Home Vijesti Svečano otvoren Društveni centar u Mrakovu
Svečano otvoren Društveni centar u Mrakovu PDF Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Petak, 20 Lis 2017 09:58

DSC06661

U okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini (BiH)” u općini Ilijaš, jedne od 24 jedinica lokalne samouprave (JLS)  koje učestvuju u projektu,  danas je  svečano otvoren  adaptirani  društveni  centar u Mrakovu.  Otvaranju su prisustvovali načelnik Akif Fazlić,  općinski službenici, predsjedavajući Mahir Dević, predstavnici UNDP-a, mjesne zajednice i drugi gosti .

Zajednički projekat Vlada Švedske i Švicarske „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ će trajati četiri godine i  ima za cilj da potakne veći angažman građana u opštinskom/općinskom odlučivanju, pružanju kvalitetnih usluga te u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa, pri čemu se revitalizacija mjesnih zajednica smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva. Jedan od modela je vezan za društveno kulturne aktivnosti unutar jedne mjesne zajednice,  revitalizacija,  te  potencijanlna izmjena zakonskog okvira koji će omogućiti djelovanje mjesne zajednice . Društveni centar je ideja koja je proizišla iz samih mjesnih zajednica , dok smo obilazili teren svi su kao razlog nepostojanja aktivizma građana navodili nedostatak prostora. Ovaj prostor je osmišljen da na što bolji način podstakne aktivizam građana,  unaprijedi kapacitete koji se direktno tiču apsorpcije sredstava koja su na raspolaganju a tiču se međunarodnih fondova, da se udruže građani da urade neke volonterske akcije, i  na taj način ćemo vidjeti na koji način će funcionisati ovakvi centar.-kazala je Majda Ganibegović voditeljica projekta  ispred UNDP-a.

Na Forumu građana MZ Mrakovo , na temu: "Šta nedostaje vašoj mjesnoj zajednici", građani su imali priliku predložiti projekte iz oblasti infrastrukture, obrazovanja, sporta, socijalnih pitanja, korištenje informacionih tehnologija, kada je kao prioritet predložen projekat "Opremanje multimedijalnog centra u sklopu MZ Mrakovo IT opremom". Prethodnih mjeseci vođene su aktivnosti na implementaciji projekta u kojim je Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Mrakovo Mehmed Smajlović zajedno sa članovima Savjeta uzeo aktivno učešće i u sklopu Projekta pokazao da je mjesna zajednica Mrakovo spremna odgovoriti  svim izazovima i preprekama koje se postavljaju pri implementaciji projekata.Kao rezultat projekta Mjesna zajednica Mrakovo dobila je moderno opremljenu multimedijalnu salu setom informatičke opreme, smart tablom i kancelarijskim stolovima i stolicama.

Društveni centar je   projekat  u koji smo bili svi zajedno uključeni i  ovim želimo  slati poruke  i ideje  građanima   koji način da se educiraju, s obzirom da ja naše drušvo malo zapušteno kada je u pitanju takva aktivnost-kazao je Mehmed Smajlović, predsjednik MZ Mrakovo.

U aktivnostima prve faze projekta koji će trajati do sredine 2019. godine, učestvuje 136 mjesnih zajednica i 24 JLS širom zemlje, čime će utjecati na poboljšanje kvalitete života 300.000 ljudi.

Općina Ilijaš u suradnji sa UNDP-om razvila  je program Jačanja uloge mjesnih zajednica kroz koji je prošlo naših šest mjesnih zajednica i sada se nalazimo u  fazi realizacije konkretnih projekata od kojih mogu imati koristi naši građani. Jedan od tih projekata jeste društveni centar koji   je opremljen informatičkom opremom   i on će obezbijediti prostor za edukaciju mladih ljudi i svih onih koji će to koristiti . U ovom prostoru će se vršti  razne aktivnosti nevladinog sektora, udruženja  i sve ono što je bitno u kreiranju lokalnog razvoja rekao je načelnik općine Ilijaš , Akif Fazlić.  

Projekat provodi UNDP u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.

 

 

 

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


Nacrt Odluke o izvršavanju Budžeta općine Ilijaš za 2019.godinu


Nacrt Budžeta općine Ilijaš za 2019.godinu

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas983
mod_vvisit_counterJuče1794
mod_vvisit_counterOva sedmica8115
mod_vvisit_counterOvaj mjesec24472