Home Vijesti Svečano potpisivanje "Memoranduma o saradnji"
Svečano potpisivanje "Memoranduma o saradnji" PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 25 Lis 2017 10:55
Antikorupcija 008Danas je u Općini Ilijaš upriličeno potpisivanje "Memoranduma o saradnji" u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta nevladinih organizacija i odabranih općina na izradi Strategije/akcionih planova za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou". 
Projekat, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID), realizuje Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT, koji je podržan od strane USAID-a, a koji realizuje ALDI u saradnji sa Udruženjem Infohaus. 
Današnje potpisivanje "Memoranduma o saradnji" je upriličeno kako bi se još jednom potvrdila saradnja partnera antikorupcijske mreže ACCOUNT i saradnika u projektu te na taj način i započela implementacija ovog projekta.
Memorandum o saradnji su u ime ACCOUNT-a potpisali predstavnici Udruženja INFOHOUSE i načelnik Općine Ilijaš, kao polaznu mjeru za efikasnije sprječavanje korupcije na lokalnom nivou. Dokumentom je predviđeno formiranje zajedničke radne grupe koja će učestvovati u izradi antikoruptivnih akcionih planova u Općini Ilijaš.
Antikorupcija 006"Ovo je naša zakonska obaveza, da donesemo dokumente koje znače jačanje prevencije u borbi protiv korupcije. Potpisivanje ovog Memoranduma je prilika da to formalizujemo, prije svega kroz saradnju sa ALDIEM koji je naš partner u projektu. Dakle, Memorandumom smo ustanovili međusobne aktivnosti, obaveze i termine i sve ono što znači provođenje ove Strategije. Ja želim iskoristiti priliku da se zahvalim ALDIU i svima onim koji su generalno uključeni u Projekat "Jačanje prevencije u borbi protiv korupcije". Ovo je jako važna oblast, jako važna aktivnost i poruka prema javnom mijenju, da javni organi prihvataju da se značajno uključe u ovu problematiku. 
Općina Ilijaš će aktivno raditi na provedbi ovog Memoranduma i na taj način poslati pravu poruku da želimo raditi potpuno javno, transparentno i u interesu svih građana", rekao je Općinski načelnik Akif Fazlić.
Memorandum precizira saradnju predstavnika Općine Ilijaš sa predstavnicima nevladinog sektora uključujući tehničku podršku, izgradnju institucionalnog kapaciteta, razmjenu informacija i promociju. Memorandum Antikorupcija 010se potpisuje u svrhu povećanja prevencije u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou, a uključuje formiranje zajedničke radne grupe, tehničku podršku, edukaciju i razmjenu informacija. 
 
Dženana Aladžuz, direktorica Udruženja Infohuse istakla je zadovoljstvo saradnjom sa Općinom Ilijaš, te dodala: "Mi smo vrlo selektivni kada se obraćamo općinama i gradovima za ovakvu vrstu saradnje, jer smo svjesni da obaveze koje treba prihvatiti nisu jednostavne. Kada se uradi i usvoji Strategija i plan svaki građanin Ilijaša će moći da pita gdje je budžet za građane, kako da zaštiti svoja prava i kako se zapošljava u javnim institucijama. 
Izrada Akcionih planova u borbi protiv korupcije je do sada dala rezultate ali ne u onoj mjeri u kojoj bi civilno društvo voljelo. Usvajanjem ove Strategije svi zaposleni u općini će imati svoj alat kako da provjere rade li dobro ili ne. Kada imate ovakav plan koji vas vodi, kada ukazuje na potencijalne korupcijske rizike unutar same službe, onda čovjek može sam sebe da preispita i da traži dodatnu pomoć. Ukoliko se ne koristi samo je mrtvo slovo na papiru".  
Na ovaj način Općina Ilijaš se aktivno uključila u izradu Strategije za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, na čemu će aktivno surađivati i sa nevladinim sektorom.
Saradnja se realizuje u okviru aktivnosti koje provodi Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT koja okuplja preko 70 organizacija civilnog društva u BiH. 
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


Nacrt Odluke o izvršavanju Budžeta općine Ilijaš za 2019.godinu


Nacrt Budžeta općine Ilijaš za 2019.godinu

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1062
mod_vvisit_counterJuče1794
mod_vvisit_counterOva sedmica8194
mod_vvisit_counterOvaj mjesec24551