Obilježena 27. godišnjica napada na Crnoriječku visoravan

kam1Udruženje boraca „Patriotska liga 91.“ Ilijaš obilježila je u petak (06.11.2020.)i 09. novembra 2020. godine 27. godišnjicu napada na Crnoriječku visoravan. Tog kobnog i izuzetno hladnog 09. novembra 1993. godine izvršen je agresorski napad na Crnu Rijeku, a počela patnja,progon i stradanje mahom civilnog stanovništva.U petak je proučen Tevhid svim šehidima i pogonulim borcima PL, civilnim žrtvama rata i borcima koji su umrli nakon rata, prije džume namaza u džamiji u Kamenici. Polaganje cvijeća upriličeno je danas, na spomen obilježja Kemenica kod džamije i kod tadašnjeg zatvora „Solana“ Nišići – Jelik gdje je proučena fatiha svim šehidima.


Vejsil Šehić član ratnog Predsjedništva kazao je da smo dužni da obilježavamo ovaj datum, i da budemo svjesni napada na našu državu sa istih strana koje su Crnu Rijeku napadali 93. godine.
„Naši vojnici koji su ovdje držali linije nisu ni metka ispalili na suprotnu stranu. Smatrali smo da će sve proći bez incidenata. Međutim, 09. novembra agresor je bez ikakvog ljudskog razloga krenuo u napad sa vrlo silovitom tehnikom, naoružanjem i ljudstvom. Rubni zaseoci su najviše nastradali i najviše je ljudi zarobljeno. Ostatak se uspio spasiti zahvaljujući borcima koji su se suprotstavili. Zarobljena su 72 civila i treba istaći da su oni bili starosne dobi od 1901.-1991. godišta. To je pokazatelj na koji je način agresor vršio napade i zarobljavao djecu i starce.
Iz ovih obilježavanja moramo izvući poruke. Šehidima pokazujemo da nećemo zaboraviti i da ćemo ugraditi u vrijeme onu ideju za koju smo se borili. Međutim, bojim se da današnje stanje ne prati to. Mi živi koji smo ostali i nove generacije koje su odrasle, trebamo shvatiti da je BiH odbranjena ali nije oslobođenja. U BiH su nastavili poslije 95. godine da žive snage u miru koje hoće da razgrade BiH. To Bošnjaci moraju shvatiti. Planski se Bošnjaci razjedinjuju. Moramo znati da ćemo biti faktor jedino ako Bošnjaci budu jedinstveni“, kazao je Vejsil Šehić.


Šerif Ćatić predsjednik UO Patriotske lige 91. Ilijaš istakao je da je ovo važan dan kada obilježavamo stradanje crnoriječana u proteklom ratu.
„To je vrijeme kada su mnoge crnoriječke porodice ostale bez svojih najdrkam2ažih, bez svojih očeva, sinova, muževa, roditelja. To im se desilo od njihovih komšija. U vrijeme rata taj se odnos izopačio i desila su se mnogobrojna ubistva a neki su i zarobljeni. Sve to je ostavilo dubok trag na naš narod i zahvaljujem se svima koji na bilo koji način doprinesu da se ne zaborave stradanja stanovništva u Crnoj Rijeci“, istakao je Ćatić.


Obilježavanju godišnjice stradanja u Crnoj Rijeci pored građana, porodica šehida, predstavnika boračkih organizacija, prisustvovali su i predstavnici političkog i vjerskog života kao i predstavnici Općine Ilijaš.Pokrovitelj obilježavanja godišnjice je Općina Ilijaš na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba