Općina Ilijaš realizovala još jedan set ekonomskih mjera u oblasti poljoprivrede

DSC 0158Rješenja o sufinansiranju nabavke nove mehanizacije sa opremom uručena su danas u Biznis centru, za devet registrovanih poljoprivrednih proizvođača sa područja općine Ilijaš. Radi se o kupvini traktora ili motokultivatora sa odgovarajućim priključcima. Ukupna vrijednost izdvojenih sredstava iz Budžeta Općine Ilijaš iznosi 60.371,80 KM.


Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić istakao je da su ovo bile povoljne prilike da poljoprivredni proizvođači nabave novu i kvalitetnu mehanizaciju neophodnu za dalje obavljanje svoje djelatnosti.
„Ovo je jedna od seta mjera koje provodimo u toku ove godine vazno za ekonomske podsticaje. Cilj je smanjiti negativne posljedice pandemije Covid 19. Danas dodjeljujemo preko 60.000,00 KM za subvencionoranja nabavke mehanizacije našim registrovanim poljoprivrednim proizvođačima. Kroz javni poziv, proceduru je prošlo devet poljoprivrednih proizvođača i praktično oni će dobiti 60.371,80 KM. Jako je važno da se u ovom trenutku provodi ovaj proces i da će naši poljoprivredni proizvođači praktično imati novu mehanizaciju za jesensku sjetvu jer smo kroz naredni projekat, sa FederaDSC 0185lnim ministarstvom za poljoprivredu pokrenuli program subvencioniranja jesenjske sjetve. Očekujemo da će sa oko 40.000,00 KM biti subvencionirani naši poljoprivredni proizvođači i da ćemo kroz ovaj projekat povečati obim jesenske sjetve u odnosu na dosadašnji nivo.Želim da čestitam svim našim individualnim poljoprivrednim proizvođačima koji su prošli ove procedure i koji vrijedno rade. Važno je da su aktivni kada su u pitanju njihove aplikacije i dalji njihov razvoj, osavremenjavanje njihovih gazdinstava, nabavka nove mehanizacije. To je put daljeg razvoja poljoprivrede na području naše općine“, istakao je načelnik Fazlić.


Admir Kahriman, predsjednik Federalnog udruženja poljoprivrednih proizvođača istakao je da je Općinski načelnik kroz ovaj projekat izuzetno pomogao poljoprivrednicima općine Ilijaš.
„Započeli smo jedan projekat sa načelnikom općine Ilijaš koji je i uspješno realiziran. Prihvatili su naše probleme u doba korone i ova podrška nam je stvarno mnogo pomogla. Ove godine smo obnovili i modernizovali poljoprivrednu mehanizaciju a sa druge strane nismo morali ići kreditnim linijama. Dobili smo obećanje da će podrška poljoprivrednim proizvođačima na ovaj način biti u redovnim poticajima za poljoprivredne proizvođače“, istakao je predsjednik Kahriman.

Edin Smajlović poljoprivrednik iz Podlugova bavi se stočarstvom, proizvodnjoDSC 0188m mlijeka i tovom junadi. Jedan je od korisnika ovog programa i istakao je da u tečkim vremenima za poljoprivrednike podrška Općinskog načelnika mnogo znači.
„Poljorpivredom se bavim već 15 godina. Podrška općinskog načelnika znači mnogo i ovo je prilika da se zahvalimo na podsticaju za novu mašineriju. Poljoprivreda se trenutno nalazi u teškoj situaciji al uz podršku načelnika i općine Ilijaš, ipak nam je lakše“, kazao je Smajlović.

Poljoprivredni proizvođači kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost, imali su priliku aplicirati za dodjelu sredstava i iz Budžeta Kantona Sarajevo, a vrijednost subvencije je iznosila 41% od izvršene nabavke. Također, određena podsticajna sredstva za ovu namjenu će biti izdvojena i od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba