Home Vijesti Općina Ilijaš svesrdnu podržava rad Informativnog centru MKSJ u Sarajevu
Općina Ilijaš svesrdnu podržava rad Informativnog centru MKSJ u Sarajevu PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 29 Ruj 2017 11:22
IvoKomsic 001Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i pomoćnik načelnika u Službi za opću upravu, boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Nijaz Spahić ugostili su danas u Općini Ilijaš prof. dr. Ivu Komšića, Hajrudina Ibrahimovića i predstavnike Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je smješten u Vijećnici u Sarajevu.
 
U razgovoru koji je tom prilikom vođen Općinski načelnik Akif Fazlić je naglasio da Općina Ilijaš  svesrdno podržava uspostavljanje Informativnog centra MKSJ u Sarajevu i da će Općina Ilijaš od iduće godine finansijski podržati njihov rad. Uz to je dodao da će arhivska građa i rad ovog centra nesumnjivo doprinijeti istini o zločinima koji su počinjeni.
 
Prof. Komšić je istakao da je uspostavljanje Informativnog centra MKSJ u Sarajevu od historijskog značaja jer Sarajevo i Bosna i Hercegovina dobivaju jednu od najznačajnijih arhiva koja će omogućiti da se utvrdi istina o onome što se desilo 90-ih godina.
 
IvoKomsic 003Podsjećamo da je Savjet bezbjednosti UN-a zatražio od Međunarodnog suda da omogući osnivanje informativnih i dokumentacionih centara u zemljama bivše Jugoslavije koji će pružiti digitalni pristup svim javnim spisima i arhivskom materijalu Međunarodnog suda i provoditi različite aktivnosti s ciljem promoviranja naslijeđa Međunarodnog suda.
U novembru prošle godine potpisan je memorandum o razumijevanju između Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Grada Sarajeva o uspostavljanju Informativnog centra u BiH koji je smješten u sarajevskoj Vijećnici. U memorandumu se navode konkretne funkcije Centra, uključujući njegovu izložbenu komponentu, podršku pravnim stručnjacima i civilnom društvu, kao i provođenje aktivnosti na unapređenju procesa tranzicijske pravde kroz upotrebu arhivskog materijala MKSJ.
 
Slični Informativni centri biće otvoreni i u drugim gradovima BiH i zemljama bivše Jugoslavije, ali je prvi koji će čuvati arhivu Haškog Trubinala biti u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, gradu-simbolu razaranja i surovosti proteklog rata.
 
Više od 400 hiljada dokumenata iz sudskih procesa vođenih pred Haškim tribunalom nalazit će se u ovom Informativnom centru.
 
Otvaranje Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) ima svoju simboličnu i praktičnu stranu. Žrtve neće biti zaboravljene, nakon što Haški tribunal, kako je najavljeno, iduće godine bude zatvoren. To je simbolička vrijednost Informacionog centra, a praktična je u tome što će svjedočenja biti sačuvana, kako bi mlade generacije znale istinu o dešavanjima tokom rata u Bosni i Hercegovini.
Informativni centri trebali bi sadržavati dijelom kopije same arhive Tribunala u Hagu, ali bit će omogućen i pristup bazama podataka koje sadržavaju originalne javne dokumente procesa, koji su se odvijali pred ovim Tribunalom.
Otavaranje Informativnog centra u Sarajevo ima veliki značaj za pravosuđe Bosne i Hercegovine, posebno za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje ima Odjel za ratne zločine.
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas562
mod_vvisit_counterJuče1518
mod_vvisit_counterOva sedmica11285
mod_vvisit_counterOvaj mjesec32793