 dunuma, i ovaj kompleks će se prostirati do Gnionice. Izvršili smo prestruktuiranje kad se u pitanju sredstva za realizaciju putne infrastrukture, zbog procedura javne nabavke nećemo moći realizovati projekat OKFŠ-a ove godine, tako da smo smanjili taj iznos. 7.000,00 KM smo planirali za područnu školu u Ljubnićima, a prijedlog se odnosi na povećanju budžetske rezerve. Dodatnih 73.000,00 KM je planirano za projekte putne infrastrukture". 
13SjednicaOV 006Usvojena je i Odluka o povjeravanju na upravljanje i korištenje općinskih objekata za vodosnabdijevanje koji su u isključivom ili pretežnom vlasništvu općine, kojom se JKP "Vodostan" d.o.o. Ilijaš povjeravaju na upravljanje i korištenje: vodovod za vodosnabdijevanje šireg područja Nišića koji se opskrbljuje pitkom vodom sa izvorišta „Junakovac“, vodovod za vodosnabdijevanje šireg područja Crne Rijeke koji se opskrbljuje
pitkom vodom sa izvorišta „Jasikovac" i "Kokočevo vrelo“, vodovod za vodosnabdijevanje šireg područja Donjih Čevljanovića koje se opskrbljuje pitkom vodom sa izvorišta „Crepala“ i „Ajkunino Vrelo“, vodovod za vodosnabdijevanje šireg područja Srednje koje se opskrbljuje pitkom vodom sa izvorišta „Sokolina“, vodovod za vodosnabdijevanje šireg područja MZ Dragoradi koji se opskrbljuje pitkom vodom sa izvorišta „Petnjik“,"Tuk", "Javor" i "Korita". JKP „Vodostan“doo Ilijaš u snabdijevanju 13SjednicaOV 019vodom i održavanju općinskih objekata za vodosnabdijevanje ima prava i dužnosti da: uredno snabdijeva pitkom vodom, osim u slučajevima više sile, vrši opravku i održavanje vodovodnog sistema bez saglasnosti korisnika, odgovara za ispravnost vodovodnog sistema i kontroliše higijensku ispravnost vode, preuzme sve troškove tekućeg održavanja i troškove električne energije,
kreira i osigurava razvojne potrebe vodosnabdijevanja za novim količinama vode, vrši realizaciju priključaka na vodovodnu mrežu u skladu sa odredbama Uredbe o opštim uslovima za snabdijevanje vodom za piće, obradu i odvodnju otpadnih i atmosferskih
voda  uvažavajući kapacitete izvorišta i vodovodnih sistema te zaključi ugovore sa potrošačima i vrši naplatu isporučene vode.
Vijećnici su podržali i Odluku o dopunama Odluke o pogodnostima za investiranje na području Općine Ilijaš u svrhu razvoja i poticaja industrijske proizvodnje za 2017. godinu kojom se zadužuje Općinski načelnik da putem 13SjednicaOV 007Službe za privredu i finansije Općine Ilijaš izvrši usklađivanje Pravilnika o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za ostvarivanje prava na pogodnosti za investiranje na području Općine Ilijaš u svrhu razvoja i poticaja industrijske proizvodnje za 2017. godinu.  
 
Usvojena je i Odluka o odobravanju prodaje motornog vozila u vlasništvu Općine Ilijaš, marke ŠKODA Octavia. Prodaja će se vršiti putem javnog oglasa, a početna prodajna cijena iznosi 2.500,00 KM. 
Vijećnici su podržali Odluku o usvajanju i Odluka o provođenju Regulacionog plana "Apartmansko naselje Sovrle" – Ilijaš. Naime, Općina Ilijaš je utvrdila interes za izgradnju kompleksa stambenih objekata na lokalitetu Sovrle, a na zahtjev investitora "BOSNIMA INTERNATIONAL FOR TURISM" d.o.o. Sarajevu, a u cilju rješavanja potreba za novom stambenom izgradnjom i daljeg usmjerenog razvoja područja Općine. Planirana je izgradnja 47 novih objekata, od čega je: 45 individualna, 1 objekat u funkciji društvene infrastrukture i jedan vjerski objekat. Ukupna površina obuhvata je 2,6 ha. 
Na današnjoj sjednici podršku vijećnika dobila je i Odluka o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana "PDI-Bosna", Regulacionog plana "Centar Ilijaš" i Regulacionog plana "LUKE" – Ilijaš po skraćenom postupku. 
 
13SjednicaOV 010Usvojen je i Zaključak o ponovnom podnošenju tačke na Dnevni red prije isteka roka od šest mjeseci Prijedlog Regulacionog plana "Gornji Kadarići", Prijedlog Odluke o provođenju Regulacionog plana "Gornji Kadarići" i Prijedlog Odluke o usvajanju Regulacionog plana "Gornji Kadarići" te je planirano da se ova točka uvrsti na dnevni red za sjednicu Općinskog vijeća Ilijaš koja će se održati u mjesecu novembru 2017.godine.
 
Informacija o uspjehu učenika osnovnih i srednjih škola u učenju i odgoju u školskoj 2016/2017. godini je primljena k znanju. 
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


za stipendiranje izuzetno nadarenih učenika i studenata u 2018/2019


za stipendiranje učenika i studenata u stanju socijalne potrebe 2018/2019


Molba i izjava studenti školska godina 2018/2019


Molba i izjava Učenici školska godina 2018/2019

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1453
mod_vvisit_counterJuče2022
mod_vvisit_counterOva sedmica3475
mod_vvisit_counterOvaj mjesec36977