Home Vijesti Svečano otvorena posljednja dionica asfaltiranog puta Bioča-Ahatovići
Svečano otvorena posljednja dionica asfaltiranog puta Bioča-Ahatovići PDF Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Četvrtak, 26 Lis 2017 15:38

 naslovna1Uz prisustvo brojnih građana Bioče, predstavnika lokalne vlasti, direktora Direkcije za ceste upriličeno je svečano otvorenje puta na dionici Bioča-Ahatovići, koji spaja općine Ilijaš i Novi Grad. Projekat je realiziran tri godine, a smanjit će udaljenost između općina Ilijaš i Novi Grad za više od 20 kilometara.

Jedan od glavnih inicijatora ovog projekta vijećnik Muhamed Handžić govori o važnosti ove saobraćajnice za mještane Bioče, kao i za ostale građane općine Ilijaš.

-Prije desetak dana ova dionica puta je otvorena i mi  smo spojeni sa Sarajevom. Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u povijesti Bioče jer smo bili toliko blizu, a toliko daleko od Sarajeva i ovaj put znači život za Bioču. Zahvaljujem se Općinskom načelniku Akifu Fazliću na podršci projektu, Direkciji za ceste, posebno bivšem direktoru Ademu Zolju koji je prvi obišao ovaj teren, Ministarstvu saobraćaja KS, kao i građanima koji su imali strpljenja i dali maksimalnu podršku ovom projektu, kazao je Handžić.

Predsjednik MZ Luka Elmin Brkić kaže da je ovaj put veoma značajan za razvoj putne infrastrukture.

-Ukupna dužina ove posljednje dionice puta je 950 metara i za stanovništvo Bioče i Ilijaša će puno značiti u smislu poboljšanja komunikacije sa glavnim gradom. U ovoj godini u MZ Luka radili smo mnogo infrastrukturnih projekata, ovo je posljednji projekat u ovoj sezoni vezan za asfaltiranje puteva. Već duže vremena provodimo projekat izgradnje kanalizacione mreže u Gornjoj Luci i očekujemo završetak i tog projekta u toku sljedeće sedmice, naglasio je Brkić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić naglasio je važnost  realizacije ovog infrastrukturnog projekta za  Bioču, općine Ilijaš i Novi Grad.zatekst6

-Konačno je realiziran ovaj važan projekat, važan za stanovnike Bioče, generalno važan u smislu povezivanja i pravljenja alternativne komunikacije između Ilijaša i Novog Grada i Sarajeva. Ovo je razvojni projekat jer omogućava aktivnosti  u smislu daljeg razvoja poljoprivrede i privrede jer Bioču približivamo centru grada i omogućava bolji i kvalitetniji život mještana ovog područja.  S obzirom na to da je ovo ovo regionalni put druge kategorije riješeno je i pitanje zimskog održavanja. Glavni implementator projekta je Direkcija za ceste,a prethodnih godina u finansiranju su učestvovale i Općina Ilijaš i Novi Grad, objasnio je načelnik Fazlić.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić  izrazio je zadovoljstvo da je ovaj važan projekat realiziran.

-Ovo je najkraća veza između Ilijaša i Sarajeva preko općine Novi Grad i sretni smo da je projekat finaliziran. Ova komunikacija korištena je  u toku rata sa općinom Visoko tada u puno težim uslovima, a ta prirodna bližina je važna kada se na tom putu napravi saobraćajnica. Najbolji su najkraći putevi,a važna je i kao alternativna saobraćajnica u slučaju elementarnih nepogoda, a da ne govorimo o velikom značaju za stanovništvo i bavljenje poljoprivredom. Sretni smo da je ovaj projekat koji nije bio mali i nije bio jeftin priveden kraju, kazao je Efendić.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević  objasnio je cijeli proces od ideje do realizacije ovog važnog projekta asfaltiranja u Bioči.

-Općina Ilijaš od 2012. godine uz MZ Luka, podružnicu  Bioča provela je  kontinuirane aktivnosti kako bi došlo do realizacije ovog projekta i ova dionica puta oko 3,5 kilometra je bila makadamska. Sretni smo da sada imamo ovu komunikaciju koja se može koristiti kao alternativni put regionalnom putu koji vodi za Sarajevo,  a vjerovatno će se povezati  i javnim gradskim saobraćajem i koristiti za brži dolazak stanovništva u Sarajevo, istaknuo je Dević.

Direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Nermin Drnda  objasnio je da je pored puteva u Lješevu i Malešićima, ovo jedan od najvažnijih projekata koje je Direkcija  realizirala u Ilijašu u toku ove godine.

-Nekoliko godina  parcijalno se asfaltiralo na ovoj dionici,ali odlučili smo da zbog brojnih prednosti i važnosti ove ceste kako za lokalno stanovništvo, ali i za općine Ilijaš i Novi Grad ove godine završimo ovaj projekat, kazao je Drnda kazavši da će i sljedeće godine biti nastavljena  rekonstrukcija Regionalne ceste R-445 jer nisu sve dionice završene.  

Posljednja, danas svečano otvorena dionica puta u Bioči , koštala je oko 232.000 KM. 

Izvor: Radio Ilijaš

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


Nacrt Odluke o izvršavanju Budžeta općine Ilijaš za 2019.godinu


Nacrt Budžeta općine Ilijaš za 2019.godinu

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas996
mod_vvisit_counterJuče1794
mod_vvisit_counterOva sedmica8128
mod_vvisit_counterOvaj mjesec24485