Home Vijesti Danas počinju radovi na tekućem održavanju Istočne kule Starog Grada Dubrovnika
Danas počinju radovi na tekućem održavanju Istočne kule Starog Grada Dubrovnika PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Ponedjeljak, 30 Lis 2017 11:09
RadoviKula1Općinski načelnik, Akif Fazlić danas je potpisao Ugovor o izvođenju hitnih, konzervatorskih radova na tekućem održavanju Istočne kule Starog Grada Dubrovnika. 
Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i predstavnici Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevo, Zavoda za zaštitu spomenika FBiH te zavičajni entuzijasti Općine Ilijaš. 
Riječ je o Ugovoru vrijednosti 86.400,00 KM, a postupkom javne nabavke kao najpovoljniji ponuđač izabrana je firma "COLOR-PALETA" d.o.o. Sarajevo. 
 
Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš
Sanja Zagorac-Jozić istakla je važnost današnjeg potpisivanja Ugovora, kome je prethodilo višemjesečno pribavljanje saglasnosti. 
"Danas smo krunisali taj rad, zaključivši Ugovor o izvođenju hitnih konzervatorskih radova na tekućem održavanju Istočne kule Starog Grada Dubrovnika. Moram reći da paralelno vodimo dva projekta, jedan su početni istražni radovi na Istočnoj kuli Starog RadoviKula2Grada Dubrovnika za koje radove smo sa Institutom za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu zaključili Ugovor o provođenju tih istraživanja i drugi Ugovor o izvođenju hitnih konzervatorskih radova na Istočnoj kuli koji će pratiti radove na arheološkim istraživanjima. Ugovor je vrijedan 86.400,00 KM, te ukoliko vremenske prilike dozvole mi bismo radove počeli odmah danas. Dugo smo čekali jer složene su procedure za dobijanje potrebnih saglasnosti nadležnih Zavoda i Ministarstva. Uspjeli smo ispoštovati sve procedure u skladu sa Uredbom o provođenju početnih istražnih radnji i pred nama je još da imamo lijepo vrijeme i da dovedemo projekat do kraja", rekla je g. Zagorac-Jozić. 
 
RadoviKula3Projektom je planiran početak programa revitalizacije historijskog područja Stari Grad Dubrovnik kroz radove na konsolidaciji, restauraciji i konzervaciji  kamenih zidanih struktura pojedinačnih segmenata, stvaranje bezbjednih uslova za posjetioce, stvaranje predispozicija za ekonomski održivo korištenje kompleksa kao i razvoj kompleksa od značajnog  turističkog potencijala prema turističkoj destinaciji.
 
Jozo Jozić, vlasnik firme "COLOR PALETA" d.o.o. Sarajevo je izrazio zadovoljstvo početkom radova, te dodao:"Radovi podrazumijevaju restauraciju Istočne kule Starog Grada Dubrovnika i paralelno će teći arheološko iskopavanje same kule i okolo kule. Radove počinjemo odmah danas i zadovolstvo mi je da učestvovati u ovom projektu. Inače sam i ranije bio uključen kao entuzijast na uređenju Nekropole i nadamo se uspješno realizovanom projektu".
 
O značaju ovih istraživanja u ime Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, govorio je  Edin Bujak koji je naglasio da je: "Istočna kula samo jedan mali segment onog što je Stari Grad Dubrovnik. Dakle, ovo je početak prvih arheoloških istraživanja na ovom značajnom srednjovjekovnom gradu i mi se nadamo da ćemo kroz ova istraživanja prije svega zaštititi, a i sagledati jedan dio srednjovjekovnog života bosanske vlastele, odnosno rodbinske porodice Batić-Vjeković koja je definitivno upravljala ovim srednjovjekovnim gradom, a tu su naravnoi kraljevski posjedi srednjobovjekovnih bosanskih banova i kraljeva, tako da je ovo značajan projekat za proučavanje srednjovjekovne bosanske baštine". 
 
Nadzor nad izvođenjem hitnih, konzervatorskih radova na tekućem održavanju Istočne kule Starog Grada Dubrovnika vršit će će Zavod za zaštitu spomenika FBiH. 
LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


za stipendiranje izuzetno nadarenih učenika i studenata u 2018/2019


za stipendiranje učenika i studenata u stanju socijalne potrebe 2018/2019


Molba i izjava studenti školska godina 2018/2019


Molba i izjava Učenici školska godina 2018/2019

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1446
mod_vvisit_counterJuče2022
mod_vvisit_counterOva sedmica3468
mod_vvisit_counterOvaj mjesec36970